Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/12/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/12/2012

Η συζήτηση στο Eurogroup σήμερα του κυπριακού μνημονίου και οι πληροφορίες ότι θα ζητηθούν νέα μέτρα όπως ετοιμότητα για ιδιωτικοποιήσεις, η επ’ αόριστον απεργία των εταιρειών λεωφορείων σε ολόκληρη την Κύπρο εκτός από την Πάφο και οι δηλώσεις του ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση ότι η Κυβέρνηση αντιστάθηκε στην υπογραφή μνημονίου παρά τις πιέσεις από το εξωτερικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και «νεοφιλελεύθερους παράγοντες», είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου της Δευτέρας.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Καταρρέουν οι δημόσιες συγκοινωνίες” αναφέρεται στην επ’ αόριστον απεργία των εταιρειών λεωφορείων και γράφει πως ενώ οι εταιρείες έχουν τζίρο μόλις 250.000 ευρώ κάθε μήνα από την έκδοση εισιτηρίων, τα έξοδα αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντάται με Σαμαρά και Παπούλια, ενώ σε ομιλία του υποσχέθηκε διαφάνεια παντού τονίζοντας ότι θα κατατεθούν σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή το Φεβρουάριο. Αλλού γράφει ότι εκπέμπεται σήμα κινδύνου από τη δικαιοσύνη, με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρο Αρτέμη και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη να ζητούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα εδώ και τώρα.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Πρώτη μάχη για την Κύπρο στο Γιούρογκρουπ” γράφει ότι την πρώτη μάχη επί εδάφους ΕΕ θα δώσει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, έχοντας να αντιμετωπίσει στο Γιούρογκρουπ όλη την Ευρωζώνη, που συνέρχεται για να εξετάσει το κείμενο το μνημονίου που η Κύπρος συμφώνησε με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Προεδρικές πολύ μπροστά εμφανίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ απόψε το «Σίγμα» θα παρουσιάσει μεγάλη δημοσκόπηση για τις Προεδρικές. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, βλέπει δεύτερο μνημόνιο, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας μιλά για ασάφειες του μνημονίου στον τομέα της υγείας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Καραδοκούν με νέα μέτρα” γράφει πως ετοιμότητα για λήψη «επιπλέον δυνητικών μέτρων» πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κυπριακού μνημονίου, με φόντο τις ιδιωτικοποιήσεις, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας να ζητηθεί από τη Λευκωσία, στο πλαίσιο της αποψινής συνεδρίας του Eurogroup. Αλλού γράφει ότι σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν στα κρατικά νοσηλευτήρια εάν το νέο ωράριο λειτουργίας τους εφαρμοστεί χωρίς να ληφθούν άλλα απαραίτητα μέτρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει και διεξάγει έρευνα από ειδικούς στα θέματα των περιουσιών, η οποία αφορά τη χαρτογράφηση περιουσιών γενικά αλλά και εδικά σε κατηγορίες, δηλαδή σε ποιον ανήκει, ε/κ ή τ/κ, χαλίτικη γη, Εκκλησία, ΕΒΚΑΦ.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Η Κυβέρνηση αντιστάθηκε” γράφει ότι πιέσεις για υπογραφή μνημονίου χωρίς αντίσταση εξασκούσαν συνεχώς στην Κυβέρνηση από το εξωτερικό, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευση και διάφοροι νεοφιλελεύθεροι παράγοντες, κατήγγειλε χθες ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Eurogroup συζητείται σήμερα το κυπριακό μνημόνιο και ότι αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι οι τράπεζες ευθύνονται για την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι των χωριών Μενοίκου, Κάτω Μονής και Μιτσερού, οι οποίοι διαμαρτύρονται στην ανέγερση εργοστασίου διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στην περιοχή τους για την επαρχία Λευκωσίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου