Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/3/2011

Η προσγείωση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ για ανεφοδιασμό, οι αποκαλύψεις της WikiLeaks για το ποιους δεν εμπιστεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, οι δραστηριότητες αντιπροσωπείας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες με επικεφαλής το ΑΚΕΛ, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δρόμων στην Κύπρο, και οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον Μ. Κυπριανού”, γράφει ότι, σύμφωνα με αποκαλύψεις της WikiLeaks, απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα φέρει τη Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ να εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα με αφορμή την κατάσταση στη Λιβύη και την επιχείρηση συμμαχίας των δυτικών χωρών, όπως δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Ανώμαλη προσγείωση”, γράφει ότι ανώμαλος δεν ήταν ο τρόπος που προσγειώθηκαν τα μαχητικά του Κατάρ στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά ανώμαλος από πολλές απόψεις ήταν ο χειρισμός της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος παρ’ ολίγον να εκθέσει διεθνώς την Κύπρο και να δημιουργήσει διακρατικά προβλήματα με το Κατάρ. Γράφει, επίσης, ότι όσα δεν είπαν για δύο χρόνια, φαίνεται πως θα τα πουν τώρα οι τρεις πρώην αξιωματικοί της ΥΚΑΝ που βρέθηκαν στο εδώλιο για το φιάσκο της απόδρασης του Αντώνη Προκοπίου Κίτα.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Μιράζ στη Λάρνακα με προορισμό τη Λιβύη”, γράφει ότι τρία αεροσκάφη του στρατού του Κατάρ, δύο Μιράζ και ένα C17, έκαναν αναγκαστική προσγείωση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας χθες το πρωί, καθώς ξέμειναν από καύσιμα. Γράφει, επίσης, ότι η μη επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας LEFCO, πριν από τη λήξη της τελευταίας προθεσμίας, στις 31 Ιουλίου, θα έχει ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να απολέσει μέχρι και 5 πέντε εκατομμύρια ευρώ από τα 20 που διέθεσε για την αγορά του συστήματος.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Δρόμοι εκτός προδιαγραφών”, γράφει συναγερμός σήμανε στα δημόσια έργα μετά τη διαπίστωση ότι αμμοχάλικα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή δρόμων είναι εκτός προτύπου και τοποθετήθηκαν σε διάφορους δρόμους της Κύπρου, και ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε ύστερα από επανέλεγχο των υλικών που είχαν ήδη τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια εργασιών. Γράφει, επίσης, ότι ατύχημα με τρεις μαθητές τραυματίες συνέβη χθες το πρωί στην ιδιωτική σχολή Terra Santa στη Λευκωσία, όταν διαχωριστικός τοίχος αποχωρητηρίων υποχώρησε.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Αστείρευτη θέληση για λύση”, γράφει ότι η αστείρευτη θέληση των Κυπρίων για επίτευξη λύσης του Κυπριακού μεταφέρθηκε στην καρδιά της ΕΕ, αφού χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, Ε/κ και Τ/κ, μέρος αποστολής με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, στέλλουν το μήνυμα πως οι κοινοί τους αγώνες είναι πυξίδα για το κοινό μέλλον. Γράφει, επίσης, ότι την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον κ. Κυπριανού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ ανεφοδιάζονται στην Κύπρο”, γράφει ότι δύο πολεμικά αεροσκάφη και ένα μεταγωγικό του Κατάρ, που αποτελούν μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, προσγειώθηκαν χθες στην Κύπρο για ανεφοδιασμό. Γράφει, επίσης, ότι η Cyprus Airways και η Olympic Air έχουν καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας με στόχο την προώθηση της παρουσίας των δύο αερογραμμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο “Η ΕΚΤ προειδοποιεί για επιτόκια, η Ευρωζώνη κλείνει συμφωνία για το ταμείο”, γράφει ότι οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια τον ερχόμενο μήνα, παρά την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Γράφει, επίσης, ότι με κέρδη 147,8 εκ. ευρώ και με το αποτέλεσμα προ προβλέψεων και φόρων να ανέρχεται σε 1,1 δισεκ. ευρώ, έκλεισε το 2010 για τον όμιλο της Alpha Bank.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου