Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/10/2011

Οι εισηγήσεις της Αστυνομίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα που φέρεται να αποδίδει ευθύνες για την τραγωδία στους νεκρούς Α. Ιωαννίδη και Λ. Λάμπρου, οι δηλώσεις της ΥΠΕΞ Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτει τα πραγματικά της κίνητρα, η αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αν θα πρέπει ή όχι να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Τους ‘σκοτώνουν’ δεύτερη φορά… γράφει ότι έγγραφο με τις εισηγήσεις της Αστυνομίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα φέρεται να αποδίδει ευθύνες για την τραγωδία στους νεκρούς από την έκρηξη στο Μαρί πλοίαρχο Ιωαννίδη και αντιπλοίαρχο Λάμπρου, ενώ κάνει αναφορά σε ”πολιτικό σάλο από τις αδίστακτες μεθοδεύσεις για να σωθούν πολιτικά Χριστόφιας και ΑΚΕΛ”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, στα χέρια του οποίου βρίσκεται όλο το ερευνητικό και ανακριτικό υλικό, θα αποφασίσει ποιοι θα διωχτούν.

”Η Σημερινή” αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις συνεντεύξεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, που στεγάζει υπό τον τίτλο ”Μετωπική Σύγκρουση”, παραθέτοντας στο πρωτοσέλιδο τους τίτλους των δύο συνεντεύξεων, «Δημιουργός κρίσεων ο Χριστόφιας», δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης, «Δεν είναι εγκληματίας ο Πρόεδρος», είναι η δήλωση του κ. Κυπριανού. Σε άλλη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις της ΥΠΕΞ Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτει τα πραγματικά της κίνητρα.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Η κρίση τρώει το Κυπριακό” γράφει ότι όπως σημειώνουν ξένες διπλωματικές πηγές, είναι πρόδηλο και γενικά αποδεκτό ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας (εάν θα παραιτηθεί ή θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του) και αναφέρει ότι παράγοντες της διεθνούς σκηνής έχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, ότι οι συνομιλίες δεν έχουν προοπτική και ότι ο Πρόεδρος θα κάνει κινήσεις. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη της Μαρίας Ιωαννίδου, συζύγου του νεκρού από την φονική έκρηξη στο Μαρί, πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, η οποία αναφέρει ότι ”δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο τα όσα ακούω”.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Πολιτικοί οι λόγοι της λυσσαλέας επίθεσης” γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα παραιτηθεί και όσοι προβαίνουν σε ενέργειες που θα προκαλέσουν προβλήματα στον τόπο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δημοσιεύει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού που αναφέρει πως ”το Κυπριακό και η πολιτική του Προέδρου στα θέματα οικονομίας είναι η αιτία της λυσσαλέας επίθεσης εναντίον του κι όχι το Μαρί”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αμείλικτα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αναφορικά με συνάντηση τους με ομάδα αγανακτισμένων-αφυπνισθέντων.

Η αγγλόφωνη Sunday Mail υπό τον τίτλο ”Κατακραυγή καθώς θύματα θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν” γράφει ότι το πόρισμα της Αστυνομίας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχει εισηγηθεί εννέα άτομα όπως κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία περιλαμβανομένου του πρώην Υπουργού Αμυνας αφήνοντας την πόρτα ανοικτή για τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία στην Πάφο θα μείνουν ανοικτά αυτό τον Χειμώνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο ”Οι πολίτες απέναντι στον Πρόεδρο” γράφει ότι σύμφωνα με έκτακτο βαρόμετρο που πραγματοποίησε, ο Πρόεδρος καλείται να κυβερνήσει σε αν εξαιρετικά βαρύ κλίμα, εφόσον μόλις το 25% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού γλύτωσε τελικά από την έκρηξη με μίνιμουμ ζημιές ύψους 300 εκ. ευρώ και βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Μάχη” υπό τον τίτλο ”Πολιτεία σε βαθιά κρίση” γράφει ότι ”Πρόεδρος κοινής αποδοχής μέχρι το 2013 και ομαλοποίηση της κατάστασης, είναι η πρόταση όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ για έξοδο από τα αδιέξοδα που δημιουργεί η επιμονή του Προέδρου να μην αναλάβει τις ευθύνες του”. Αλλού η εφημερίδα γράφει για SOS από το Λιμάνι Λεμεσού και ότι ”διαπλεκόμενα συμφέροντα απειλούν να το ρημάξουν”.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου