Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/10/2011

Η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι ”εγώ έχω μπουχτίσει από τις επιθέσεις των κομμάτων”, οι διεργασίες μεταξύ κομμάτων για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και οι τουρκικές αντιδράσεις για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός Τύπος.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Πιο κοντά ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για μεταβατική κυβέρνηση” γράφει ότι ο ΔΗΣΥ αποδέχθηκε την πρόταση του ΔΗΚΟ και την Δευτέρα θα συναντηθούν Ν. Αναστασιάδης και Μ. Καρογιάν. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα, οι απόψεις των δύο κομμάτων βρίσκονται πολύ κοντά, ενώ υπέρ του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης με πρόεδρο κοινής αποδοχής έχουν ταχθεί τόσο η ΕΔΕΚ όσο και το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι απαγγέλθηκαν 28 συνολικά κατηγορίες εναντίον του Αντώνη Φανιέρου.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Εκρηκτικό το κλίμα ανάμεσα σε Κυβέρνηση-αντιπολίτευση” γράφει ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ζητούν αναβολή της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν τυγχάνει της στήριξης της πλειοψηφίας του λαού και συνεπώς δεν μπορεί να χειρίζεται ένα τόσο κεφαλαιώδες για τον τόπο ζήτημα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε ξεκάθαρα μηνύματα από ΕΕ και γράφει ότι παρά τη θέση της ΕΕ για αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία ετοιμάζει πάλι για απόπλου το Πίρι Ρέις.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Τους έκλεισε την πόρτα” γράφει ότι σαφώς ενοχλημένος ο Πρόεδρος από την έντονη πίεση που δέχεται σχεδόν πανταχόθεν, αντέδρασε χθες κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ”φτάνει πια. Εγώ έχω μπουχτίσει από τις επιθέσεις των κομμάτων. Ο καθένας ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όπως διαπιστώθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ηλεκτρονικό τζόγο, το 2010 παίχτηκαν σε στοιχήματα 347.618.000 εκ. ευρώ και ο φόρος που εισπράχθηκε ήταν μόλις 2,7 εκ. ευρώ.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Θ΄ ασκώ τα καθήκοντα μου” αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι ”δεν έχει κανένας δικαίωμα να αμφισβητεί την εντολή του λαού πριν από την λήξη της θητείας του οποιουδήποτε Προέδρου”. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ”θ’ ασκώ τα καθήκοντα μου μέχρι τέλους όπως απορρέουν από το Σύνταγμα και από την εντολή που μου έδωσε ο λαός”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε ένα 10ήμερο, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοινώνει ποιοι θα διωχθούν ποινικά για την υπόθεση Μαρί.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail υπό τον τίτλο ”Γαλλία-Τουρκία πόλεμος λέξεων” αναφέρεται στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί στην Αρμενία, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 14 νέα ασθενοφόρα παραδόθηκαν στο Υπουργείο Υγείας κι ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν μέχρι να γίνει εκπαίδευση προσωπικού.

Η εβδομαδιαία New Pressυπό τον τίτλο Οικόπεδο αντιπαροχή” γράφει ότι ”εκείνο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη ρωσική πλευρά” κι ότι ”ρωσικά συμφέροντα θα αναπτυχθούν σε ένα από τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα”. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως είναι μειωμένες οι καταθέσεις των Κυπρίων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου