Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/3/2011

Η αναμενόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για τις καλές του υπηρεσίες, η απόφαση της Βουλής να υπερψηφίσει την κρατική ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών με 20 εκατομμύρια ευρώ, οι εκτιμήσεις του Προέδρου ισραηλινής εταιρείας για την πρόταση της Shell για το φυσικό αέριο, οι προτάσεις του ΔΗΣΥ για μια νέα οικονομική πολιτική, ο εντοπισμός στα Κονιά των οστών τεσσάρων Τουρκοκυπρίων οι οποίοι δολοφονήθηκαν κατά τις ταραχές του 1963-64, η επίσκεψη εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων και Ευρωπαίων Βουλευτών μελών της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα και η έγκριση από τη Βουλή του διορισμού της Ελίζας Σαββίδου στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Πανάκριβη η πρόταση της Shell” αναφέρει πως πανάκριβη θεωρεί ο Πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Derek Energy την πρόταση που έκανε η Shell στην Κύπρο για προμήθεια φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια, η οποία αγγίζει τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια και εξέφρασε την ετοιμότητα της εταιρείας του να προμηθεύσει την Κύπρο με φυσικό αέριο από το 2013, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε χθες τις προτάσεις του κόμματός του για μια νέα οικονομική πολιτική και ένα νέο μοντέλο κράτους.

Ο «Πολίτης» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεχάσαμε την Τύμπου!» αναφέρει πως πολιτικές διαστάσεις που ξεπερνούν το πεδίο των αερομεταφορών λαμβάνει η χτεσινή απόφαση της Βουλής να υπερψηφίσει την κρατική ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών με 20 εκατομμύρια ευρώ και πως υπάρχουν κίνδυνοι έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους με τις πτήσεις των Κ.Α. Αλλού αναφέρει πως οστά τεσσάρων Τουρκοκυπρίων οι οποίοι δολοφονήθηκαν κατά τις ταραχές του 1963-64 πιστεύουν ότι εντόπισαν σε περιοχή των Κονιών τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Κλιμάκωση σύγκρουσης μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής» αναφέρει πως η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να ασκήσει βέτο στην απόφασή της για το Συνεταιρισμό, γεγονός που προδιαθέτει για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσής της με την Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει πως το Παρατηρητήριο Τιμών διερευνά τις συνθήκες αύξησης της τιμής των καυσίμων.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Εφτασε η ώρα του θανάτου’» αναφέρει πως τρομοκρατημένοι είναι λειτουργοί της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, λόγω άμεσων και έμμεσων απειλών κατά της ζωής τους, που εκφράστηκαν από ορισμένους Παλαιστίνιους που ζουν στην Κύπρο. Οι απειλές διατυπώθηκαν κυρίως μέσα από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Αλλού αναφέρει πως σημαντική αύξηση κατέγραψε η ανεργία το Φεβρουάριο κατά 2,6% έναντι του Ιανουαρίου.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Στο Σ.Α η έκθεση ΓΓ ΟΗΕ» αναφέρει πως αντικειμενική καταγραφή της πορείας των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος αναμένει η Λευκωσία από τον ΓΓ του ΟΗΕ και την έκθεση των καλών του υπηρεσιών, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελίες για παράνομα φροντιστήρια και αισχροκέρδεια από διορισμένους καθηγητές που παρανομούν και πως σε μια περίπτωση φροντιστήριο χρεώνει 50 ευρώ την ώρα σε τάξη με 12 μαθητές, δηλαδή συνολικά 600 ευρώ την ώρα.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Κρατώντας το λύκο από την πόρτα των Κυπριακών Αερογραμμών» αναφέρει πως ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την έγκριση πληρωμής από το λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις ζημιές των Κυπριακών Αερογραμμών κατά την περίοδο 2004 – 2010, εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Αλλού αναφέρει πως το Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες το διορισμό της Ελίζας Σαββίδου στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Το ξέσπασμα θα έχει συνέχεια» αναφέρει πως το ξέσπασμα των Τουρκοκυπρίων της περασμένης Τετάρτης θα έχει συνέχεια και μέσα από τη σύνθεση και των ταυτότητα των διαδηλωτών αναδεικνύεται το μεγάλος γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι Τουρκοκύπριοι διαφορετικών ιδεολογιών και κομμάτων ενώνονται για να στείλουν το μήνυμα στην Αγκυρα ότι είναι Τούρκοι της Κύπρου και πατρίδας τους είναι η Κύπρος. Αλλού αναφέρει πως στα 87.1 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα για το 2010.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Ομήρου εκλιπαρεί για στήριξη από Αθήνα» κάνει λόγο για «βροντερό όχι, αν και με διπλωματική γλώσσα, από τον Γιώργο Παπανδρέου να ‘κατέβει’ στην Κύπρο προεκλογικά για να δώσει κύρος στην ηγεσία της ΕΔΕΚ». Αλλού αναφέρει πως στα 306 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν το 2010 τα κέρδη μετά τη φορολογία για την Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Συγκρότημα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις» αναφέρει πως λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τα συγκυβερνώντα κόμματα να παρουσιάζουν καθοδική τάση ή χαμηλά ποσοστά. Αλλού αναφέρει πως στις 4 Απριλίου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο θα εκδώσει την απόφασή του για το κατά πόσον οι κατηγορύμενοι για την υπόθεση της σύλησης του τάφου και κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου είναι ένοχοι ή όχι.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη The Cyprus Weekly αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προβάλλοντας αντίσταση» αναφέρει πως ορισμένες νυκτερινές επιχειρήσεις παίρνουν αυστηρά μέτρα για προστασία τους από ληστείες, με πολλούς ιδιοκτήτες να εξοπλίζονται για να ανταποδώσουν εάν χρειαστεί. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη στο μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτάν εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, που συναντώνται στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, καθώς και Ευρωπαίων Βουλευτών μελών της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου