Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/10/2011

Η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, τη σεναριολογία της άρσης της ασυλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και το τί γίνεται από δω και πέρα, απασχολεί πρωτοσέλιδα τον σημερινό Τύπο. Αναφέρονται επίσης θέματα όπως οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι συνέπειες από την λευκή απεργία στην Ελλάδα για τις Κυπριακές Αερογραμμές κ.ά.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο ”Ιρανικό διάβημα κατά Π. Πολυβίου” γράφει ότι η εδώ Πρεσβεία της Τεχεράνης υπέβαλε επίσημο διάβημα και παράπονο στο ΥΠΕΞ εναντίον της Ερευνητικής Επιτροπής και του Πόλυ Πολυβίου για σχόλια και παρατηρήσεις που ακούστηκαν εντός της αίθουσας των ακροάσεων και σχετίζονταν με την κυβέρνηση του Ιράν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πόρισμα Πολυβίου θα συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

«Ασκήσεις επί χάρτου» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Σημερινή» αναφερόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης και γράφει ότι το ΑΚΕΛ συζητά υπό μια βασική προϋπόθεση, την παραμονή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξύπνησαν μνήμες της μαύρης Δευτέρας και αναφέρεται στην ανεύρεση οστών που ανήκουν στα θύματα της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο ”Απαλλάσσει τον Πρόεδρο”, αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα του Προέδρου της Δημοκρατίας στα πορίσματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έγιναν αστυνομικές έρευνες για απάτες με χρηματοδοτήσεις με ύποπτα κονδύλια και ύποπτους αγελαδοτρόφους και πως ποσά βγήκαν εκτός Κύπρου και στη συνέχεια χάθηκαν.

«Στενή επαφή Αθηνών – Λευκωσίας» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ παρακολουθεί συνεχώς και αξιολογεί με προσοχή τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε παράταση της πολεοδομικής αμνηστίας μέχρι 6 Απριλίου 2012 και δεν θα προαπαιτείται ένορκη δήλωση για την υποβολή της αίτησης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο ”Η Ελλάδα προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο για τις ΚΑ”, αναφέρεται στη λευκή απεργία των εναέριων ελεγκτών στην Ελλάδα και γράφει ότι οι περισσότερες πτήσεις των ΚΑ είχαν καθυστερήσεις χθες και η εταιρεία πληρώνει επιπλέον 1.2 εκ ευρώ το μήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιήθηκε η εθνική άσκηση αντιμετώπισης ρύπανσης από πετρέλαιο ”ΝΗΡΗΙΣ 2011”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο ”Κομμάτια και θρύψαλα”, γράφει για πολιτική πίεση στον Πρόεδρο χωρίς προηγούμενο και πως τα πράγματα οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση χωρίς να μπορούμε να προδιαγράψουμε το τελικό αποτέλεσμα. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος για το φυσικό αέριο λέει ότι χρειάζονται λεπτοί κυβερνητικοί χειρισμοί με στόχο μόνο το αποτέλεσμα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη», υπό τον τίτλο ”Και στο βάθος οικονομικά συμφέροντα”, γράφει ότι η υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί ήταν η αφορμή και πως, μεταξύ άλλων, με τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου η σημερινή κυβέρνηση δεν τους ”βολεύει”. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του παππού του εθνοφρουρού Ανδρέα Χαραλάμπους, Κώστα Ευαγγέλου, ο οποίος δήλωσε ότι το πόρισμα Πολυβίου, δεν είναι πόρισμα, αλλά εξευτελισμός.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο ”Φασιστική νοοτροπία!” γράφει για περιφρόνηση των θεσμών και του λαού έχοντας φωτογραφία του Προέδρου Χριστόφια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πόρισμα Πολυβίου και στα συμπεράσματά του για τις ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Weekly», υπό τον τίτλο ”Κρέμεται από μια κλωστή”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται στον πιο σκληρό αγώνα για να εξορκίσει τις εκκλήσεις για παραίτηση. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του CERN, Rolf-Dieter Heuer ο οποίος ήρθε στην Κύπρο και μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Χρειαζόμαστε αυτή την αναζήτηση για γνώση γιατί αν σταματήσουμε να αναζητούμε τη γνώση, νομίζω θα σταματήσουμε να είμαστε άνθρωποι, δηλώνει ο Γερμανός φυσικός.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου