Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/10/2011

Οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα και το αναμενόμενο πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Οι εφημερίδες προβάλλουν μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό του 2012 και το θέμα της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ καθώς και την ανανέωση κράτησης του Αντώνη Φανιέρου.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ώρα της κρίσης για τον Δ. Χριστόφια» αναφέρεται στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί. Σύμφωνα με την εφημερίδα το πόρισμα είναι πλήρες και αποδίδει ευθύνες από το κατώτατο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε την εξαήμερη κράτηση των Αντώνη Φανιέρου, Κωνσταντίνου Χατηζαντώνη και Ατνάν Αλ Αμντάλ.

«Η Σημερινή», με πηχυαίο τίτλο «Παίκτες – Κολοσσοί φλερτάρουν με τα οικόπεδά μας» γράφει για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα κυπριακά οικόπεδα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και το ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών κολοσσών από ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη «για το δεύτερο…φαγοπότι», όπως το αποκαλεί. Αλλού προβάλλει τον Προϋπολογισμό του 2012 και τις κύριες πρόνοιες που περιλαμβάνει.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Ανατολίτικο παζάρι με ΑΟΖ» επικαλείται έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές και γράφει ότι η Αγκυρα, δια των απειλών της, ζητά ανταλλάγματα για αναστολή των γεωτρήσεων με πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, προσθέτοντας ότι με αυτά τα δεδομένα τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζουν τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου. Αλλού αναφέρει ότι το τουρκικό σκάφος Πίρι Ρέις πλέει εντός της ΑΟΖ της Κύπρου από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζητείται ενότητα» προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια μετά την παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου στις οποίες απηύθυνε έκκληση για ενότητα προσθέτοντας ότι «χωρίς την απαραίτητη ενότητα θα περάσουμε δύσκολες μέρες». Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία ότι «δεν είναι σοφή η στάση της Αγκυρας» στο θέμα του φυσικού αερίου καθώς και μεταξύ άλλων την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με κύριο τίτλο «Ελλάδα – Ρωσία υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία» γράφει ότι χθες ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας οι δύο χώρες υποστήριξαν το δικαίωμα για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ προβάλλοντας δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας και του Ρώσου Πρέσβη στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρεται στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το 2012 θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος θα τα καταφέρει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή», με κύριο τίτλο ««Κατηγορώ» Πολυβίου κατά πάντων» γράφει ότι θεωρείται βέβαιο ότι ο Πόλυς Πολυβίου θα καταλογίσει θεσμική και πολιτική ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έλλειψη συντονισμού και την παράλειψη να ζητήσει ενημέρωση για δύο και πλέον χρόνια για τα εκρηκτικά στο Μαρί. Αλλού αναφέρεται σε παρασκηνιακές εξελίξεις σε ΑΚΕΛ και Προεδρικό και σε λίστα επτά στόχων που σπάζουν ταμπού δεκαετιών του κόμματος, την οποία επιδιώκει ο Αντρος Κυπριανού.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κάλλιο αργά παρά ποτέ…» για το περιεχόμενο της ομιλίας του Προέδρου σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την 1η Οκτωβρίου αναφέροντας ότι άργησε αλλά ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τους υδρογονάνθρακες και προειδοποίησε την Τουρκία ότι η ανοχή έχει και τα όριά της. Αλλού αναφέρει ότι τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς τύπου ‘Γκαζέλ’ έχουν οδηγηθεί σε τραγική κατάσταση από κάποιους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου