Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/12/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/12/2012

Το Μνημόνιο για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και οι όροι του, το δημόσιο χρέος της Κύπρου και η βιωσιμότητά του, οι προβληματισμοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κυπριακό Μνημόνιο, τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο διεθνής οίκος Pimco για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και η έρευνα που ζητά το ΑΚΕΛ από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Και στο βάθος… κούρεμα!”, γράφει ότι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες, αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται περίπου στο 80% του ΑΕΠ της χώρας και το πακέτο στήριξης που θα λάβει, όπως υπολογίζεται, θα είναι ισόποσο με το ΑΕΠ της χώρας, και ως εκ τούτου το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 180% του ΑΕΠ, ποσοστό μη βιώσιμο. Γράφει, επίσης, ότι εμπορικό πλοίο αγνόησε τη φωτοσήμανση των κλουβιών μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, συμπαρασύροντας αποθέματα και εγκαταστάσεις. Επίσης, γράφει ότι κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί έχουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο της συμφωνίας με την Τρόικα, αλλά τα χρονοδιαγράμματα για τη δανειακή σύμβαση είναι ασφυκτικά.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Σενάρια επί χάρτου”, γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου αρχίζει, και ο διεθνής οίκος Pimco συλλέγει στοιχεία και επεξεργάζεται σενάρια επί χάρτου, στη βάση ασκήσεων προσομοίωσης, για να διερευνήσει τις αντοχές των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Γράφει, επίσης, ότι τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι δικαστές κρούει έκθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επίσης, γράφει ότι πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου η δεύτερη στη σειρά εκδήλωση με θέμα “Ο ρόλος του γέλιου και του χιούμορ ενάντια στην κρίση”, για να δώσει μιαν ανάσα χαράς στους συμμετέχοντες και ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους Κύπριους.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Δεύτερες σκέψεις από το ΔΝΤ”, γράφει ότι από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εξαρτά τη συμμετοχή του στο κυπριακό Μνημόνιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκφράζει προβληματισμούς τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς τη Λευκωσία, για τη συμμετοχή του. Γράφει, επίσης, ότι σε τρία μέτωπα – Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Λευκωσία – θα τρέξουν οι εξελίξεις για την Κύπρο την εβδομάδα που ακολουθεί για το κυπριακό Μνημόνιο. Επίσης, γράφει ότι ο Δρ. Φίλιππος Πατσαλής, με την πρότασή του για ανακατασκευή του γονιδιώματος του εμβρύου, επιλέγηκε μεταξύ των επιφανέστερων επιστημόνων της Ευρώπης για χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Πιάστε τους φοροφυγάδες”, γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζητά από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων σε βάθος έρευνα και αποτελεσματικότερους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, προκειμένου να πληρώσουν και όσοι έχουν την οικονομική ευρωστία. Γράφει, επίσης, ότι οι απαντήσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλας Χαραλάμπους μαρτυρούν τον πόνο με τον οποίο η Κυβέρνηση Χριστόφια αναγκάστηκε να δεχθεί κάποια πράγματα στη διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο. Επίσης, γράφει ότι, σύμφωνα με την ΠΕΟ, η αντίδραση στα μέτρα του Μνημονίου πρέπει να είναι πανσυνδικαλιστική.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Νυστέρι και στις τράπεζες”, γράφει ότι η υιοθέτηση του Μνημονίου και η εισροή των χρημάτων της Τρόικας δεν θα οδηγήσουν αυτόματα στην επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα και ότι χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν σε μη βιώσιμες τράπεζες, οδηγώντας σε μετασχηματισμό το τραπεζικό σύστημα. Γράφει, επίσης, ότι δραστικές αλλαγές φέρνει στη ζωή των Κυπρίων το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε κατ` αρχήν από την Κυβέρνηση και την Τρόικα. Επίσης, γράφει ότι η “επόμενη μέρα” της απόφασης του Eurogroup, που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα, δημιουργεί προσδοκίες αλλά και φόβους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Μνημόνιο λαιμητόμος”, γράφει ότι η φοροκαταιγίδα με την οποία συνοδεύεται το Μνημόνιο θα πλήξει εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν αποκοπές μισθών και ωφελημάτων, και κατάργηση ή μείωση επιδομάτων, αναμένεται να ρίξουν κατακόρυφα το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων. Γράφει, επίσης, ότι δάνειο από ρωσικές τράπεζες ψάχνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των επόμενων μηνών μέχρι να αρχίσει η ροή κεφαλαίων από την Τρόικα. Επίσης, γράφει ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μάριος Καρογιάν έδωσαν απαντήσεις στους επικριτές της συνεργασίας των κομμάτων τους για τις προεδρικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Θετική δύναμη για τολμηρές αλλαγές”, γράφει ότι το προσχέδιο Μνημονίου, που περιέχει τους όρους της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί υπό τις περιστάσεις, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Γράφει, επίσης, ότι ηλικιωμένη από τη Λεμεσό εξαπατήθηκε από άλλη γυναίκα, η οποία κατάφερε να της αποσπάσει 30.000 ευρώ για δήθεν σκοπούς υγείας, παριστάνοντας την εγγονή της, η οποία διαμένει στη Λάρνακα. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία εκατοντάδων δρομέων ντυμένων ως Άγιοι Βασίληδες, οι οποίοι συμμετείχαν σε φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου στο Λονδίνο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου