Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/10/2011


 Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/10/2011

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 και οι εξελίξεις στην περιοχή σχετικά με το φυσικό αέριο είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος σήμερα. Προβάλλονται μεταξύ άλλων η έλευση κλιμακίου από το Κατάρ στην Κύπρο, η κατάσταση στην Ελλάδα και οι εξελίξεις σε σχέση με το πόρισμα Πολυβίου.

Η «Αλήθεια», με πρωτοσέλιδο τίτλο σήμερα «Ψαλίδι (και) στους πρόσφυγες» αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2012 και γράφει ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, ενώ αναφέρεται και στην εξαγγελία εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων για τις κοινωνικές παροχές. Αλλού θέτει το ερώτημα ως προς το πώς έφτασαν όλα τα έγγραφα της ερευνητικής επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί στα χέρια του ΑΚΕΛ αφού μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος σφραγίστηκαν και παραδόθηκαν στη Γενική Εισαγγελία.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παραδοχές Καζαμία» ασχολείται επίσης με τη συζήτηση του προϋπολογισμού που άρχισε χθες στη Βουλή και κάνει λόγο για «βαρυσήμαντες παραδοχές» του Κίκη Καζαμία μεταξύ άλλων ότι παραδέχθηκε πως υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης για να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι τη συνόδου κορυφής στις 23 Οκτωβρίου. Απηύθυνε κάλεσμα για αίσθημα ενότητας και ευθύνης.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στη δίνη της κρίσης» προβάλλει επίσης τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του προϋπολογισμού για το 2012 παρουσιάζοντας δήλωση του Κίκη Καζαμία ότι είναι υλοποιήσιμος. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο Υπουργός δεν έπεισε τα κόμματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην συνάντηση Πρόεδρου Χριστόφια με Ντερβίς Ερογλου και ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η οποία θα γίνει υπό τη σκιά, όπως αναφέρει, των τουρκικών προκλήσεων και γράφει ότι την Παρασκευή θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στην Κύπρο κλιμάκιο του Κατάρ» αναφέρεται σε εξαγγελίες του Κίκη Καζαμία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για το θέμα του Κατάρ και γράφει ότι το κλιμάκιο του Κατάρ αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο τέλος του μήνα, ενώ η εκκένωση του στρατοπέδου έχει ολοκληρωθεί και θα καταβληθούν στην κυπριακή πλευρά τα 50εκ. ευρώ για την αξία του οικοπέδου. Αλλού γράφει ότι παραχωρήθηκαν άλλα 164 οικόπεδα σε εκτοπισθέντες από την Κυβέρνηση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ναυτικά στήνουν καρτέρι στην Ανατολική Μεσόγειο» γράφει ότι τουρκικά, ισραηλινά, αμερικανικά, γαλλικά και ρωσικά αεροπλάνα και πλοία βρίσκονται κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου σύμφωνα με αναφορές στον ισραηλινό αλλά και τον κυπριακό Τύπο. Αλλού γράφει ότι Βρετανίδα Ευρωβουλευτής πιέζει για επίσπευση της δράσης για τους αγνοουμένους.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου