Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/6/2011

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, υπό τη σκιά διαδηλώσεων και επεισοδίων στους δρόμους της Αθήνας, οι διαβουλεύσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού με τα κόμματα για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου με το οποίο ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης, είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Επίσης, οι εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας για τους ημικρατικούς οργανισμούς, η κατάθεση του Αμερικανού εμπειρογνώμονα για την υπόθεση της «Ηλιος», η χθεσινή συνεδρία των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο «Λήδρα Πάλας» με θέμα τα ξένα στρατεύματα στην Κύπρο και η υπόθεση εξαγοράς της λίμνης Παραλιμνίου από το κράτος με σκοπό την προστασία του βιότοπου, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Κρίμα… Ελλάδα», αναφέρει ότι ναυάγησε η προσπάθεια για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στην Αθήνα, η οποία θα έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ προσθέτει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός προχωρά σήμερα σε ανασχηματισμό και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας για τους ημικρατικούς οργανισμούς που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το 2010 και αναφέρονται μεταξύ άλλων σε κακοδιαχείριση στο ΡΙΚ, κέρδη 100 εκ. ευρώ και αύξηση δαπανών στην ΑΗΚ και σε προβλήματα στη λειτουργία της Cyta που μειώνουν το πλεόνασμα της εταιρείας.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στην Ελλάδα», αναφέρει πως υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης και έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Ελληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει πως ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας Γκρέγκορι Φίλιπς ανέφερε κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του για την υπόθεση της «Ηλιος», ότι οι πιλότοι της πτήσης θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη συντριβή του αεροσκάφους στο Γραμματικό.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Μόνος του ο Παπανδρέου», γράφει πως την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών βρίσκονταν στους δρόμους της Αθήνας και διαδήλωναν κατά των κυβερνητικών μέτρων, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την απόφαση σχηματισμού νέας Κυβέρνησης, ενώ προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι το κράτος ξεκίνησε τη διαδικασία για απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας της λίμνης Παραλιμνίου που ανήκει σε 291 ιδιώτες, με στόχο την προστασία του βιότοπου και την αποφυγή καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρει πως στο ολιγόλεπτο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι είναι ώρα ευθύνης για τη χώρα και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο «Λήδρα Πάλας», οι ηγέτες και οι εκπρόσωποί τους συμφώνησαν ότι η απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο θα βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Βόμβες μολότοφ εκσφενδονίζονται σε οδομαχίες», αναφέρεται στα επεισόδια στην Αθήνα και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών στην Ελλάδα, ενάντια στα μέτρα λιτότητας της Κυβέρνησης, καθώς και στην απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού για σχηματισμό νέας Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι τρεις άνδρες προφυλακίστηκαν χθες, καθώς η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της σχετικά με το περιστατικό επίθεσης σε καφενείο της Λευκωσίας, κατά το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου