Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/10/2011

Ο απόηχος της δημοσιοποίησης του πορίσματος του Προέδρου της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου και οι αντιδράσεις των κομμάτων, η παράδοση του πορίσματος της Αστυνομίας σε σχέση με την έκρηξη στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, η διακοπή πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών προς Μάντσεστερ και η σημαντική πτώση στο ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπουργικό – παρωδία» αναφέρει πως στην άρον άρον νυκτερινή συνεδρίαση του Υπουργικού το βράδυ στης 3ης Οκτωβρίου, στο σπίτι του Προέδρου Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε μόνος του ότι οι Υπουργοί του συμφωνούν απόλυτα με την απόρριψη του πορίσματος Πολυβίου όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πριν τη συνεδρίαση. Αλλού αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα αποφασίσει αν θα διωχθούν οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας μετά την παράδοση σε αυτόν των φακέλων των ποινικών διώξεων.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ποινική δίωξη για ‘14’ εισηγείται στο Γενικό Εισαγγελέα» αναφέρει πως την ποινική δίωξη συνολικά 14 ατόμων φαίνεται να εισηγείται η Αστυνομία στο πόρισμά της προς το Γενικό Εισαγγελέα, το οποίο παρέδωσε χθες στον Πέτρο Κληρίδη ο Αρχηγός του Σώματος Μιχάλης Παπαγεωργίου. Αλλού σημειώνει πως στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθεί το πόρισμα Πολυβίου, ενώ επανέρχεται η ιδέα για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σε μετωπική σύγκρουση» αναφέρει πως η σύγκρουση Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης θα είναι χωρίς περιορισμούς και όρια και πως με φόντο το πόρισμα Πολυβίου, τις ευθύνες Χριστόφια και την απαίτηση για παραίτηση, η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί και στο πεδίο της Βουλής. Αλλού αναφέρει πως ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου τέθηκαν παράπονα από έγκυες εργαζόμενες οι οποίες αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα εξαιτίας της μη λειτουργίας κλιματιστικών στους χώρους εργασίας τους μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Σχεδιάζουν πολιτικό πραξικόπημα» αναφέρει πως για σχεδιασμό «πολιτικού πραξικοπήματος» κατήγγειλε τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, καλώντας παράλληλα το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να τοποθετηθούν επί των σχεδίων αυτών του ηγέτη της συναγερμικής παράταξης. Αλλού αναφέρει πως ο καθηγητής στο Κολέγιο Μηχανικών Κάλλεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον Μιχάλης Οικονομίδης, μιλώντας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, δήλωσε πως η Κύπρος θα γίνει η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «ΔΗΣΥ: Σε μονόδρομο ο Χριστόφιας» αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν έχει επιλογή από το να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν επιθυμεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη διακυβέρνησή του. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως οι Κυπριακές Αερογραμμές διακόπτει τις πτήσεις προς το Μάντσεστερ, έχοντας προγραμματίσει την τελευταία πτήση Λάρνακα – Μάντσεστερ για το τέλος του μήνα.

Η οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Ευρωζώνη συνασπίζεται ενόψει μεγαλύτερων απωλειών στην Ελλάδα» αναφέρει πως το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με την χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, εξετάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, ενώ η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα έχει αναβληθεί για τα μέσα Νοεμβρίου. Αλλού σημειώνει πως κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο βρισκόταν χθες σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο έκλεισε τελικά στις 425,05 μονάδες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου