Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/3/2011

Ο ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι που έπληξαν χθες τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έθεσαν σε επιφυλακή τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Επίσης, η έρευνα του ΤΕΠΑΚ για τη διαφθορά στη Κύπρο, τα στοιχεία για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, οι έρευνες σε κυπριακές τράπεζες για λογαριασμούς του Λίβυου ηγέτη Καντάφι και τα στοιχεία από το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για την υπόθεση της απόδρασης Κίτα είναι μερικά από τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «S.O.S. Ο πλανήτης κινδυνεύει», γράφει ότι ο πανίσχυρος σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία και προκάλεσε γιγάντιο τσουνάμι, προκάλεσε παγκόσμιο πανικό, με τους επιστήμονες να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη. Αλλού, γράφει ότι έρευνα του ΤΕΠΑΚ καταδεικνύει ότι η Κύπρος είναι κράτος διαφθοράς, με τα εθνικά ιδρύματα, τους θεσμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάσχουν περισσότερο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Τάραξε η Γη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι νεκροί από τον σεισμό της Ιαπωνίας είναι εκατοντάδες και οι αγνοούμενοι χιλιάδες, ενώ 50 και πλέον χώρες έχουν τεθεί σε συναγερμό από την πιθανότητα να πληγούν από τσουνάμι. Αλλού, γράφει ότι στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών για την υπόθεση της απόδρασης Κίτα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει μαρτυρία για συναντήσεις του ισοβίτη με συγκεκριμένη γυναίκα έξω από το Απολλώνιο, καθώς και καταστάσεις για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με δεσμοφύλακα.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Ολεθρος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Ιαπωνίας είναι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 400, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν με την ολοκλήρωση των ερευνών των σωστικών συνεργείων. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του βραβευμένου με Νόμπελ καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη, ότι σε περίοδο ύφεσης, το περιθώριο των έξι μηνών που δίνεται στους ανέργους για εξεύρεση εργασίας δεν είναι αρκετό.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εφιάλτης μετά τον εφιάλτη», γράφει ότι ο σεισμός στην Ιαπωνία δεν προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, παρότι ήταν ένας από τους ισχυρότερους του πλανήτη, λόγω των αντισεισμικών μέτρων στη χώρα, προσθέτει όμως ότι το τσουνάμι που ακολούθησε έφερε βιβλική καταστροφή. Αλλού, γράφει ότι άρχισαν και στην Κύπρο έρευνες σε τράπεζες για εντοπισμό λογαριασμών του Καντάφι, μελών της οικογένειας και συνεργατών του.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εκατόμβη νεκρών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό στην Ιαπωνία είναι το μεγαλύτερο που έχει χτυπήσει τις ακτές της χώρας τα τελευταία 140 χρόνια, ενώ το ύψος των κυμάτων κάλυπτε σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρα νησάκια του Ειρηνικού. Αλλού, γράφει ότι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας κατά το 2010 ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ιαπωνία», γράφει ότι η Κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μικρής διαρροής ραδιενέργειας σε έναν από τους αντιδραστήρες, όπου υπήρξε βλάβη στο σύστημα ψύξης, λόγω του σεισμού. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου και οι πρατηριούχοι καυσίμων συμφώνησαν στη δημιουργία τεχνική επιτροπής, ώστε να αποφασιστεί η φόρμουλα για την αυξομείωση της τιμής των καυσίμων, βάσει των διεθνών τάσεων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου