Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 13/12/2012


Επισκόπηση τύπου 13/12/2012

Το σημερινό Eurogroup όπου αναμένεται η αποδέσμευση του δανείου, το πίσω γύρισμα της κυβέρνησης μετά την ανταρσία των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, αφού πήραν πίσω τη διάταξη για τη δραστική περικοπή των μισθολογικών προνομίων τους, η ανάθεση εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων και του "Ξυστού" για τα επόμενα 12 χρόνια και η απελευθέρωση στα δίδακτρα είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Διπλή ήττα Στουρνάρα". Η εφημερίδα γράφει ότι "το ΔΝΤ "αδειάζει" τον υπουργό των φόρων για τις μεγάλες επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη που θα φέρουν κοινωνική έκρηξη. Βενιζέλος και Κουβέλης τον οδήγησαν σε υποχώρηση για τις νέες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής".

ΕΘΝΟΣ: "Νέα ανταρσία για τα προνόμια στη Βουλή". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση και, μπροστά στην ανταρσία των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, πήρε πίσω τη διάταξη για τη δραστική περικοπή των μισθολογικών προνομίων τους. Οι θιγόμενοι έφτασαν στο σημείο να εκβιάσουν με απεργία, ικανή να βραχυκυκλώσει τη διαδικασία ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τουρκικός..."Big Brother" για νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία". Σύμφωνα με την εφημερίδα "επικίνδυνες γεωστρατηγικές "μαγειρικές" από την Τουρκία. Παρακολουθεί Ελλάδα και Βαλκάνια. Η Τουρκία αντεπιτίθεται, προετοιμάζεται εδώ και καιρό, με σκοπό να προλάβει εξελίξεις. Προετοιμάζεται στρατιωτικά, οικονομικά, διπλωματικά, πολιτικά αλλά και... τηλεπικοινωνιακά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προκλητικό ρουσφέτι στους υπαλλήλους της Βουλής". Η εφημερίδα γράφει ότι "κυβέρνηση και κόμματα διατηρούν τα προνόμια για τα...δικά τους παιδιά. Απεσύρθη η ρύθμιση που προέβλεπε την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και την περικοπή των υπερωριών. Επικαλούνται αντισυνταγματικότητα λόγω αυτοδιοίκητου του Κοινοβουλίου".

ΕΣΤΙΑ: "Ατελέσφορες οι διαβουλεύσεις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο τόπος δεν μπορεί να κυβερνηθή αποτελεσματικά με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Κάποτε πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις. Και σε κάποια ζητήματα αυτό δεν φαίνεται να γίνεται. Είναι εκτός πάσης λογικής το γεγονός ότι σχεδόν έξι μήνες μετά τον σχηματισμό της κυβερνήσεως Σαμαρά δεν έχουν ληφθή οριστικές αποφάσεις για το φορολογικό".

Η ΑΥΓΗ: "Μια τρύπα στο νερό για χρέος και ρευστότητα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο 128% του ΑΕΠ, αντί του προβλεπόμενου 124% εκτιμάται το δημόσιο χρέος το 2020, αμέσως μετά την επαναγορά ομολόγων, που αποδείχθηκε και ακριβότερη κατά 1,3 δισ.ευρώ. Γ.Προβόπουλος (Τράπεζα της Ελλάδος):Δεν εξασφαλίζει ρευστότητα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. ΣΥΡΙΖΑ:Προβληματική μέθοδος μείωσης του χρέους η επαναγορά ομολόγων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επικουρικές. Πως διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες περικοπές". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "18 παραδείγματα για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου. Εξασφαλισμένη η καταβολή των συντάξεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ζωές στον δρόμο". Η εφημερίδα υποστηρίζει "η έρευνα της οργάνωσης "Κλίμακα" αποκαλύπτει έναν κόσμο μορφωμένο, νέο, με ελπίδες για τη ζωή, αλλά χωρίς φωνή. Εναν κόσμο όπου όλοι μας βλέπουμε πρόσωπα οικεία, φίλους, γνωστούς, ίσως και συγγενείς μέχρι πρότινος ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Ολική επαναφορά Κόκκαλη στα λαχεία". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Στουρνάρας δίνει τελικά, τη δουλειά στην εταιρεία "Scientific Games". Η κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλούνται, πλέον να επικυρώσουν τη σκανδαλώδη και ύποπτη ανάθεση εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων και του "Ξυστού" για τα επόμενα 12 χρόνια. Η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, με διαδικασίες που προκαλούν ήδη ερωτήματα για τη νομιμότητά τους, αποδέχθηκε τη νέα προσφορά της κοινοπραξίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νέος εκβιασμός στη Βουλή". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την ακύρωση μιας ακόμα νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, αναφορικά με τα μισθολογικά τους και την περιστολή των προνομίων που απολαμβάνουν, πέτυχαν για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων με "πραξικοπηματικό" τρόπο, οι υπάλληλοι της Βουλής".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πως οι γονικές παροχές γλιτώνουν τα λεφτά σας". Η εφημερίδα γράφει ότι "προλάβετε τις ανατροπές στη φρολογία ακινήτων. Μέχρι πότε έχετε διορία για να μεταβιβάσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία. Υπολογίστε με ασφάλεια πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε. Τι να προσέξετε και τι συνιστούν οι συμβολαιογράφοι".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Απελευθερώνονται τα δίδακτρα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μείωση του ελάχιστου ορίου κεφαλαίων που απαιτούνται και για την ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ, κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και απελευθέρωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε χθες υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενταση της λαϊκής πάλης για αποτροπή των αυξήσεων της ΔΕΗ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνθήκες διογκωμένης ανεργίας και σε συνδυασμό με τη νέα φοροαφαίμαξη, τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση για φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, τις σπουδές και τη μόρφωση, οδηγούν κυριολεκτικά στην εξόντωση τα πλατιά λαϊκά στρώματα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φορο-αποκάλυψη. Οι "ξύπνιοι" και τα "κορόιδα" της Εφορίας". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εισοδήματα πείνας δήλωσαν πέρυσι στην Εφορίας ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, ένας στους τρεις εμπόρους και βιομηχάνους και επτά στους δέκα αγρότες και εισοδηματίες. Στις φορολογικές τους δηλώσεις αποτύπωσαν εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ και αξιοποιώντας τις αδυναμίες τους ελεγκτικού μηχανισμού απέφυγαν να πληρώσουν φόρους, μεταφέροντας τα βάρη σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τα εισοδήματά τους, στους μισθωτούς και συνταξιούχους".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μυστική συμφωνία". Η εφημερίδα γράφει ότι "κρυφό ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου στη Βουλή. Τα βρήκαν για εκλογικό νόμο-φρένο στον Τσίπρα με μανδύα την ..."απλή". Κατέληξαν σε μοντέλο πολιτική διαχείρισης για την αυθεντική "λίστα Λαγκάρντ".

6ΜΕΡΕΣ: "Τους αδειάζει και ο Προβόπουλος". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "την ώρα που ο Σαμαράς ισχυρίζεται πως θα μας σώσει η δόση θεωρεί απίθανο να μπουν στην αγορά τα δισ.της τρόικας. Κατηγορεί τους κυβερνώντες για τη μη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Εκτιμά ότι θα αργήσει η ροή δανείων προς τις επιχειρήσεις".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ξεσηκωμός σε δήμους και πανεπιστήμια για τη διαθεσιμότητα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν από Δευτέρα. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δε θα μαζέψουν ούτε τα σκουπίδια, όπως διεμήνυσαν".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μένουν στο δρόμο μαθητές και νήπια".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ζημίες 26,5 δισ. από PSI και επαναγορά ομολόγων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στα 26,5 δισ.ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ζημίες προ φόρων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών λόγω της συμμετοχής τους στο PSI+ και στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Στο 74,3% το πραγματικό haircut στα ομόλογα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα για επανεκκίνηση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αισιοδοξία τώρα για αλλαγή πορείας στην οικονομία. Σήμερα η δόση των 34,5 δισ. -Θωρακίζονται οι τράπεζες. Προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Τo Eurogroup αποδεσμεύει το δάνειο. Τα 34,5 δισ.θα εκταμιευθούν, πιθανότατα τη Δευτέρα, δίνοντας "ανάσα" ρευστότητας στην οικονομία".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ερχεται επιτέλους η δόση! Η εφημερίδα γράφει ότι "ανακουφισμένη από το επιτυχημένο εγχείρημα της επαναγοράς ομολόγων η κυβέρνηση, παρουσιάζει σήμερα στο Eurogroup το φορολογικό νομοσχέδιο, που αποτελεί το τελευταίο πλέον προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, η οποία δεν αποκλείεται μάλιστα να εισρεύσει στη χώρα ακόμη και την προσεχή Δευτέρα το αργότερο Τρίτη.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναζητούνται τα κεφαλαία για κάλυψη της επαναγοράς". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε εκκρεμμότητα παραμένουν ακόμη οι αποφάσεις για το πως θα εξασφαλιστεί το ποσό των 11,29 δισ. που απαιτείται για την κάλυψη της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργαίας του Eurogroup συζητήθηκαν διάφορα σενάρια, όπως η κάλυψη του ποσού από το υφιστάμενο δάνειο που θα λάβει η ώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ακόμη μέσω έκδοσης ομολόγων".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου