Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/6/2011

Η επικείμενη συνάντηση Προέδρου Χριστόφια και Μάριου Καρογιάν όπου με βάση πληροφορίες θα συζητηθούν εκ νέου οι όροι παραμονής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση, οι συστάσεις της ΕΕ για την οικονομία και οι ερμηνείες Κυβέρνησης και κομμάτων, οι πληροφορίες περί συμφωνίας Κυβέρνησης – συντεχνιών για διετές πάγωμα μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επίλυση της εργατικής διαφοράς στην ΚΕΟ, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ξενοδόχων για το φθηνό εργατικό δυναμικό από χώρες της ΕΕ, οι δηλώσεις του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για ανάγκη εξεύρεσης σχεδίου για ολοκλήρωση των συνομιλιών στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου, και οι δηλώσεις του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία μετά τη διαγραφή του από το ΔΗΚΟ είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Δείχνει δόντια στο Προεδρικό», αναφέρει πως το ΔΗΚΟ θα προχωρήσει σε επανεξέταση των όρων παραμονής στην Κυβέρνηση «για να γίνει πιο ουσιαστική» και αξιωματούχοι του κόμματος τονίζουν πως το κόμμα δεν έχει καμιά δέσμευση έναντι του ΑΚΕΛ ούτε για τις Δημοτικές Εκλογές ούτε για τις Προεδρικές του 2013. Προσθέτει ότι στην έπειτα από μήνες συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ο Μάριος Καρογιάν θα επαναφέρει στο τραπέζι τις προτάσεις του κόμματος για το Κυπριακό, την οικονομία την παιδεία και την άμυνα. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως νομότυπα μεν, χωρίς προσφορές δε, η ΑΗΚ Λευκωσίας αναθέτει σε Σχολή Οδηγών που είναι οικογενειακή επιχείρηση υπαλλήλου της – και στην οποία ο ίδιος είναι διευθυντής και εκπαιδευτής – την εκπαίδευση υπαλλήλων της στην οδήγηση φορτηγών, αρθρωτών οχημάτων και λεωφορείων.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ολοι βιάζονται για λήψη μέτρων για την οικονομία», αναφέρει πως αυτό γίνεται ενώ η Κυβέρνηση δηλώνει δικαιωμένη από τις συστάσεις της Ε.Ε. παρόλο που τα κόμματα ερμήνευσαν διαφορετικά τις συστάσεις της Κομισιόν. Αλλού αναφέρει πως ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην πρώτη του αντίδραση μετά τις διαγραφές, απάντησε σε πολύ σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα υπό την επίφαση δημοκρατικής δήθεν διαδικασίας», για πογκρόμ διώξεων με εξοστρακισμούς, ενώ μίλησε για «νεόκοπη ηγεσία του ΔΗΚΟ», που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα κρατηθεί στην εξουσία.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Διετές πάγωμα μισθών», αναφέρει πως σε συμφωνία για πάγωμα των μισθών στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταλήγουν Κυβέρνηση και συντεχνίες. Θετικά απάντησαν ΠΑΣΥΔΥ και ΠΕΟ ενώ ξεκινά επικύρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας από τη ΣΕΚ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως για πρώτη φορά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνεται σε Τοπικό Σχέδιο πρόνοια με βάση την οποία δεν καθορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μεγάλης έκτασης γης μπορεί να κτίσει κτήριο με απεριόριστο ύψος, νοουμένου ότι του το επιτρέπει ο συντελεστής δόμησης.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υποχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος», αναφέρει πως καταλυτική μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας έλυσε την εργατική διαφορά στην ΚΕΟ και έσβησε τις φωτιές που άναψε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας για τις απολύσεις των εργαζομένων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «πολύ σημαντική» για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες κρίνουν τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου τα Ηνωμένα Εθνη, αφού όπως σημείωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, οι δύο πλευρές ξέρουν τις διαφωνίες τους, συνεχίζουν να επιτυγχάνουν συγκλίσεις και το ζητούμενο είναι ένα σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Κόντρα για το φθηνό εργατικό δυναμικό των ξενοδοχείων από την ΕΕ», αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Κυβέρνησης και ξενοδόχων για την εργοδότηση κοινοτικών στα ξενοδοχεία αντί Κυπρίων, με την Υπουργό Εργασίας να αναφέρει χθες ότι πάνω από το ένα τρίτο των κοινοτικών εργαζομένων στα ξενοδοχεία δεν έχει κοινωνικές ασφαλίσεις ή άλλα ωφελήματα. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού της Κύπρου είναι από τα ψηλότερα της ΕΕ και αναμένεται να αυξηθεί στο 41% μέχρι το 2060.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου