Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/12/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/12/2012

Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τα επόμενα 24ωρα 350 εκ. ευρώ, ο οποίος αποκαλύφθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και οι διαβουλεύσεις με την ΑΗΚ οι οποίες κατέληξαν στο ‘ναι’ της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ για δανεισμό υπό όρους, είναι το κύριο θέμα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στις υπεραγορές Ορφανίδη, οι προειδοποιήσεις του Γενικού Εισαγγελέα για παραίτηση λόγω της εμπλοκής που παρατηρείται στο συνταξιοδοτικό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την Κύπρο, η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας για το Μαρί και άλλα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Χρεοκόπησαν» και γράφει ότι υπό όρους δίνει η ΑΗΚ τα εκατομμύρια. Γράφει αλλού ότι ομόφωνα αλλά και με σκληρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, θα εγκριθεί αύριο από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2013 όπως διαμορφώθηκε με την Τρόικα. Αλλού αναφέρει ότι παραβάσεις του νόμου Περί Δημόσιας Υπηρεσίας περιλαμβάνει το κατηγορητήριο σε βάρος του πρέσβη Μάριου Ιερωνυμίδη το οποίο βρίσκεται ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών με Κινέζο επιχειρηματία για επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

«Η Σημερινή» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Δυστυχώς επτωχεύσαμε – Βρεθήκαμε κοντά σε στάση πληρωμών» και γράφει ότι η ΚΔ πέρασε χθες μιαν από τις πιο εφιαλτικές στιγμές στην ιστορία της όταν βρέθηκε πολύ κοντά σε στάση πληρωμών και σε χρεοκοπία του κράτους. Με άφαντο τον Υπουργό Οικονομικών που απουσιάζει στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους, γράφει, το βάρος χειρισμού έπεσε στους ώμους του ΓΔ του υπουργείου. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας προειδοποίησε με παραίτηση μετά την εμπλοκή που παρατηρείται στο συνταξιοδοτικό αφού άλλα συμφωνούσε η Τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και άλλα προτείνει στις παρατηρήσεις που απέστειλε στο Υπουργείο. Γράφει επίσης ότι ακραία καιρικά φαινόμενα έρχονται με καταιγίδες και χιόνια.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Φάντασμα χρεοκοπίας» γράφει ότι μπροστά στο φάντασμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας με όλα τα πολύ αρνητικά συνεπακόλουθα βρέθηκε χθες το Κράτος, μια μέρα δραματική με έντονο παρασκήνιο. Βρέθηκαν τα χρήματα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει να πληρώσει τους μισθούς. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως οι επιπτώσεις από μια στάση πληρωμών θα ήταν καταστροφικές αφού σε διεθνές επίπεδο θα ήταν σε πλήρη ανυποληψία. Σε άλλη στήλη, γράφει ότι οι τράπεζες είπαν όχι σε νέα χρηματοδότηση των Υπεραγορών Ορφανίδη. Η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία 10 υπεραγορών με περίπου 250 εργαζομένους να πηγαίνουν σε υποχρεωτική άδεια. Αλλού αναφέρει ότι 2500 εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αποκαλύψεις-φωτιά» γράφει ότι στον ΔΗΣΥ ήδη κάνουν σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της CYTA και μάλιστα έχουν καταλήξει και στην τιμή των 500 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά. Αλλού γράφει ότι διαβεβαιώσεις ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται αλλά μόνο αναφλέγεται και ότι χρειάζεται πυροκροτητή για να εκραγεί, έδιδε έξι μέρες πριν την έκρηξη ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΜ Χρίστου Μαληκκίδη. Προβάλλει επίσης την αποδέσμευση 16,5 εκ. ευρώ από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Μόλις λίγες μέρες πριν από στάση πληρωμών» γράφει ότι η ΑΗΚ συμφώνησε στην παραχώρηση χρημάτων στην κυβέρνηση την υστάτη μετά από συναντήσεις που διεξήχθησαν σε έντονο κλίμα στην Επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες βράδυ το ΡΙΚ, παραμένει πρώτος γιατί θεωρείται ο πιο τίμιος και δημοφιλής ηγέτης. Γράφει σε άλλη στήλη ότι το Δασικό Κολλέγιο στο Πρόδρομο θα δεχθεί τους τελευταίους φοιτητές του τη νέα χρόνια. Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι το κολλέγιο θα κλείσει τις πόρτες του μετά από 60 χρόνια λειτουργίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου