Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/3/2011


Επισκόπηση  Κυπριακού τύπου 14/3/2011

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την υπόθεση σύλληψης Ευρωβουλευτών και μελών αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, τα σχέδια που επεξεργάζεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο και η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή, είναι τα θέματα που απασχολούν τα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων. Σε άλλα θέματα του, ο ημερήσιος Τύπος ασχολείται με την κομπίνα στη Cyta από υπάλληλο της Αρχής, την ενδεχόμενη απεργία των οδηγών ταξί, την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, και το φαινόμενο της κλοπής εικόνων από εκκλησίες στις ελεύθερες περιοχές, τις οποίες οι κλέφτες επιχειρούν αργότερα να πωλήσουν στην Εκκλησία.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Η πρόκληση συνεχίζεται», γράφει στο κύριο της θέμα ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις σε Κύπρο και Ευρώπη, οι Τούρκοι εξακολουθούν να κρατούν παράνομα τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοΐζο Αυξεντίου, με την Κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά και την Εκκλησία να προβαίνουν σε διαβήματα σε ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς για τη νέα προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι οδηγοί ταξί είναι αποφασισμένοι να λάβουν απεργιακά μέτρα, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Εχει και σχέδιο Β’ ο Ταγίπ Ερντογάν», είναι ο κύριος τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο του «Πολίτη», με την εφημερίδα να αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός επεξεργάζεται δύο σχέδια για την Κύπρο, με σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση τους την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου. Επικαλούμενο διπλωματικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως ο κ. Ερντογάν θα επιδιώξει συμφωνία πακέτο με την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, «με άσο στο μανίκι του το Βαρώσι» και αντάλλαγμα το άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου. Αλλού αναφέρεται στην «κομπίνα 340.000 ευρώ» στη Cyta, όπου εργαζόμενος παραλάμβανε καλώδια της Αρχής τα έλιωνε, έπαιρνε τον χαλκό και τον πουλούσε σε τρίτους.

Υπό τον τίτλο «Κάνουν επίδειξη ‘κρατικής οντότητας’ οι Τούρκοι – Μέσω της σύλληψης των Γιαννάκη Μάτση και Λοΐζου Αυξεντίου», η εφημερίδα «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα του σημερινού της πρωτοσέλιδου ότι οι κατοχικές αρχές θα οδηγήσουν σήμερα το πρωί σε λεγόμενο στρατοδικείο τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοΐζο Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, και πως και οι δύο θα κατηγορηθούν για δήθεν παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Λεμεσός διασώζει τη βιομηχανική της κληρονομιά, κάνοντας τις αποθήκες μουσεία και ιδρύοντας φορέα, ο οποίος θα διαχειρίζεται αυτή την κληρονομιά.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Τουρκικό καψώνι στην ΕΕ», αναφέρεται στο κύριο του θέμα στη σύλληψη των Ευρωβουλευτών από το κατοχικό καθεστώς, γράφοντας ότι η ενέργεια της Αγκυρας συνιστά επίδειξη δυνάμεως, αποθράσυνση αλλά και σαφή πρόθεση περιφρόνησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφέρει ακόμη πως το παράνομο καθεστώς θα παρουσιάσει σήμερα γύρω στο μεσημέρι τον Γιαννάκη Μάτση και τον Λοΐζο Αυξεντίου ενώπιον «στρατοδικείου» με την «κατηγορία» ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη περιοχή. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι στο εξωτερικό μεταφέρονται πολλές εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που κλάπηκαν από ναούς και ξωκλήσια στις ελεύθερες περιοχές, προσθέτοντας, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, πως οι κλεμμένες εικόνες είτε βγαίνουν στο σφυρί είτε καταβάλλεται προσπάθεια να πωληθούν στην Εκκλησία.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Σημαντική η επίσκεψη στο Ισραήλ», αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε χτες στο Τελ Αβίβ, όπου σήμερα θα έχει επαφές με την ισραηλινή ηγεσία στα Ιεροσόλυμα. Οπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ στην αποστολή εντάχθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος έφτασε νωρίτερα χτες το μεσημέρι στο Ισραήλ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πως «πολιτική κάνει η Κυβέρνηση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Κυβέρνηση δεν βάζει χέρι ούτε στους μισθούς, ούτε στα ωφελήματα των εργαζομένων».

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου