Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Στη Βουλή γιορτή, έξω «πόλεμος»


Στη Βουλή γιορτή, έξω «πόλεμος»

Μέσα στο Κοινοβούλιο χθες χαρές, γέλια, αγκαλιές, φιλιά, χειροκροτήματα, πανηγυρισμοί. Δικαίως. Η κυβέρνηση πέτυχε την κοινοβουλευτική νίκη που επεδίωκε με θριαμβευτικό τρόπο και με μηδαμινές απώλειες ενός και μόνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από τους 155 που του είχαν μείνει. Μοναδική αχτίδα φωτός συνειδησιακής αντίστασης ένας τυφλός βουλευτής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής - ο οποίος φυσικά διεγράφη αυθωρεί και παραχρήμα από τον πρωθυπουργό από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Το Μεσοπρόθεσμο θα περνούσε έτσι κι αλλιώς, αυτό ήταν βέβαιο, αλλά το να περάσει με 154 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν μια προσωπική νίκη του Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό του κόμματός του και γι' αυτό είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ευτυχής κι αυτός και οι βουλευτές του - γι' αυτό και πανηγύριζαν.
Εξω από τη Βουλή το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Διαμετρικά αντίθετο. Ηταν κλίμα "κοινωνικού πολέμου". Θάλαμος αερίων ήταν η πλατεία Συντάγματος. Τόνους χημικά έριξε η αστυνομία. Οργίασαν οι προβοκάτορες.

Η κυβέρνηση πέτυχε απόλυτα τον στόχο της να μην επιτρέψει να μαζευτούν τεράστια πλήθη λαού στο κέντρο της Αθήνας και να περικυκλώσουν τη Βουλή.

Αρχίζοντας τα επεισόδια από προχτές, συνεχίζοντάς τα όλη την προχθεσινή νύχτα και αρχίζοντας τη ρίψη χημικών από χθες το πρωί, μετέτρεψε το Σύνταγμα και την περιοχή του σε πεδίο μάχης. Κανένας "μη εμπειροπόλεμος" διαδηλωτής δεν τολμούσε χθες να κατευθυνθεί προς την πλατεία Συντάγματος. Η εξωφρενική χρήση χημικών, η δράση εκατοντάδων προβοκατόρων, η εγκληματική ρίψη χημικών ακόμη και στην είσοδο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, ο ξυλοδαρμός από αστυνομικούς ακόμη και ανθρώπων που έτρωγαν σε εστιατόρια στο... Μοναστηράκι (!!!) και μια ατελείωτη σειρά παρόμοιων πράξεων από τα ΜΑΤ και την Ασφάλεια αποτελούσαν τμήματα ενός σαφέστατου πολιτικού σχεδίου, σαν αυτά που καταρτίζουν κατά καιρούς όλες οι κυβερνήσεις και τα οποία ενίοτε εφαρμόζουν - όταν κρίνουν ότι το επιβάλλει το πολιτικό τους συμφέρον.

Η λογική της στάσης της κυβέρνησης είναι απλή και εμφανής.
Η αντίθεση του ελληνικού λαού στο περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι δεδομένη, οργισμένη και ευρύτατη. Ο πρωθυπουργός όμως επανέλαβε και χθες ότι είναι πιο αποφασισμένος παρά ποτέ να εφαρμόσει αυτή την πολιτική που έχει ξεσηκώσει εναντίον του σχεδόν όλους τους Ελληνες.

Θα επιβάλει λοιπόν την πολιτική του ο Γιώργος Παπανδρέου δια της βίας, είτε αρέσει είτε όχι στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι αναγκαίο να το καταστήσει σαφές σε όσους διαφωνούν και κυρίως σε όσους έχουν τη διάθεση να εκφράζουν τη διαφωνία τους κινητοποιούμενοι. Βίαιη εφαρμογή ακραία αντιλαϊκής πολιτικής χωρίς την εγκαθίδρυση κράτους αστυνομοκρατικού φόβου δεν υφίσταται. Η επίδειξη αστυνομικής ισχύος λοιπόν χθες ήταν απαραίτητη και γι' αυτό προσχεδιασμένη από την κυβέρνηση. Το σχέδιό της υλοποιήθηκε με άριστα αποτελέσματα για την πολιτική της.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να εξαλείψει από το Σύνταγμα τους "Αγανακτισμένους". Θέλει να το μετατρέψει σε μια "πολεμική ζώνη", όπου δεν θα έχουν θέση φιλήσυχοι διαμαρτυρόμενοι πολίτες που δεν συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και πορείες. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν πέτυχε και αυτό τον στόχο της.

Αναμφισβήτητα η χθεσινή μέρα κατέστησε την κυβέρνηση Παπανδρέου πιο αντιπαθή, για να το θέσουμε ήπια, σε πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού. Δεν νομίζουμε ότι ο πρωθυπουργός δίνει δεκάρα τσακιστή για τα αισθήματα των πολιτών. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να περάσει την πολιτική και του νέου Μνημονίου στα δύο και πλέον χρόνια πρωθυπουργικής θητείας που του απομένει, αν κατορθώσει να την εξαντλήσει ολόκληρη.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν θα μπορέσει να περάσει την πολιτική του. Νομίζουμε όμως ότι υποτιμά ενδεχομένως το εύρος και την επιμονή των αντιστάσεων που θα συναντήσει στην εφαρμογή εκείνων των σημείων της πολιτικής του που προϋποθέτουν κάποιου βαθμού συναίνεση εκ μέρους του λαού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ποιες μορφές θα εκφραστεί αυτή η άρνηση του λαού να συνεργαστεί με αυτή την κυβέρνηση, είναι βέβαιο όμως ότι θα εκφραστεί και μάλιστα σύντομα.

ΕΦΕΞΗΣ - Μόνιμο κλίμα αστάθειας στη χώρα

Ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο, χθες, θα ψηφιστεί και ο Εφαρμοστικός Νόμος σήμερα. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Η αποτυχία της κυβέρνησης να κερδίσει με το Μνημόνιο την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και να ενσωματώσει τις αντιδράσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση στη χώρα ενός κλίματος μόνιμης πολιτικής και πρωτίστως κοινωνικής αστάθειας. Οσο διαρκέσει η διακυβέρνηση Παπανδρέου, άλλο τόσο τουλάχιστον θα διαρκέσει αυτή η κοινωνικοπολιτική αποσταθεροποίηση. Το πολιτικό σύστημα της χώρας βγήκε πολύ πιο απαξιωμένο από αυτή την περιπέτεια και έτσι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια αλλαγή κυβέρνησης, όποτε και αν γίνει, θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου