Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/6/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/6/2011

Η ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του Αρχιεπισκόπου, η καταγγελίες από διπλωματικές αποστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Εργασίας για εκμετάλλευση κοινοτικών εργαζόμενων από ξενοδοχειακές μονάδες, οι δηλώσεις του Υφυπουργού εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό και οι πολεοδομικές παρανομίες σε υπόγεια υποστατικών είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Ο «Πολίτης», στο κύριο θέμα του με τίτλο «Ντοκουμέντα Μάριου κατά Αρχιεπισκόπου», γράφει: «Πληροφορίες αλλά και ντοκουμέντα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής κατέχει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Ο κ. Καρογιάν, μιλώντας στο ΡΙΚ, εμφανίστηκε σίγουρος ότι πίσω από την ψήφο Κουλία βρίσκονται ετερόκλητες δυνάμεις στις οποίες συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος. Συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΚΟ δήλωσαν στον «Π» ότι ο κ. Καρογιάν κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα, τα οποία θα αποκαλύψει όταν και εφόσον ο ίδιος το αποφασίσει. Στην αντίδρασή του ο Αρχιεπίσκοπος, κάθε άλλο παρά κατάφερε να αποενοχοποιήσει τον εαυτό του. Απεναντίας, ενεπλάκη άμεσα στις εξελίξεις του ΔΗΚΟ, καθορίζοντας, μάλιστα, και το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματος. «Το ΔΗΚΟ δεν έχει ιδεολογία δεξιά, αριστερά, ή κεντρώα. Είναι κόμμα πατριωτικό», είπε, για να προσθέσει ότι ο ίδιος θα χαιρόταν να βλέπει το ΔΗΚΟ να αγωνίζεται για τις εθνικές επάλξεις «και όχι τα μέλη του να επιδιώκουν θέσεις και αξιώματα».

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Βαθιά ρήξη Καρογιάν – Αρχιεπισκόπου», γράφει ότι χθες εκδηλώθηκε πρωτοφανής διάσταση μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του Αρχιεπισκόπου, με άγνωστες -όπως αναφέρει- συνέπειες. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Ρόιτερς η Κύπρος θα είναι η επόμενη εστία προβλήματος στην ευρωζώνη και αναφέρεται σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας για την κυπριακή οικονομία για 2011 και 2012, εκτιμώντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω αποκλίσεις προς τα κάτω όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Οργιο παρανομιών» γράφει στο κύριο της θέμα για «την παράνομη αλλαγή χρήσης υπόγειων χώρων, με κενά ασφαλείας, ελλιπή εξαερισμό και πιθανό ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχημάτων» και επικαλείται καταγγελία στην εφημερίδα του Δημάρχου Στροβόλου ότι «έχουν εντοπιστεί 110 υπόγειοι χώροι στάθμευσης που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες, εργαστήρια κ.τ.λ». Αλλού γράφει ότι παρά το ότι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το τριήμερο του Κατακλυσμού δεν είναι γενικώς οι καλύτερες, εντούτοις αναμένεται οι Κύπριοι «να κατακλυστούν και να κατακλύσουν τις θάλασσες».

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Φωτιά στο σκλαβοπάζαρο» γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγιναν αποδέκτες πολλών παραπόνων από τις διπλωματικές αποστολές Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τους όρους εργοδότησης και συνθήκες διαβίωσης των υπηκόων τους σε ξενοδοχειακές μονάδες. Προστίθεται ότι «ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου τέθηκαν στοιχεία και ονόματα συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων σε Αμμόχωστο και Πάφο». Αλλού γράφει ότι πυρκαγιά έκαιγε χθες από το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα μεταξύ των χωριών Αγίου Θωμά και Πλατανίσκια προς Αυδήμου.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Η Ρωσία θα παρέμβει όπου χρειαστεί», προβάλλει διαβεβαιώσεις του Ρώσου Υφυπουργού προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η Ρωσία θα παρέμβει εκεί και όπου χρειαστεί και επιβάλλεται, προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι πιέσεις από τρίτους για εκτροπή από τα συμφωνηθέντα με τη διεθνή κοινότητα στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι έφτασε χθες στην Κύπρο η φλόγα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Επίθεση στυλ μαφίας σε ακτιβιστές πουλιών» γράφει ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί τηλεθεατές είδαν σκηνές με Κύπριους κυνηγούς πουλιών να επιτίθενται σε ομάδα ακτιβιστών για την προστασία των πτηνών σε δημοφιλές πρόγραμμα για την επικαιρότητα. Αλλού γράφει ότι κάτοικος Λεμεσού είναι, επίσης, πιο γνωστός Νορβηγός κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου και ότι αγωνίζεται να καθαρίσει το όνομά του.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου