Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/6/2011

Η κρίση στην Ελλάδα και οι φόβοι για τις συνέπειές της στην οικονομία της Κύπρου, οι συνομιλίες για το Κυπριακό και οι επαφές που θα έχει στην Αγκυρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι περικοπές από Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες λόγω της οικονομικής κρίσης και η ακρίβεια των φρούτων στην κυπριακή αγορά είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Τελευταίο χαρτί πριν τις εκλογές» αναφέρει πως με ανασχηματισμό σήμερα ελπίζει ο Γ. Παπανδρέου να κερδίσει χρόνο, να ελέγξει το ΠΑΣΟΚ και να πείσει τους διεθνείς πιστωτές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, τις εξωτερικές σχέσεις, διεθνείς συνθήκες και θέματα Αστυνομίας συζήτησαν χθες οι ηγέτες σε μια προσπάθεια να διευρύνουν συγκλίσεις πριν τη Γενεύη.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Βουτιά στο χάος επιχειρεί ο Πρωθυπουργός» αναφέρει πως απομονωμένος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με το λαό να διαμαρτύρεται στους δρόμους, δεχόμενος και την αμφισβήτηση μέσα στο ίδιο το κόμμα του ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου επιμένει σε «επώδυνες» αλλαγές, όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε. Αλλού αναφέρει πως η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στην Εθνική Φρουρά παραγγελίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Αμυνας ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Παπακώστας

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με κύκλο «Ανακύκλωσε την κρίση» αναφέρει πως το πολιτικό θρίλερ στην Αθήνα συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χτες και κατέληξε σε μια ακόμα μεγάλη αντιπαράθεση του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με πολλές εσωκομματικές καταιγίδες για το ΠΑΣΟΚ. Αλλού αναφέρει πως σε μεγάλες περικοπές από τα Υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Σήμερα ο ανασχηματισμός» αναφέρει πως νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώνει σήμερα στις 9 ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τόσο τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ όσο και τα μεγάλα και πολύ κρίσιμα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Αλλού αναφέρει πως 38 υπάλληλοι της Cyta πήραν αποζημιώσεις ύψους 3,52 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Ελλάδα στοιχειώνει την ντόπια χρηματιστηριακή αγορά» αναφέρει πως το μεγάλο χρέος της Ελλάδας στοιχειώνει τη χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου, με κορυφαίους οικονομολόγους να προειδοποιούν πως η οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί εκτός εάν ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Αλλού αναφέρει πως οι οδηγοί ταξί της επαρχίας Αμμοχώστου απειλούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις κύριες οδικές αρτηρίες εάν η Κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Σε κινούμενη άμμο η Ελλάδα» αναφέρει πως σε κινούμενη άμμο βρίσκεται πια η Ελλάδα μετά και την αποτυχία των προσπαθειών δημιουργίας οικονομικής Κυβέρνησης με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Αλλού αναφέρει πως ο Δρ. Κυριάκος Βερεσιές δήλωσε πως η εξάρτηση είναι μια ανείπωτη δυστυχία που μαστίζει χιλιάδες οικογένειες, καθώς η Κύπρος του 2011 διαθέτει καζίνο 18000 τετραγωνικών μέτρων με 2000 άτομα προσωπικό σε 900 υποκαταστήματα σε όλη την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εθνικά επικίνδυνος» αναφέρει πως ρήγμα στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου προκαλεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας «με την προκλητική ανάμειξή του στην πολιτική και τις κομματικές δραστηριότητές του». Αλλού αναφέρει πως ζητείται πολιτικός μαριονέττα από το Συντονιστικό Κέντρο για να τον χρίσουν υποψήφιο του Μετώπου Εθνικής «Σωτηρίας» στις προεδρικές του 2013.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» με κύριο τίτλο «Ανύπαρκτος διαπραγματευτής» αναφέρει πως ο ΟΗΕ θα ζητήσει σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης και θα είναι αδύνατον για τον Πρόεδρο Χριστόφια να απορρίψει την πρόταση, ειδάλλως θα αναλάβει την ευθύνη του αδιεξόδου. Αλλού αναφέρει πως τιμές χρυσάφι έχουν τα κεράσια αλλά και πολλά φρούτα στην Κύπρο. Χτες η Παγκύπρια Ενωση Καταναλωτών έστησε λαϊκή αγορά έξω από το Υπουργείο Εμπορίου.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly με κύριο τίτλο «Ποιότητα αστέρων» αναφέρει πως ενώ η ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων έχει χειροτερέψει ελαφρά στην Ευρώπη, η Κύπρος έχει αξιολογηθεί ως η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία 100% των κολυμβητικών υδάτων της ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια. Αλλού αναφέρει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έχει σήμερα επαφές στην Τουρκία για το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου