Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/3/2011

Η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεσπόζει στο σημερινό Τύπο, ο οποίος ασχολείται επίσης και με τις χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο το Μάρτη, πρώτο μήνα της Ανοιξης. Προβάλλονται επίσης θέματα οικονομίας, το Κυπριακό, καθώς και η απόφαση της Aegean να δημιουργήσει μόνιμη βάση για τρία αεροπλάνα της στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Ηλεκτροπληξία στην οικονομία». Φωτιά παίρνουν, αναφέρει, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς προαγγέλλονται αυξήσεις που μετά τις εκλογές θα αγγίξουν, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της ΑΗΚ, το 10%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το νομοσχέδιο για ρητή απαγόρευση των online casino προκάλεσε αμέσως τις αντιδράσεις εταιρειών στοιχημάτων. Οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου ενώπιον τριών επιτροπών της Βουλής.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Πλανόδια πωλήτρια τους ‘έφαγε΄ 1 εκ.!», γράφει ότι 200 και πλέον συμπατριώτες μας οι οποίοι έδωσαν πίστη σε 55χρονη Κύπρια που πωλούσε από μπιζού μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, εξασφάλιζε στο όνομα πελατών της πιστωτικές κάρτες αλλά τα χρήματα που της έδιναν ως δόσεις για τα προϊόντα που τους πωλούσε τα τσέπωνε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρνητικές είναι οι ενδείξεις του Ιανουαρίου για την οικονομία αφού παρά την αύξηση των εσόδων από φόρους, αυξήθηκαν οι δαπάνες και κυρίως από μισθούς κατά 10.28%.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Καίει το ρεύμα τις τσέπες των καταναλωτών» και γράφει ότι οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και η συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές φέρνουν νέες αυξήσεις, της τάξης του 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε άλλη στήλη γράφει ότι τρία Airbus 320 της Aegean θα έχουν από το καλοκαίρι τη μόνιμη βάση τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν λόγω ανασχεδιασμού του πτητικού προγράμματος της εταιρείας.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Καπέλο κι από επιτόκια» γράφει ότι νέο σοκ αναμένει τους καταναλωτές. Μετά τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα – λόγω και της επιβολής ΦΠΑ 5%, στα καύσιμα, λόγω των κρίσιμων καταστάσεων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αγκυρα είχε ξεκαθαρίσει προς τα Ηνωμένα Εθνη από το 2009 ότι δεν αποδέχεται «υποχρεωτική μετακίνηση» εποίκων. Σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου διατυπώνει με τελεσιγραφικό τρόπο τις θέσεις αυτές και δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Εμπιστευόμαστε τη νεολαία μας», αναφέρεται σε ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού σε εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου αναφέρει ότι η κυπριακή νεολαία δεν δέχεται, ούτε ανέχεται παθητικά να της επιβάλλεται ό,τι αποφασίζουν άλλοι χωρίς αυτήν, θέλει να έχει λόγο και ρόλο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ομόφωνα η Βουλή ψήφισε για την αύξηση της έκτης βουλευτικής έδρας για τη Λάρνακα αλλά σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο αριθμός σταυρών προτίμησης για τις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα «Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα αυξηθούν κατά 10%» και γράφει ότι η αναστάτωση στις αραβικές χώρες δίνει το έναυσμα για αύξηση των τιμών του ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Σε άλλη στήλη, η οποία συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία, αναφέρεται στις χιονοπτώσεις που έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τις παρυφές των μεγάλων πόλεων. Η χθεσινή μέρα ήταν κατάλληλη για χιονοπόλεμο και για τζάκι. Τα χιόνια είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και σχολεία στην ορεινή Πάφου.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» τιτλοφορεί το κύριο θέμα «Ηλεκτρικό σοκ» και γράφει ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος θα αυξηθούν κατά 10% λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Σε άλλη στήλη, αναφέρεται στην ομιλία του Γάλλου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Αλεν Πελέτ, ο οποίος είπε ότι οι Βρετανικές Βάσεις είναι νομικά άκυρες γιατί δημιουργήθηκαν ενάντια στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο πρωτοσέλιδό του «Ουράνιος Ιωαννίδης: Ο νοών νοήτω»! ». Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, είπε ότι το σκηνικό για τις εκλογές δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από το Γενάρη 2012 αλλά στην πολιτική πρέπει να είσαι έτοιμος για μια ευκαιρία που μπορεί να υπάρξει, παρά απροετοίμαστος αν και όταν έρθει και την αφήσεις να περάσει. «Και ο νοών νοήτω», συμπλήρωσε. Σε άλλη στήλη γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου.

Ο «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Πολίτες κατώτερου Θεού» και γράφει ότι πρόσφυγες που διαμένουν σε γηρασμένους συνοικισμούς βρίσκονται σε απόγνωση και κινδυνεύουν από τις οικοδομές οι οποίες κατασκευάστηκαν από τα πρώτα χρόνια της προσφυγοποίησης τους και χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αλλού αναφέρεται στο πρωτοποριακό τεστ για διάγνωση του συνδρόμου Down σε έμβρυα με τη χρήση μη επεμβατικής μεθόδου στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», κάτω από τον κύριο τίτλο «Σκληρό ροκ επικοινωνιακό», γράφει ότι η ανάσυρση της πρότασης υποβολής ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» ήταν ένα επεισόδιο που είχε να κάνει ειδικά με τη στόχευση του Νίκου Αναστασιάδη να διεκδικήσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Σε άλλη στήλη αναφέρεται στην έκκληση μέσω της εφημερίδας, του Αμπντουλάχ Καρκμαζχάν, οργανωτικού γραμματέα του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ο οποίος ζητά να μην μείνουν μόνοι οι Τ/κ που βγήκαν στους δρόμους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου