Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/3/2011

Οι σημερινές κινητοποιήσεις των Τ/κ στα κατεχόμενα, η άσκηση βέτο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόφαση της Βουλής για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, το νέο επεισόδιο με Παλαιστινίους, πολιτικούς πρόσφυγες, στη Λάρνακα και η κατάσταση στη Λιβύη και οι πληροφορίες περί χρησιμοποίησης της βάσης Ακρωτηρίου από τους Βρετανούς είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Εστειλε το βέτο στη Βουλή ο Χριστόφιας», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε βέτο στην απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η οποία ως γνωστό λήφθηκε την περασμένη Πέμπτη. Γράφει, επίσης, ότι δριμεία επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ εξαπέλυσαν με ανακοίνωση τους οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας της «Θύρας 9», με αφορμή τη στάση που τήρησε το κόμμα σε σχέση με τα επεισόδια πριν τον αγώνα Ανόρθωσης Ομόνοιας.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Τέλος στην ομηρία», αναφέρεται στο σημερινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα το οποίο αποφασίστηκε μετά τις προσβλητικές δηλώσεις Ερντογάν, με τη συμμετοχή να αναμένεται πως θα είναι μεγαλειώδης. Αλλού γράφει ότι το παράκαναν πάλι οι Παλαιστίνιοι αιτητές πολιτικού ασύλου στη Λάρνακα, οι οποίοι με τις ακραίες τους ενέργειες και συμπεριφορές τους έχουν στρέψει σχεδόν όλο το ντόπιο πληθυσμό εναντίον τους και κινδυνεύουν να χάσουν το όποιο δίκιο έχουν.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Επιδρομές από Κύπρο;» γράφει ότι σκέψεις για χρησιμοποίηση της Βάσης Ακρωτηρίου για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη κάνουν οι Βρετανοί που πιστεύουν ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουν τους θανάτους αθώων. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση του φόνου του Αντη Χατζηκωστή και γράφει ότι βίντεο που λήφθηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που ήταν εγκατεστημένο στο σπίτι του Φάνου Χατζηγεωργίου, τον παρουσιάζει να επιβαίνει σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Βόμβα σε 5 δις. ευρώ», γράφει ότι σοβαρότατα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία εάν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση του εταιρικού φόρου, σύμφωνα με σχέδιο που προωθούν Γερμανία και Γαλλία. Αλλού γράφει ότι «πύλη» διαμετακόμισης φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη προσανατολίζεται να εγκαταστήσει το Ισραήλ, αξιοποιώντας την Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικές αναφορές του Ισραηλινού Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Αψηφούν τις απειλές», γράφει ότι αψηφώντας τις απειλές και τον κίνδυνο προβοκάτσιας, χιλιάδες Τ/κ αναμένεται να κατακλύσουν σήμερα το πρωί την πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσίας. Γράφει, επίσης, ότι Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ υποδεικνύουν τη διάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΔΗΣΥ από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αφού η πρόταση του για τετραμερή, πενταμερή ή διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό δεν βρίσκει ανταπόκριση από κανένα κόμμα και καμιά πολιτική ηγεσία στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Συμπλοκές με μετανάστες σημειώθηκαν και πάλι» γράφει ότι συμπλοκές μεταξύ Παλαιστινίων και της Αστυνομίας σημειώθηκαν και πάλι χθες στη Λάρνακα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να μετακινήσει 70 Παλαιστίνιους σε νέο χώρος στέγασης τους. Αλλού αναφέρεται στην περίπτωση ενός Βρετανού που ζει στην Πάφο ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού έλαβε άδεια να ανοίξει δρόμο στο οικόπεδο του μετά από 22 χρόνια, εντούτοις προέκυψε νέα καθυστέρηση στη διαδικασία.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα οι κυριότερες τράπεζες του νησιού με σημαντική έκθεση σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη που μαστίζονται από υψηλό δημόσιο χρέος, σχεδιάζουν να συλλέξουν περίπου 3,34 δισεκατομμύρια ευρώ με έκδοση ομολόγων το τρέχον έτος. Αλλού αναφέρεται στις αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές των πετρελαιοειδών λόγω της αναταραχής που επικρατεί στον αραβικό κόσμο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου