Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/10/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/10/2011

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου που θα ασχοληθεί και με το Κυπριακό και τις τουρκικές απειλές, η συμφωνία που φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, και ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την ανατολική Τουρκία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Έσβησε ζωές και χωριά”, αναφέρεται στο σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε την ανατολική Τουρκία και γράφει ότι πολλές δεκάδες είναι οι καταμετρημένοι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες και αρκετά ισχυροί οι μετασεισμοί. Γράφει, επίσης, ότι με υψηλές φιλοδοξίες, αλλά με μηδαμινή μέχρι στιγμής προετοιμασία, εισέρχεται η Κύπρος στη τελική φάση πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, και ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει στην ουσία προεδρία με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Δύο οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ στη Ρωσία”, γράφει ότι συμφωνία με τη Ρωσία φαίνεται να έχει ”κλείσει” η Κυπριακή Δημοκρατία για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε δύο τουλάχιστον ”οικόπεδα” στην κυπριακή ΑΟΖ, που είναι και ο κύριος λόγος της άφιξης τον ερχόμενο μήνα αεροπλανοφόρου και μοίρας μάχης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Γράφει, επίσης, ότι συνεχίζονται οι κραδασμοί από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας διαπιστωμένο ότι ο Πρόεδρος δεν στηρίζεται από κανένα κόμμα, πλην του ΑΚΕΛ, στους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Στην ατζέντα του Δεκεμβρίου”, γράφει ότι Κυπριακό και τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μια συζήτηση που θα διεξαχθεί υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της συνάντησης της Νέας Υόρκης στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά και της έως τότε στάσης που θα τηρεί η Αγκυρα. Γράφει, επίσης, ότι οκτώ μαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ πραγματοποίησαν χθες προσγειώσεις και απογειώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, στο πλαίσιο ευρύτερης άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Στη Σύνοδο της ΕΕ οι απειλές της Άγκυρας”, γράφει ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρωτοβουλία και εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έγινε δεκτή από τους ομολόγους του στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Γράφει, επίσης, ότι ο Ελληνας ηθοποιός και βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος δήλωσε ότι, εάν υπονομευθεί τώρα η θέση του Προέδρου Χριστόφια, ”θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω”.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου