Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/10/2011

Ο επικείμενος β’ γύρος αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η χθεσινή παράνομη διαδικασία ενώπιον λεγόμενου δικαστηρίου στα κατεχόμενα για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα του προϋπολογισμού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παιχνίδια με το θάνατο» αναφέρει πως η καταστροφή εκρηκτικών γίνεται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πως χθες εντοπίστηκαν τριάντα συλλέκτες μετάλλων στο πεδίο βολής Καλού Χωριού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως ανάστατος ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή για ανάκληση εγκυκλίου που φερόταν να απαγορεύει σε Τ/κ τη διέλευση από τα οδοφράγματα, επιδεικνύοντας τ/κ ταυτότητα, ανατρέποντας έτσι την ισχύουσα μέχρι τώρα πολιτική.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Αναθυμιάσεις αερίου ενόψει β’ γύρου αδειοδοτήσεων» αναφέρει πως» αναθυμιάσεις με έντονη μυρωδιά … φυσικού αερίου προκαλεί η εκδηλωθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες σε οικόπεδα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, με απευθείας ανάθεση, αντί με την προκήρυξη προσφορών». Αλλού αναφέρει πως ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Μαυρογιάνης διαβεβαιώνει πως το Κυπριακό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Επίδομα καλής διαγωγής» αναφέρει πως την ώρα που γίνεται αγώνας δρόμου για την κρατική σωτηρία και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάποιες δαπάνες που εμφανίζονται και φέτος στον προϋπολογισμό του κράτους αποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να γίνει με βαθιές τομές και ότι η μεταφορά του κόστους στους ώμους των πολιτών μέσω φορολογιών, απλώς διαιωνίζει τα προβλήματα. Αλλού σημειώνει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Χριστόφια και Ερογλου και τους ζήτησε να προσέλθουν στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με όσες περισσότερες συγκλίσεις είναι δυνατό.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαφανείς διαδικασίες» αναφέρει πως διαφανής, νόμιμη και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο οποίος αναμένεται να εξαγγελθεί εντός δυο εβδομάδων. Αλλού σημειώνει πως συνεχίστηκε χθες η παράνομη διαδικασία σε ψευδοδικαστήριο των κατεχομένων για τον πρώην Υπουργών Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος παραμένει «υπό κράτηση» για ακόμα δυο μέρες.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περισσότερο χάος στις αερογραμμές» πως δεν θα πραγματοποιούνται σήμερα μέχρι το μεσημέρι πτήσεις προς και από την Ελλάδα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα. Αλλού αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμίας πως εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός το έλλειμμα θα διευρυνθεί.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία «Financial Mirror» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας απειλεί τα σχέδια διάσωσης της ευρωζώνης» αναφέρεται στην προειδοποίηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moodys ότι θέτει τη Γαλλία υπό τρίμηνη εξέταση, για το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής πρόβλεψης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση. Αλλού σημειώνει πως ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον προϋπολογισμό του 2012.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου