Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/3/2011

Η επίσκεψη και οι επαφές του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική και απαρχή των σχέσεων των δύο χωρών στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου κυριαρχεί σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Αλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι οι φόβοι για πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, η απελευθέρωση των Μάτση και Αυξεντίου που συνελήφθησαν παράνομα στα κατεχόμενα, οι καταγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών για την καθυστέρηση ψήφισης των νομοσχεδίων για την πολεοδομική αμνηστία και η διαφωνία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την Κυβέρνηση στο θέμα των τραπεζών.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρραβώνας με ανοιχτή ημερομηνία», γράφει ότι την πολιτική βούληση να αναπτύξουν σχέσεις με την Κύπρο και ιδιαιτέρως στενή συνεργασία για το θέμα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, τόνισαν στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Πέρες, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Λίμπερμαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κάθετη διαφωνία με τον τρόπο που υποβλήθηκε αρχικά το νομοσχέδιο για την επιβολή ειδικού φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης ο οποίος προτείνει συμβιβαστική λύση.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Σχέσεις ενέργειας Κύπρου-Ισραήλ», γράφει ότι το πρώτο βήμα για να προωθηθεί από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που, όπως δείχνουν οι έρευνες, υπάρχουν εν αφθονία στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, έγινε χθες κατά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις Βρυξέλλες αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα παιχτεί το δεύτερο ημίχρονο των συλλήψεων ευρωβουλευτών στο Βαρώσι εκ μέρους του κατοχικού στρατού.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προχωρούν μαζί η Κύπρος και το Ισραήλ», αναφέρεται στις επαφές του Προέδρου Χριστόφια με την ισραηλινή Κυβέρνηση, γράφοντας ότι η επίσκεψη και οι επαφές του Προέδρου αποτελούν την αφετηρία νέων συμφωνιών με τη γειτονική χώρα, που αφορούν τη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε πως ορισμένοι βουλευτές, αντί να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα χιλιάδων πολιτών, «προσπαθούν να ματαιώσουν την μεταρρύθμιση που οραματίστηκε η Κυβέρνηση» στο θέμα της πολεοδομικής αμνηστίας.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Οδικός χάρτης για ενέργεια», γράφει ότι Κύπρος και Ισραήλ θα χρησιμοποιήσουν το όχημα της ενέργειας για να κτίσουν στενότερη και συστηματικότερη συνεργασία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μαύρη τρύπα για τον κρατικό κορβανά αποτελούν τα ανεκτέλεστα ποινικά εντάλματα, τα οποία ανέρχονταν μέχρι τον Απρίλιο του 2010 στα 118 εκ. ευρώ περίπου και αφορούν ποινικές υποθέσεις για Κοινωνικές Ασφαλίσεις, τροχαία κ.ά. και γράφει ότι χιλιάδες πολίτες παραμένουν ατιμώρητοι, λόγω ανεκτέλεστων ποινών.

Η «Χαραυγή», με τον τίτλο «Νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ», γράφει ότι νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ άνοιξαν οι χθεσινές συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία στην Ιερουσαλήμ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ρυθμίζονται οι απελάσεις λαθρομεταναστών και μπαίνει τέλος στις μακροχρόνιες κρατήσεις και την υπερπληρότητα των κέντρων κράτησης, με βάση νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και άρχισε να συζητείται χθες, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέτουν τις απόψεις τους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Μάχη ενάντια στην κατάρρευση πυρηνικού εργοστασίου», γράφει ότι οι Ιάπωνες μηχανικοί δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν την κατάρρευση πυρηνικού εργοστασίου που έχει πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι, ενώ οι διασώστες αγωνίζονται να βοηθήσουν εκατομμύρια κόσμου που έμειναν χωρίς νερό, φαγητό και θέρμανση. Αλλού γράφει ότι ένας Κύπριος εμφανίστηκε στην τελετή αποφοίτησης του από το Κέιμπριτζ για την απονομή διδακτορικού τίτλου με την παραδοσιακή βράκα, μένοντας στην ιστορία του Πανεπιστημίου.


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου