Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/3/2011

Οι βομβαρδισμοί των Δυτικών κατά της Λιβύης είναι το κύριο θέμα στις εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η στάση της Κύπρου για τις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης και ο ρόλος των Βρετανικών Βάσεων στις επιδρομές, οι δηλώσεις του Προέδρου για το θέμα αυτό, οι έρευνες για εντοπισμό χρυσού, η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών, τα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου στους Ορείτες, και η εμμονή της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακιουγιου.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”’Αυγή της Οδύσσειας’ Μέρα δεύτερη” γράφει ότι πόλεμο διαρκείας εξήγγειλε ο Καντάφι, η Αγκυρα εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις επιδρομές, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως η Κύπρος είναι αντίθετη στη χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων για στρατιωτικές επιδρομές κατά της Λιβύης. Αλλού παρουσιάζει έρευνα για τις εξαγωγές χρυσού και αργύρου από το 1935 και γράφει ότι καναδική εταιρεία κάνει έρευνες στην περιοχή Αγγλισίδων και στην Πάφο για εντοπισμό χρυσού.

Ο ”Πολίτης” με τίτλο ”Φωτιά στη Μεσόγειο, η αρχή της Οδύσσειας” γράφει ότι αβέβαιη χαρακτηρίζεται η εξέλιξη αλλά και η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των ‘συμμάχων’ στη Λιβύη, ενώ οι απειλές του Μουαμάρ Γκαντάφι για αντίποινα εντός και εκτός της χώρας του και για μακροχρόνιο πόλεμο ζώνουν στις φλόγες ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι καθόλου απομακρυσμένο δεν είναι το σενάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει από τις Κυπριακές Αερογραμμές να επιστρέψουν τα 20 εκατ. ευρώ που έλαβαν ως ενίσχυση.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Χερσαίο κτύπημα” γράφει ότι οι σύμμαχοι συνεχίζουν το από αέρος σφυροκόπημα των λιβυκών θέσεων, αλλά οι ηγούμενοι των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η μάχη θα είναι ‘μακρά και αβέβαιη’. Αλλού γράφει ότι μείζον θέμα περιφερειακής ασφάλειας αλλά και εθνικής απειλής για Ελλάδα και Κύπρο δημιουργεί η επιμονή της Τουρκίας να προχωρήσει κανονικά το πυρηνικό της πρόγραμμα με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακιουγιου απέναντι από τη Ρόδο και την Κύπρο.

”Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο ”Ενέπλεξαν και την Κύπρο” γράφει ότι στο χάρτη των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης βρίσκεται και η Κύπρος ελέω των Βρετανών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις Βάσεις τους στο νησί. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αν και αντίθετος με τη χρήση των βάσεων για επιθέσεις είπε ότι δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε να το αποτρέψει, αφού οι βάσεις είναι κυρίαρχες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πτωτική είναι η επίδοση του κυπριακού τουρισμού κατά τους χειμερινούς μήνες Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου.

Η ”Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο ”Ανελέητοι βομβαρδισμοί” γράφει ότι με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί το νέο θέατρο πολέμου που εκτυλίσσεται στη Λιβύη με Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Καναδά και Ιταλία να βομβαρδίζουν ανελέητα στρατηγικούς στόχους των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη, ενώ διχασμένοι για τις στρατιωτικές επεμβάσεις των δυτικών δυνάμεων παρουσιάζονται ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου