Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/12/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/12/2012

Οι πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος του κυπριακού δημόσιου χρέους , τα όσα δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες για την Κύπρο και το ενδεχόμενο δανεισμού της ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, το περιεχόμενο της επιστολής του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και η ερμηνεία που δίνουν Κυβέρνηση και κόμματα και το χειμωνιάτικο κλίμα που ταιριάζει με την εορταστική περίοδο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Πούτιν προς Χριστόφια: Βρείτε τα με την Τρόικα», αναφέρει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγησε ότι αρνήθηκε να δώσει δεύτερο δάνειο στην Κύπρο διότι δεν ήθελε να εμπλακεί στα εσωτερικά της Ευρωζώνης αλλά και πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ερμήνευσε σωστά τη στάση της Μόσχας κι έχασε τρεις πολύτιμους μήνες για έγκαιρη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Γράφει ακόμη ότι η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε χτες την υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των αξιογράφων της οργής. Ακόμη, αναφέρει ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή Μνημονίου αυξάνει, σύμφωνα με τον Οίκο S&P’s, τον κίνδυνο μιας κυπριακής χρεωκοπίας.

Υπό τον τίτλο «Δεν δέχεται κούρεμα δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας» η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώ ΔΝΤ, ΕΚΤ και S&P’s ότι το κούρεμα του κυπριακού χρέους έχει καταστεί προϋπόθεση για να προχωρήσει ο δανεισμός της Κύπρου από την Τρόικα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε χτες ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κούρεμα του δημόσιου χρέους και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ακόμη, γράφει ότι sms υποψηφίων (Προέδρων) προκαλούν αντιδράσεις. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι «Χριστούγεννα θα δούμε … ήλιο» αφού ο καιρός συνεχίζει να παραμένει συννεφιασμένος και βροχερός και την Τρίτη των Χριστουγέννων θα καλυτερεύσει.

«Δάνειο από τη Ρωσία μέσω ΔΝΤ» είναι ο τίτλος του «Φιλελεύθερου», που αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι η Ρωσία άνοιξε χτες παράθυρο ελπίδας για το κυπριακό Μνημόνιο δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα συμμετοχής της χώρας του στη χρηματοδότηση της Κύπρου. Επίσης, φιλοξενώντας φωτογραφία από το χιονισμένο Τρόοδος γράφει ότι το χιόνι στρώθηκε για τα καλά στις πλαγιές του Τροόδους όπου το λευκό τοπίο δημιούργησε μια μαγευτική εικόνα ανάλογη με το πνεύμα των ημερών. Ακόμη, γράφει πως σημαντικές αποκλίσεις από τους δείκτες του στρατηγικού σχεδιασμού της Αστυνομίας που αφορούν το έγκλημα και την αντίδραση των Αρχών για την πάταξη του παρατηρούνται μέσα από την ανάλυση των στοιχείων για το 2012.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «‘Πισώπλατο μαχαίρωμα’ η επιστολή Αναστασιάδη», γράφει ότι η επιστολή Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα θέματα της οικονομίας αποκαλύπτει την πολιτική που θα ακολουθήσει αλλά και το αβέβαιο μέλλον για ην Κύπρο σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία, αλλά και πως σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με την επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί την οδό των εκβιασμών και των καταγγελιών για να πετύχει άρον άρον υπογραφή του Μνημονίου. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τις πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες μεθόδους από το επιτελείο Λιλλήκα. Επίσης αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ως κορυφαία αντίφαση τις ενέργειες Λιλλήκα – ΕΔΕΚ για το φυσικό αέριο.

Η αγγλόγλωσση τέλος “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ανάμικτα μηνύματα για κούρεμα χρέους» γράφει ότι παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να εφησυχάσει σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος του κυπριακού χρέους, τα χτεσινά ανάμικτα μηνύματα από διεθνείς παίκτες οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα της κυπριακής οικονομίας, καθιστούν αβέβαιες τις όποιες προβλέψεις για το μέλλον της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία γυναίκας μέλους του ουκρανικού φεμινιστικού κινήματος “Femen” η οποία απομακρύνεται από τους αστυνομικούς την ώρα που διαμαρτύρεται για την επίσκεψη Πούτιν στο Συμβούλιο της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία προειδοποιεί για κλοπές, διαρρήξεις και επαιτεία ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου