Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/10/2011

Στο πόρισμα του Προέδρου της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, Πόλυ Πολυβίου, αναφέρονται σήμερα όλες οι εφημερίδες, σημειώνοντας τις αντιδράσεις τόσο των συγγενών των θυμάτων, όσο και των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας αλλά και του Προέδρου Χριστόφια. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάθεση σήμερα του πορίσματος της Αστυνομίας για την έκρηξη στο Μαρί, οι ενέργειες του τουρκικού σκάφους ”Πιρί Ρέις” στην Ανατολική Μεσόγειο και η κηδεία του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκπτωτος πολιτικά και θεσμικά» γράφει ότι πολιτικός σεισμός δημιουργήθηκε από το πόρισμα Πολυβίου και ότι κύριος υπεύθυνος για την τραγωδία στο Μαρί είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος δεν αποκλείεται να υπέχει και ποινικές ευθύνες. Γράφει επίσης ότι τα κόμματα ζητούν παραίτηση του Προέδρου εδώ και τώρα και ότι σήμερα αναμένεται το πόρισμα της Αστυνομίας για τις ποινικές ευθύνες. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρέις».

«Η Σημερινή» με τίτλο «Δεν παραιτείται και αρνείται το πόρισμα» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πόλυ Πολυβίου και απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος θεωρεί πως τα συμπεράσματα της Επιτροπής στερούνται τεκμηρίωσης. Αλλού, γράφει ότι στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες και στον τέως ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού για απαράδεκτη πολιτική αναβλητικότητας και στον τέως ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα για μη εκτέλεση του πρώτιστου καθήκοντος που είναι η ασφάλεια του στρατεύματος.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ευθύνες χωρίς ευθιξία» γράφει ότι σε βαθιά κρίση εισέρχεται η Κύπρος και προσθέτει πως αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα προκαλεί το καταπελτικό πόρισμα Πολυβίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Το πόρισμα, προσθέτει, φορτώνει ευθύνες, πολιτικές, θεσμικές και προσωπικές, πρωτίστως στον Πρόεδρο Χριστόφια για την εν γένει διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος. Αλλού, γράφει ότι οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί δηλώνουν ότι «επιτέλους κάποιος τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους» και «δείχνουν» τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος «πρέπει τώρα να πάρει τις δικές του αποφάσεις».

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Υπερέβη τους όρους εντολής ο κ. Πολυβίου» γράφει ότι κατηγορηματικά απορρίπτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για την έκρηξη στο Μαρί και ότι υπέδειξε πως τα συμπεράσματα του πορίσματος Πολυβίου δεν τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες και από το μαρτυρικό υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής. Αλλού, γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε εκτάκτως ψες εξέφρασε την πλήρη του στήριξη στον Πρόεδρο Χριστόφια και όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα αναμένει το πόρισμα της Αστυνομίας για τις ποινικές ευθύνες για να ολοκληρώσει τη συζήτηση σε επόμενη συνεδρία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπαίτιος ο Πρόεδρος για την έκρηξη» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε το πόρισμα Πολυβίου σύμφωνα με το οποίο φέρει προσωπική και θεσμική ευθύνη. Προσθέτει ότι ενώ τα πλήθη συγκεντρώνονταν έξω από το Προεδρικό, ζητώντας την παραίτηση Χριστόφια, ο Πρόεδρος συγκαλούσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στην κατοικία του στην Εγκωμη, το οποίο εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Πρόεδρο. Αλλού, γράφει ότι χθες κηδεύτηκε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο οποίος εκοιμήθη τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, σε ηλικία 66 ετών.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου