Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/6/2011

Η επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στην Κύπρο, ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης, η απομόνωση των Τ/κ από τον τουρκικό στρατό, τα χρήματα που εισπράττει το κράτος για την άμυνα, η απόφαση για επίσπευση της διαδικασίας εξόρυξης φυσικού αερίου, η επίθεση αστυνομικού εναντίον διαιτητή σε ποδοσφαιρικό αγώνα, και η εισαγωγή της ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Η μεγάλη κοροϊδία'', γράφει ότι το κράτος εισπράττει τα τελευταία χρόνια περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ για την αμυντική θωράκιση, αλλά 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για άλλους σκοπούς, και προσθέτει ότι την ίδια ώρα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την άμυνα. Επίσης, παρουσιάζει έρευνα της εφημερίδας, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι τα μισά χωριά της περιοχής Πιτσιλιάς βρίσκονται ένα βήμα πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Αστυνόμος Χούλιγκαν'', γράφει ότι αξιωματικός της Αστυνομίας, ο οποίος παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας του χωριού του, μετατράπηκε σε χούλιγκαν και επιτέθηκε στο διαιτητή, τον οποίο άφησε αιμόφυρτο στο γήπεδο. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του βουλευτή Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο οποίος δήλωσε πως και η Εκκλησία έχει και λόγο και ρόλο στο εθνικό θέμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να ακούει ιεράρχες να διαφέρουν κατά παρασάγγας από τους πολιτικούς ηγέτες και να διακρίνονται για το πνεύμα πραότητας και σύνεσης.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Στην εποχή... της ψηφιακής'', γράφει ότι από τα μεσάνυκτα της 30ής Ιουνίου, μια νέα εποχή ξεκινά για τα τηλεοπτικά δρώμενα της Κύπρου, καθώς οι αναλογικές τηλεοπτικές μεταδόσεις περνούν στην ιστορία και η Κύπρος εισέρχεται στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Γράφει, επίσης, ότι στην Κάτω Πάφο επικρατεί ένα αλαλούμ ηχορύπανσης τα βράδια και ότι η ηχητική και άλλη αταξία στην περιοχή δυσαρεστεί και διώχνει τους τουρίστες, ξένους και ντόπιους, ενώ ιδιοκτήτες υπαίθριων κλαμπ παραδέχονται ότι λειτουργούν χωρίς άδειες.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Τσιμεντώνουν απομόνωση Τ/κ'', γράφει ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός κρατά σε απομόνωση τους Τ/κ και κόβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονταν για την ενίσχυση και ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας. Γράφει, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Εθνη διαμόρφωσαν πέντε βασικά βήματα για την τελική φάση της διαδικασίας του Κυπριακού, και ότι το σενάριο αυτό, που συνιστά οδικό χάρτη, θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά τη συνάντηση της Γενεύης και προνοεί, μεταξύ άλλων, δημοψήφισμα το αργότερο μέχρι το Μάιο του 2012.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Απόλυτος συντονισμός ενόψει της 7ης Ιουλίου, γράφει ότι το στίγμα της χθεσινής πρώτης επίσκεψης αστραπή του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο είναι ο απόλυτος και σταθερός ο συντονισμός Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της 7ης Ιουλίου, και όχι μόνον. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριακού, ο οποίος είπε ότι εναπόκειται στην Τουρκία αν θα υπάρξει πρόοδος στα θέματα που πρέπει να συζητηθούν τώρα στο Κυπριακό, δηλαδή εδαφικό, περιουσιακό, έποικοι και ασφάλεια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Καθημερινή της Κυριακής'', υπό τον τίτλο ''Το τελευταίο χαρτί Παπανδρέου σε δύσβατο διεθνές περιβάλλον'', γράφει ότι ύστατη, ίσως, ευκαιρία για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος, αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη νέα παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αποτελεί για τον Ελληνα Πρωθυπουργό ο προχθεσινός ανασχηματισμός. Γράφει, επίσης, ότι οι ''τιμές ευκαιρίας'' στις οποίες πωλείται το κυπριακό ομόλογο στις διεθνείς αγορές μεταφράζεται σε ψηλά επιτόκια, που έφτασαν στο 7,95%.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα ''Sunday Mail'', υπό τον τίτλο ''Πράσινο φως για ταχεία αναζήτηση αερίου'', γράφει ότι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ανοίξει το δρόμο για επίσπευση της διαδικασίας για εξόρυξη φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πριν το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη. Γράφει, επίσης, ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου