Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/10/2011
Ο αντίκτυπος των αποφάσεων στις Βρυξέλλες για την απομείωση του ελληνικού χρέους πάνω στις κυπριακές τράπεζες και η χθεσινή νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο Standard and Poor’s κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Ακόμη, η επικείμενη νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη και τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκης, ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και η συσχέτιση της επίσκεψης Πέρες με πιθανή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο, οι αντιδράσεις στην απόφαση της Υπουργού Εμπορίου για τον Σόλωνα Κασίνη και οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες πρωτοσέλιδα.
«Αντέχουμε μόνοι μας το κούρεμα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας», που αναφέρεται στις κυπριακές τράπεζες, γράφοντας ότι το μερίδιο τους από το κούρεμα του ελληνικού χρέους ανέρχεται σε 3,6 δις ευρώ. Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Standard & Poor’s. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα της σύλληψης γυναικολόγου στη Λάρνακα, προσθέτοντας ότι πελάτισσές του τηλεφωνούν στη Αστυνομία για να διαπιστώσουν αν έπεσαν και οι ίδιες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις στις τράπεζές μας» γράφει ότι οι καταθέσεις των πελατών των κυπριακών τραπεζών είναι πλήρως διασφαλισμένες, ενώ προστίθεται ότι για να οχυρωθούν οι τράπεζες κεφαλαιακά χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 3,6 δις μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Αλλού γράφει ότι οι Βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν απαντήσεις από την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου για τον «παραγκωνισμό Κασίνη» ενώ προστίθεται ότι η ΔΕΦΑ παραμένει «παροπλισμένη».
«Επειγόντως 3,6 δις ευρώ» τιτλοφορείται το κύριο θέμα του «Φιλελεύθερου», συμπληρώνοντας ότι η απόφαση των Βρυξελλών για απομείωση του ελληνικού χρέους κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για την κυπριακή οικονομία. Αναφέρει ότι το κόστος για την Μαρφίν Λαϊκή αντιστοιχεί σε 2,1 δις και για την τράπεζα Κύπρου σε 1,5 δις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λευκωσία δεν προγραμματίζει τη διοργάνωση Συνόδου Αρχηγών Κρατών κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ενώ προστίθεται ότι θα πραγματοποιηθούν 15 Ατυπα Συμβούλια και 180 συναντήσεις σε κατώτερο επίπεδο.
Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κινήσεις οσονούπω για το β’ γύρο αδειοδοτήσεων», γράφει ότι η δυνατότητα συνεργασίας με την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία DELEK θα συζητηθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες στην Κύπρο, στις 2-4 Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα παραθέτει συνέντευξη του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη στο ΚΥΠΕ, όπου αναφέρει ότι το επιχείρημα της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ είναι έωλο.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Υποβάθμιση ακολουθεί το κούρεμα των τραπεζών», αναφέρει ότι οι Standard and Poor’s υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB, παραθέτοντας ως κύριο λόγο την έκθεση στο ελληνικό χρέος. Αλλού αναφέρει ότι τρεις Κύπριοι γιατροί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, έφτασαν χθες στη Λιβύη για να παράσχουν ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο της Βεγγάζης για μια εβδομάδα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο « Θολό τοπίο στο Λόνγκ Αιλαντ» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, με μηδενικές προσδοκίες και το τοπίο θολό. Αλλού γραφεί ότι οι μονάδες 4 και 5 του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό θα είναι έτοιμες κατά το εξάμηνο που θα προεδρεύει η Κύπρος της ΕΕ.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Απομόνωση και φθορά του ΑΚΕΛ», αναφέρεται σε κεντρικό στρατηγικό στόχο της ηγετικής ομάδας της ΕΔΕΚ και ταυτόχρονες κινήσεις προσέγγισης με τον ΔΗΣΥ, αναμένοντας οι συγκυρίες να ευνοήσουν ως κοινό προεδρικό υποψήφιο τον Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού αναφέρεται σε πολιτική «γκάφα ολκής» του Προέδρου της Βουλής για επίθεση κατά της Υπουργού Εμπορίου.
«Κυπριακό: Πολιτικά και διαπραγματευτικά …ανήμπορος ο Χριστόφιας!» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Κυπριακό Ποντίκι», που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στην τριμερή για το Κυπριακό χωρίς στρατηγική, σχεδιασμό και αυτοεγλωβισμένος σε μια καταστροφική διαδικασία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απομάκρυνση Κασίνη, με στόχο να εμπλακούν οι Βρετανοί στο ενεργειακό παιχνίδι.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly” με τίτλο «Κρίσιμος χρόνος» αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναζητούν φόρμουλα στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Τ/κ ηγέτη και του ΓΓ του ΟΗΕ, για να γεφυρώσουν τα κενά. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του «Οχι» της Ελλάδας στο τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι, που σηματοδότησε την είσοδο της χώρας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Iznogood
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου