Διαπάλη στη Γερμανία για το ευρώ
Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν είναι πιο έντονος αυτή την εποχή ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον του ευρώ από όσο στην ηγεμονική χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, τη Γερμανία. Ευνόητο είναι ότι οι αντιπαραθέσεις στη χώρα αυτή γύρω από το κοινό νόμισμα θα καθορίσουν και την τύχη του. Ανέκαθεν άλλωστε η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθοριζόταν στη Βόννη ή στο Βερολίνο - μόνο οι ανενημέρωτοι και οι αφελείς νόμιζαν ότι το εγχείρημα της ΕΟΚ αρχικά και της ΕΕ στη συνέχεια ήταν αποτέλεσμα διαλόγου και κοινού προβληματισμού των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.
Από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση ως αποτέλεσμα της μεταφοράς στο Δημόσιο του ιλιγγιώδους κόστους διάσωσης των τυχοδιωκτών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι Γερμανοί δεν τηρούν πλέον ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαθαίνουν τώρα πια οι Ευρωπαίοι την τύχη τους. Κανείς δεν δίνει την παραμικρή σημασία στο τι λένε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ή οι επικεφαλής των κοινοτικών οργάνων, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ή ο πρόεδρος της ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο εσωτερικό της Γερμανίας, όμως, οι αντιπαραθέσεις είναι σφοδρότατες και οι προβαλλόμενες απόψεις συχνά είναι διαμετρικά αντίθετες. Ο Σεπτέμβρης υπήρξε ένας εξαιρετικά φορτισμένος μήνας από τη σκοπιά αυτή.
"Σώστε την Ευρώπη!" ήταν ο τίτλος άρθρου που δημοσίευσε σε περίοπτη θέση η συντηρητική γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" και το οποίο υπέγραφαν από κοινού ο Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν, πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Οτο Κέντσλερ, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Γερμανικών Βιοτεχνιών.
"Η Ευρώπη με τα περισσότερα από 60 χρόνια ειρήνης και καλής συνεργασίας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα οικονομικό σχέδιο μόνο, είναι το θεμέλιο της ευημερίας μας", υπογράμμιζαν χωρίς περιστροφές οι δύο συγγραφείς. "Και μόνο από δημογραφικούς λόγους η Γερμανία πρέπει να εδράζεται στην Ευρώπη.
Μόνο ως ικανή προς δράση Ευρώπη θα εξασφαλίσουμε διεθνώς επιρροή απέναντι σε μεγαλύτερα, ανερχόμενα κράτη", ξεκαθαρίζουν. Δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι "το 60% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν στην ΕΕ" και ότι "μόνο μια ευημερούσα οικονομία είναι η βάση για τα επειγόντως αναγκαία φορολογικά έσοδα στον δρόμο που οδηγεί έξω από την παγίδα του χρέους".
Εντελώς διαφορετική είναι η οπτική γωνία του Λουτς Γκέμπελ, προέδρου της Ενωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων. "Διάσωση του ευρώ: αλλαγή πορείας για τον ''Τιτανικό!''" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος άρθρου του στην επίσης συντηρητική γερμανική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", με το οποίο μάλιστα καλούσε τους Γερμανούς βουλευτές να καταψηφίσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος υπερψηφίστηκε πανηγυρικά την Παρασκευή.
"Θα συνεχίσει λοιπόν ο ''Τιτανικός'' την πορεία του προς το παγόβουνο... ή θα χρησιμοποιήσει το γερμανικό Κοινοβούλιο τα δικαιώματά του, θα αρπάξει το πηδάλιο, θα κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις στην ευρω-διάσωση και έτσι θα αποφύγει τη σύγκρουση με το παγόβουνο του χρέους;", αναρωτιόταν στην αρχή του άρθρου του.
"Μήπως θα πρέπει τώρα να σώσουμε χωρίς κανένα κόστος εκ μέρους τους ταυτόχρονα την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και από πάνω και την Ιταλία;", έγραφε και κατέληγε απειλητικά: "Η ύβρις προηγείται του ορυμαγδού της σύγκρουσης - όπως στον ''Τιτανικό''". Πολύ πιο επιθετική είναι η λύση που προτείνει ο Χανς-Ολαφ Χένκελ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (του αντίστοιχου ΣΕΒ): να αναλάβει τα ηνία η Μέρκελ και "μαζί με χώρες που έχουν παρόμοια δημοσιονομική και οικονομική κουλτούρα να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο νόμισμα"!
"Το σημερινό ενιαίο ευρώ τού ''ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους'' στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ''ένα μέγεθος που δεν ταιριάζει σε κανέναν''", υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού "ΣΕΒ".
Υπουργός - "Εξω η Ελλάδα από ευρώ και ΕΕ!"
Έτοιμος να πετάξει την Ελλάδα έξω όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από την... ΕΕ (!) είναι ο σκληρός δεξιός υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, ο Βαυαρός Πέτερ Ραμζάουερ. "Η πιθανή έξοδος της Αθήνας από το ευρώ δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου", είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Ντι Τσάιτ" σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. "Δεν μπορεί όμως να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ χωρίς να φύγει και από την ΕΕ", του είπε ενιστάμενος ο δημοσιογράφος που του έπαιρνε συνέντευξη. "Αν ήταν καθαρό ότι αυτός είναι ο δρόμος με τους λιγότερους κινδύνους, τότε θα έπρεπε να τον υλοποιούσαμε κι αυτόν, δηλαδή να έδιωχναν οι Γερμανοί την Ελλάδα και από την ΕΕ!", απάντησε με απάθεια.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Από: www.ethnos.gr
Iznogood
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου