Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/6/2011

Το Κυπριακό και τα μηνύματα που διαβιβάζονται προς τους διαπραγματευτές από τους εν δυνάμει μεσολαβητές, η υπόσχεση του Τούρκου Πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέου συντάγματος μέσα από ”συναίνεση και διαπραγμάτευση”, και οι χθεσινές καταιγίδες και τα προβλήματα που προκάλεσαν είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Ανοχύρωτη πολιτεία στην πρώτη καταιγίδα”, γράφει ότι πραγματικός κατακλυσμός μετέτρεψε σε λιμνοθάλασσα τον αυτοκινητόδρομο και σε περιπέτεια την επιστροφή των εκδρομέων, και ότι ξεριζώθηκαν δέντρα και πλημμύρισαν σπίτια και υποστατικά. Γράφει, επίσης, ότι τα κόμματα ανασυντάσσουν δυνάμεις προκειμένου να προετοιμαστούν για τις επικείμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως διάφορα σενάρια για συνεργασίες και συνασπισμούς ανεξάρτητων επίδοξων διεκδικητών.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Χαλασμός Κυρίου”, γράφει ότι πρωτοφανείς, για την εποχή, βροχές και καταιγίδες προκάλεσαν χθες τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές της Κύπρου, και ότι ιδιαίτερη ταλαιπωρία αντιμετώπισαν χιλιάδες παραθεριστές, που επέστρεφαν στη βάση τους από τις παραλιακές περιοχές, όπου εξέδραμαν για την ημέρα του Κατακλυσμού. Γράφει, επίσης, ότι οι κάτοικοι του Λιμνίτη προσδοκούσαν πολύ περισσότερα οφέλη από τη διάνοιξη του οδοφράγματος προς τον Πύργο, αλλά τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε στη ζωή τους.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Τρίμηνος ο οδικός χάρτης”, γράφει ότι το μήνυμα που διαβιβάζεται συνεχώς προς τους διαπραγματευτές από τους εν δυνάμει μεσολαβητές του Κυπριακού είναι ”τελειώνει ο χρόνος, πρέπει να βιαστείτε”, και ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα που θα δοθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προς του ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη είναι πως ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και η διαδικασία άρχισε να κουράζει. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία μελετά νέους τρόπους αστυνόμευσης των κατοικημένων περιοχών και δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα και αστυνομικούς να κάνουν ορθοπεταλιές.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Μεταρρυθμίσεις επί ξηρού ακμής”, γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε τη δημιουργία νέου συντάγματος μέσα από ”συναίνεση και διαπραγμάτευση” μετά τη σαρωτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και του καταλογίζει έλλειψη σεβασμού προς τους πολιτειακούς θεσμούς, υποδεικνύοντάς του πως, αν θέλει να τον εκτιμούν, πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα.

Η αγγλόγλωσση ”Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Φεστιβάλ του Κατακλυσμού εν δράσει”, γράφει ότι χειμαρρώδεις βροχές και πλημμύρες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας χθες παγίδευσαν άτομα στα αυτοκίνητά τους και διέκοψαν την τροχαία κίνηση, καθώς χιλιάδες επέστρεφαν στα σπίτια τους ύστερα από το τριήμερο του Κατακλυσμού. Γράφει, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, σε συνέντευξή του την Κυριακή, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ”πρόεδρο της διάλυσης”, λόγω των υποχωρήσεων του.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου