Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/10/2011

Η αξίωση των Προέδρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπαιδευτικούς για το β’ πακέτο μέτρων, το ζήτημα της έγκρισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, εξελίξεις σχετικά με το κοίτασμα του φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ και η χθεσινή αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους σε απάντηση στα μέτρα της ΟΕΛΜΕΚ για το β’ πακέτο μέτρων, είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», με πρωτοσέλιδο τίτλο σήμερα «Ανεβάζουν πίεση στον Χριστόφια» αναφέρει ότι «οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ ζήτησαν χθες εκ νέου την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και συμφώνησαν στην ανάγκη μεταβατικής κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Θα αναζητήσουν τρόπους από το σύνταγμα ώστε ο κ. Χριστόφιας να αναλάβει τις ευθύνες που του έχουν καταλογιστεί από το πόρισμα Πολυβίου». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «έξω από τις τάξεις έμειναν χθες για ένα χρονικό διάστημα οι μαθητές στα περισσότερα σχολεία Μέσης Εκπαίδευση», αντιδρώντας «στις εξαγγελίες της ΟΕΛΜΕΚ για τα μέτρα αντίδρασης στο 2ο πακέτο μέτρων».

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βρίσκουν τη χρυσή τομή – Προς εκτόνωση η κρίση στην παιδεία», γράφει ότι Υπουργός Οικονομικών και ΟΕΛΜΕΚ συναντώνται σήμερα και «αναμένεται να επέλθει συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση, με τρόπο που να αφήνει ικανοποιημένους και τους καθηγητές». Αλλού αναφέρει ότι οι δικηγόροι των 5 κατηγορουμένων στην υπόθεση της «Ηλιος» «ζήτησαν την εκ πρώτης όψεως απόρριψη του κατηγορητηρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει μαρτυρία που να κρίνει ως ακατάλληλους ή και ανεπαρκείς τους πιλότους της μοιραίας πτήσης».

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Η πλατφόρμα βγάζει αέριο» γράφει ότι το κοίτασμα στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ «είναι πολύ πιο μεγάλο από τους πλέον αισιόδοξους μέχρι τώρα υπολογισμούς» και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα μεταβεί στην πλατφόρμα ‘Ομηρος’ στο τέλος της εβδομάδας σε μια προφανώς επικοινωνιακή κίνηση με αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβερνητική διαχειριστική επιτροπή του δρόμου Πάφου-Πόλης «θα συνέλθει εντός της ερχόμενης εβδομάδας με αντικείμενο επί τάπητος την απόφαση για επίσημο τερματισμό των διαδικασιών, αφού θεωρούν ότι αυτές βρίσκονται από καιρό σε πλήρες αδιέξοδο».

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πατριωτικό καθήκον» αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών εναποθέτει την προσδοκία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δημόσιων οικονομικών και να ψηφιστούν το β’ πακέτο μέτρων αλλά και ο προϋπολογισμός, στην πατριωτική προσέγγιση των κομμάτων. Παράλληλα δηλώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι δεν έχει επεξεργαστεί σχέδια Β’ ή Γ’ για την περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στο πλαίσιο ομιλίας του σε σεμινάριο του ΚΥΠΕ γα την προεδρία της ΕΕ και τα ΜΜΕ, ότι Κυπριακό και Προεδρία είναι παράλληλα εργοτάξια.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι μαθητές βάζουν τους εκπαιδευτικούς σε τάξη» γράφει ότι οι μαθητές σε 25 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απείχαν χθες από τα μαθήματά τους και ότι πολλοί από αυτούς «ένιωθαν ότι οι εκπαιδευτικοί κρατούν το μέλλον τους σε ομηρία για το δικό τους οικονομικό κέρδος». Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο χθεσινό σεμινάριο που πραγματοποίησε το ΚΥΠΕ σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με θέμα ”Κυπριακή Προεδρία: Μια πρόκληση για τα ΜΜΕ”.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου