Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/3/2011

Οι συνεχιζόμενες επιδρομές των συμμάχων στη Λιβύη και το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης, οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, οι εξελίξεις στο θέμα του κυκλώματος πορνείας στη Λευκωσία, οι βουλευτικές εκλογές και οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου, καθώς και η δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξηλώνουν τα μέτρα … κρατούν την λιτότητα» γράφει ότι στον αέρα ή στις καλένδες του καλοκαιριού βρέθηκαν τα περισσότερα συστατικά της περίφημης ‘συνολικής λύσης’ για τη θωράκιση της ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ‘27’. Αλλού γράφει ότι βάση στο αεροδρόμιο της Πάφου σκέφτεται να κάνει η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryan Air με στόχο την πραγματοποίηση 38 πτήσεων εβδομαδιαίως.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αρχισαν να τα μασάνε» γράφει ότι αναγκαίο φαίνεται να καθιστούν οι συνθήκες το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη καθώς οι αεροπορικές επιδρομές οι οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο δεν έχουν εξουδετερώσει ακόμη τη στρατιωτική ισχύ των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού του Γκαντάφι. Αλλού γράφει ότι εγκρίθηκαν χθες τα τρία νομοσχέδια που επιτρέπουν νομιμοποίηση οικοδομικών παρατυπιών και ότι βουλευτές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά τους.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ευθείες βολές» γράφει ότι οι ευθείες βολές του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη κατά της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της κωλυσιεργίας της να πάρει μέτρα για λύση των διαρθρωτικών προβλημάτων, τη στιγμή που γνωρίζει τί πρέπει να γίνει, προκάλεσαν την οργή του ΑΚΕΛ, το οποίο απάντησε με βαρείς χαρακτηρισμούς. Αλλού γράφει ότι μελέτη του διεθνούς οίκου αναλογιστών AonHewitt σκιαγραφεί με μελανά χρώματα το συνταξιοδοτικό στην Κύπρο και προβαίνει σε εισηγήσεις για λύσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Υπαστυνόμος με περγαμηνές» γράφει για το κύκλωμα πορνείας στη Λευκωσία και προσθέτει ότι ακόμα και στην οθόνη του κινητού της είχε την φωτογραφία του ανώτερου υπαστυνόμου η Νάνσι για να δείχνει τη στενή τους σχέση. Σημειώνει ότι και οι δύο κρατούνται από την Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών. Αλλού γράφει ότι επιρρεπής στη διαφθορά είναι ο τομέας των προσφορών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

«Η Χαραυγή» με τίτλο «Η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες Χριστόφια» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στηρίζουν και κατανοούν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για λύση και βλέπουν στο πρόσωπό του ένα έντιμο πατριώτη που ειλικρινά αναζητεί την επανένωση. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εργασίας εξήγγειλε χθες τα κριτήρια και τους όρους των σχεδίων ειδικής χορηγίας σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα εργαζομένων και μακροχρόνια ανέργων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Οι πτήσεις των ΚΑ γυρνούν σε δρομολόγια για Λονδίνο» γράφει ότι μετά που η Aegean Airlines ανακοίνωσε φθηνές πτήσεις από την Λάρνακα όπως απλή μετάβαση από ή προς Χίθροου με 102 ευρώ, οι ΚΑ ανακοίνωσαν προσφορά ‘ένα συν ένα’ σε μια κούρσα ανταγωνισμού. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα το ένα τρίτο των παιδιών στην Κύπρο είναι υπέρβαρα και ότι είναι από τα πιο χοντρά παιδιά της Ευρώπης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πόλεμος» γράφει ότι κόμματα και υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου εισήλθαν σε μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μέχρι τελικής … πτώσεως με καθημερινές αλληλοεπιθέσεις και χαρακτηρισμούς αλλά και με βαρύτατες αλληλοκατηγορίες. Αλλού γράφει ότι ο κυπριακός Ελληνισμός γιορτάζει σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Μπούμεραγκ για τον ΔΗΣΥ» γράφει ότι υπάρχει εκνευρισμός στην Πινδάρου από την πρόθεση των ακροδεξιών – εθνικιστών να κατέλθουν με δικό τους συνδυασμό στις βουλευτικές εκλογές και ότι ο ΔΗΣΥ απορροφά δυνάμεις από το ΕΥΡΩΚΟ αλλά εξάντλησε ήδη τα όρια του για συσπείρωση. Αλλού γράφει ότι συμφέροντα και σκοπιμότητες παρεμποδίζουν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την πάταξη του ηλεκτρονικού τζόγου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Ασφυκτικές πιέσεις» γράφει ότι σε στενό κλοιό έχουν τεθεί από τον ΔΗΣΥ ψηφοφόροι του ανένταχτου χώρου, οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική Χριστόφια και λόγω της διαφωνίας έχουν αναπτύξει ένα αντι-ακελικό συναίσθημα και προσθέτει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ εξαπέλυσαν επίθεση και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ. Αλλού γράφει για τα αποκαλυπτικά έγγραφα των Wikileaks για το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» με τίτλο «Αναφαίνεται χρονοδιάγραμμα» γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου στις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα έβαλαν ως στόχο τους, τους νεαρούς ψηφοφόρους και επιστρατεύονται τη σύγχρονη τεχνολογία και κοινωνικά δίκτυα, όπως το facebook.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου