Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/6/2011

Οι συζητήσεις Κυβέρνησης – συντεχνιών για το θέμα του συνταξιοδοτικού και τα τεκταινόμενα στο ΔΗΚΟ κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι διαφωνίες για τα ωρολόγια προγράμματα στα σχολεία, το ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών για την ακίνητη αγορά των ελληνικών νησιών, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Δεύτερος γύρος», προβάλλει συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διαγραφείς Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στην οποία προκάλεσε τον Μάριο Καρογιάν να συγκαλέσει εκλογικό συνέδριο για να διαφανεί η πραγματική βούληση του κόμματος. Αλλού γράφει ότι τα ωρολόγια προγράμματα είναι «άνω – κάτω», αναφέροντας ότι ο Υπουργός Παιδείας θεωρεί επαρκή την έγκριση του Υπουργικού αλλά η ΠΟΕΔ και η Επιτροπή Παιδείας διαφωνούν και αναμένουν να συζητηθούν στη Βουλή.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Απόβαση Τούρκων επιχειρηματιών στα ελληνικά νησιά», επικαλείται δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία «Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό αρχιπέλαγος, βάζοντας στο στόχαστρό τους «φιλέτα» σε τουριστικές περιοχές». Αλλού γράφει για τις νέες Επιτροπές της Βουλής, τους νέους προέδρους και τη σύνθεσή τους, σημειώνοντας ότι όλα κύλησαν ομαλά στην πρωινή άτυ0πη σύσκεψη των αρχηγών και δεν έμειναν εκκρεμότητες που θα αναστάτωναν την απογευματινή δεύτερη ολομέλεια της Βουλής.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Πλώρη για άλλα 70 εκατ. ευρώ» και γράφει για τη σύσκεψη του Προέδρου Χριστόφια με τις συντεχνίες του Δημοσίου ενώ αναφέρει ότι μετά την ΠΕΟ και η ΟΗΟ-ΣΕΚ «ενέκρινε την κατ’ αρχήν συμφωνία για τη μη καταβολή γενικών αυξήσεων». Αλλού γράφει για ένα νέο κρούσμα κακοποίησης παιδιών από δασκάλα σε δημοτικό σχολείο της πρωτεύουσας ανάγκασε το Σύνδεσμο Γονέων να ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, προειδοποιώντας και για παρέμβαση της Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή», υπό τον πηχυαίο τίτλο «Εισφορές και όχι πάγωμα μισθών», γράφει για την πρόταση της Κυβέρνησης προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για κλιμακωτή εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων «ώστε να μην επηρεαστούν οι αυξήσεις και οι προσαυξήσεις των εργαζομένων». Αλλού γράφει ότι η ε/κ πλευρά δεν θα δεχθεί καμιά εκτροπή από τα συμφωνηθέντα με τη διεθνή κοινότητα , προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη ευελπιστούν σε πρόοδο στις επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Κατακραυγή για την απαγόρευση από την Τουρκία Τ/κ φοιτητών», γράφει ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος της Τουρκίας καταδικάζει την τουρκική απόφαση να απαγορεύσει αιτήσεις στα πανεπιστήμια της σε Τ/κ μαθητές που φοιτούν σε κυπριακά σχολεία των περιοχών υπό τον έλεγχο της κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρεται στα σχέδια κατασκευής και τοποθέτησης του ενδεχομένως ψηλότερου αγάλματος στον κόσμο στο Μοναγρούλι Λεμεσού.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Η ώρα του Χριστόφια», γράφει ότι θα καταβληθεί νέα προσπάθεια από τον Πρόεδρο Χριστόφια «για ανανέωση και ενδυνάμωση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ με την παράλληλη παροχή ‘κάθε βοήθειας’ και στήριξης σον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ». Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Δημάρχου Αραδίππου Χριστάκη Λιπέρη και την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», με κύριο θέμα της «10 Μέτρα για το Ασφαλιστικό», προβάλλει τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου Κυβέρνησης – συντεχνιών, γράφοντας ότι «χωρίς μέτρα σε μερικές δεκαετίες το κράτος θα πρέπει να βρει περίπου ένα δις ευρώ (σε σημερινές τιμές) για να πληρώνει συντάξεις ενός έτους στους συνταξιούχους του δημοσίου». Αλλού γράφει για την ίδρυση νέου κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών, με πρωτοστάτη τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, το οποίο θα έχει χαρακτήρα μετώπου.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι», με τίτλο «Παρ-έδωσαν το ΔΗΚΟ στο ΑΚΕΛ» γράφει ότι το ΔΗΚΟ «περνά ίσως τις κρισιμότερες ώρες από της ιδρύσεως», προσθέτοντας ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα «είναι φανερό ότι το ΔΗΚΟ παραδόθηκε ουσιαστικά στο θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα το ΑΚΕΛ». Αλλού γράφει για επιστολή του Προέδρου της Οργάνωσης Συγγενών Αγνοούμενών και Αδηλώτων Αιχμαλώτων προς το μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρό με την οποία ζητάει να διερευνηθούν περιπτώσεις αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, που καταγράφονται σε απομνημονεύματα Τούρκων αξιωματικών.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly», με τίτλο «Ακάμας SOS» γράφει ότι η ΕΕ κατηγορεί την Κυβέρνηση πως ενέδωσε σε πιέσεις αφήνοντας τον Ακάμα στο έλεος των εκσκαφέων, κατά παράβαση οδηγιών της ΕΕ. Αλλού προβάλλει τις καλύτερες παραλίες της Κύπρου που έχουν κερδίσει τη γαλάζια σημαία.

Η μηνιαία εφημερίδα «Ο Κοριός», υπό τον τίτλο «Ζητείται Πρόεδρος», γράφει ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές «αρχίζουν να ενεργοποιούνται τα διάφορα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές», προσθέτοντας ότι «σοβαρό ενδιαφέρον για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύει και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος» και προβάλει δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρώτιστα δεν είναι το πρόσωπο αλλά το ποια γραμμή θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος. Αλλού προβάλλει τη συνέντευξη του Ζαχαρία Κουλία στον Αντέννα, ο οποίος είπε ότι κάποιοι στο ΔΗΚΟ βλέπουν τις θέσεις σαν τα γαλατοπούρεκκα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου