Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/3/2011

Το κυπριακό, τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, η συζήτηση για τα επιδόματα ατόμων που απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας και οι πολυάριθμες συλλήψεις ατόμων για τα επεισόδια στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φωτιές στη Βουλή για τα επιδόματα αλλοδαπών» αναφέρεται στο «πολυσυζητημένο θέμα των πλουσιοπάροχων, όπως έχουν χαρακτηριστεί, επιδομάτων που παραχωρεί το κράτος στους αλλοδαπού» και σε «θυελλώδη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών» για το θέμα, όπου βουλευτές ζήτησαν τον κατάλογο των δικηγόρων που ασχολούνται μόνο με την υποβολή αιτήσεων παραχώρησης ασύλου. Αλλού, γράφει ότι Κυβέρνηση και Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοιμου Σκυροδέματος τα βρήκαν μετά από χθεσινή παρουσία 240 μπετονιέρων στην είσοδο της Λευκωσίας στα πλαίσια διαμαρτυρίας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Διπλάσιες ημέρες με καύσωνα» αναφέρεται στα πορίσματα ημερίδας και γράφει ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια «εκτιμάται ότι, σταδιακά, οι μέρες του καύσωνα θα διπλασιαστούν (από 57 που είναι σήμερα θα φθάσουν τις 120)».Αλλού, ασχολείται με το γεγονός ότι η νομική υπηρεσία ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή ότι το κοινοτικό κεκτημένο δεν επιτρέπει στο κράτος να δίνει μικρότερο δημόσιο βοήθημα στους πολιτικούς πρόσφυγες και τους δικαιούχους συμπληρωματικής προστασίας.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μάχες μέχρις εσχάτων για την τελική επικράτηση στη Λιβύη» γράφει ότι συνεχίζεται στη Λιβύη ο πόλεμος μεταξύ δυνάμεων του Καντάφι και εξεγερμένων πολιτών, ενώ, αναφέρει ότι ο Καντάφι «ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπίας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης την οποία δεν ελέγχει πλέον». Αλλού, αναφέρεται στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή και στη προβολή βίντεο στο οποίο «απεικονίζεται μια μοτοσικλέτα και ένα άτομο πάνω σε αυτήν να βρίσκεται σε στάση αναμονής λίγη ώρα πριν από το φόνο».

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ψάχνουν και πάλι τη βάση» αναφέρεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό και στη χθεσινή στάση του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος «προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση με τον Ντερβίς Ερογλου με σκοπό να ξεκαθαρίσει τη βάση των συνομιλιών», κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα «πέτυχε ως ένα βαθμό» αφού ο Ντάουνερ προέβη σε δήλωση σε σχέση με τη βάση η οποία όμως, «ήταν γενική και αόριστη». Αλλού, γράφει για ελέγχους που διενεργεί το Υπουργείο Υγείας στα κρατικά νοσοκομεία και οι οποίοι φαίνεται να αποδεικνύουν ότι κάποιες από τις τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών δεν ισχύουν.

Η «Χαραυγή» με τον τίτλο «Στη συμφωνημένη βάση» γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών κατέστη σαφές ότι «οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού διεξάγονται στη βάση που καθόρισαν τα Ηνωμένα Εθνη και Πρόεδρος Χριστόφιας και Τ/κ ηγέτης, στις απευθείας διαπραγματεύσεις πραγματεύονται τη λύση ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας». Αλλού, γράφει για κατηγορηματική απόρριψη Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ σε προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για κατάργηση της ΑΤΑ, επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο και αύξηση του εταιρικού φόρου στο 17%.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Μαζικές συλλήψεις Χούλιγκαν» γράφει ότι 32 άτομα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο μετά τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ για την καταστολή χουλιγκανισμού. Αλλού, αναφέρεται στις πολιτικές μετανάστευσης της Κύπρου, οι οποίες, όπως γράφει, βρίσκονται πολύ κάτω από το μέσο όρο καθώς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2010 μεταξύ 31 χωρών η Κύπρος κατατάσσεται 30η, ενώ, κατέχει τη χειρότερη θέση όσον αφορά την πρόσβαση και την μακροπρόθεσμη ενσωμάτωση μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου