Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/10/2011

Η απαίτηση όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, η πρόταση για Πρόεδρο κοινής αποδοχής για να αναλάβει το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας, οι κινήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς την Κυβέρνηση και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της συμφωνίας για δάνειο 2,5 δις. από τη Ρωσία κυριαρχούν στους κύριους τίτλους του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρόεδρος Κοινής Αποδοχής» γράφει ότι παραίτηση Χριστόφια και η ανάληψη του υπολοίπου της προεδρικής θητείας από έναν Πρόεδρο κοινής αποδοχής, είναι η καθαρή πρόταση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων που δεν μετέχουν στην Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είτε θα καταχωρήσει απευθείας τα κατηγορητήρια για το Μαρί στο Δικαστήριο είτε θα δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για να προσάψει κατηγορίες.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Μέτωπο κατά Χριστόφια, οξύνεται η πολιτική κρίση στο εσωτερικό» γράφει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν με επιτακτικό τρόπο την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια, ενώ το ΔΗΚΟ κατέθεσε χθες πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας. Αλλού γράφει ότι καταπελτικό είναι το νέο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που στηρίζεται σε συναφή έκθεση της Γερμανίδας βουλευτού Μαρίνας Σούστερ, το οποίο καταδεικνύει ότι οι βάσεις και οι εγγυήσεις στην Κύπρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στο ρινγκ της Βουλής» γράφει ότι δύσκολη θα κάνει τη…ζωή των κυβερνώντων η αντιπολίτευση κι αυτό αναμένεται να διαφανεί σήμερα στη Βουλή, αφού με φόντο τη μη παραίτηση Χριστόφια και την αμφισβήτηση του πορίσματος Πολυβίου, η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να ετοιμάζει κινήσεις που θα αυξήσουν την πίεση στους κυβερνώντες. Αλλού γράφει ότι ενώπιον Δικαστηρίου στη Λευκωσία θα επανεμφανιστεί μετά από αρκετούς μήνες η υπόθεση που συγκλόνισε το παγκύπριο, με τα νεογνά που προσβλήθηκαν από το βακτήριο της λεγεωνέλλας σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δόλιες μεθοδεύσεις» ότι στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο κινούνται όλοι όσοι συνασπίζονται κατά του Δημήτρη Χριστόφια, ζητώντας την παραίτησή του από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ απροκάλυπτα παραδέχονται τους σχεδιασμούς τους στην περίπτωση που ο στόχος τους δεν υλοποιηθεί. Αλλού γράφει ότι η ερευνητική γεώτρηση και γενικότερα οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων δεν έχουν καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ούτε και με την πολιτικής συγκυρία, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στο Euronews.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mailστο κύριο της θέμα με τίτλο «Πράσινο φως για τα 2,5 δις. από τη Ρωσία» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη συμφωνία για δανεισμό της Κύπρου ύψους 2,5 δις. από τη Ρωσία και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να οριστικοποιήσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Αλλού γράφει ότι το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο καταναλώνει 6000 KW ετησίως σε ηλεκτρικό ρεύμα και πλήρωνε 1500 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2009.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου