Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 5/12/2012


Επισκόπηση τύπου 5/12/2012

Οι αντιδράσεις για το νέο φορολογικό ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης συνεργασίας, η επόμενη δόση και η καταβολή των εφάπαξ και το φυσικό αέριο στην Κρήτη, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 214 δισ. ευρώ τα κέρδη της Ελλάδας. Η εφημερίδα γράφει ότι «η λύση για το ελληνικό χρέος δεν θα έρθει εξ ουρανού... αλλά από την Deutsche Bank Ειδικότερα, βάσει γεωλογικών μελετών η παγκόσμια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Φρανκφούρτη αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αεριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δυναμίτης στο χαράτσι. Η εφημερίδα γράφει ότι «με μία απόφαση-βόμβα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κρίνει παράνομο το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό και ως χαράτσι, και την είσπραξή του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ».

ΕΘΝΟΣ: Στο ταμείο 70.000 για το εφάπαξ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οριστικοποιήθηκε η ρύθμιση για την απελευθέρωση του εφάπαξ σε 70.000 δικαιούχους του Δημοσίου, της ΔΕΗ [DEHr.AT]  και του ΙΚΑ θα καταβάλλεται ολόκληρο και με σειρά προτεραιότητας, αρχής γενομένης από τις αιτήσεις του 2010. Το κονδύλι θα προέλθει από τη δόση που θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ντόιτσε Μπανκ: Ξεχρεώνετε με 430 δισ. ευρώ από το φυσικό αέριο της Κρήτης! Σύμφωνα με την εφημερίδα «ξυπνάτε Ελληνες, μας ταράζουν στους φόρους και σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε να φάμε, ενώ καθόμαστε πάνω σε αμύθητο θησαυρό. Αλλά η γερμανική Deutche Bank δείχνει να ανησυχεί από το ενδεχόμενο να υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος προσαρμογής λόγω ενθουσιασμού! Μήπως γι΄αυτό κάποιοι ανθελληνικοί κύκλοι απεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια την... ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγριος πόλεμος συμφερόντων με πρωταγωνιστή την Τρόικα. Η εφημερίδα γράφει ότι «η δήλωση Σόιμπλε για τις ευθύνες της ελληνικής ελίτ μεταφέρει τις επιχειρηματικές συγκρούσεις από το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Η ευρωπαϊκή εποπτεία στις τράπεζες και τις χορηγήσεις φέρνει σε θέση αδυναμίας τους εγχώριους ομίλους».

ΕΣΤΙΑ: Ανεπίτρεπτοι ερασιτεχνισμοί. Προκαλούν τεράστια ζημιά στην Κυβέρνηση. Η εφημερίδα τονίζει ότι «ο Πρωθυπουργός έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για να αποκαταστήση την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Και μετά την επιτευχθείσα συμφωνία του Eurogroup, στόχος του κ. Σαμαρά είναι πλέον να τονωθή το ηθικό στο εσωτερικό, ώστε να δημιουργηθή θετικό κλίμα και να "ξαναμπεί μπροστά" η μηχανή της οικονομίας. Είναι κρίμα λοιπόν, όλη αυτή η προσπάθεια να τινάζεται στον αέρα λόγω κάποιων ανεπίτρεπτων ερασιτεχνισμών».

Η ΑΥΓΗ: Φορογδάρσιμο υπέρ των τραπεζών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «μεγάλη επιβάρυνση μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προαναγγέλλει ο Αντ. Σαμαράς, ενώ διαψεύδει τις κατευθυνόμενες διαρροές περί φορολόγησης 45% στα εισοδήματα των 25.000 ευρώ».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εφάπαξ. Θα καταβληθεί με συμψηφισμό χρεών. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μειωμένο εφάπαξ, μέχρι και 83%, θα πάρουν οι ασφαλισμένοι, ενώ για όσους αναμένουν τη χορήγησή του, αυτή θα δοθεί αφού πρώτα υπάρξει συμψηφισμός με χρέη προς το Δημόσιο».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: ΕΣΥ στο παρά ένα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «δραματική προειδοποίηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη απευθύνουν δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία εξαιτίας των περικοπών».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Φοβούνται εκατόμβη από λοιμώξεις και οικονομική κρίση. Η εφημερίδα γράφει ότι «αυξάνεται ανησυχητικά ο ρυθμός θανάτων στα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα από ανθεκτικές μικροβιακές μολύνσεις. 2.200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από μικρόβια-φονιάδες. Συναγερμός για την έξαρση του AIDS και την άνοδο των κρουσμάτων ελονοσίας - ιού του Δυτ. Νείλου. Σοκ από αυτοψία για τις ελλείψεις των νοσοκομείων».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γόρδιος δεσμός το φορολογικό. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε δύσκολη εξίσωση, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μείζονα κυβερνητική κρίση, αναδεικνύεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε, χθες, σε παρέμβαση προκειμένου να βάλει τέλος σε σενάρια για υπερφορολόγηση εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ, με συντελεστή 45%, τα οποία είχαν προκαλέσει εκτός από τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τις ενστάσεις σειράς βουλευτών της ΝΔ.»

Η ΝΙΚΗ: Αυθαίρετα: Η τελική λύση για τακτοποίηση. Η εφημερίδα γράφει ότι «οριστική λύση στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, παράθυρο στους ιδιοκτήτες αλλά και ένας εύκολος τρόπος για να αξιοποιηθούν χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή των δήμων ή άλλων οργανισμών του δημοσίου, προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο».

Ο ΛΟΓΟΣ: Σήμερα κληρώνει (!) το φορολογικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε νέα συνάντηση της διακομματικής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Ελληνες πολίτες», δήλωσε ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός να βγει στους δρόμους κόντρα στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η εφημερίδα γράφει « ΚΚΕ το μόνο που ο λαός έχει συμφέρον να κάνει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα είναι να κατακλύσει τους δρόμους για να το εμποδίσει και να ανοίξει τη δική του προοπτική σε βάρος της κυβέρνησης, της ΕΕ και του εγχώριου κεφαλαίου».

ΤΑ ΝΕΑ: Φορολογία: Ψάχνουν τώρα για ελαφρύνσεις. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «μέτρα για την ενίσχυση τριτέκνων και πολυτέκνων αλλά και ελαφρύνσεις για τους οικονομικά ανίσχυρους αναζητούν σήμερα, σε νέα σύσκεψη, ο Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας. Την ίδια ώρα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν σοβαρές αλλαγές».

6ΜΕΡΕΣ: Εκαψαν το χαράτσι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ανοίγει από σήμερα ο δρόμος για αποζημιώσεις καταναλωτών, αν η ΔΕΗ επιμείνει να το εισπράττει. Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι πολίτες για να γλιτώσουν τον ειδικό φόρο».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε ομηρία 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι! Η εφημερίδα γράφει ότι « οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν φάρμακα χωρίς πίστωση και να πληρώνουν από την τσέπη τους για φυσικοθεραπείες αλλά και την επίσκεψη στους γιατρούς του ταμείου. Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί εμμένουν στη σκληρή στάση τους και ζητούν να πληρωθούν τα χρήματα που τους χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ».

City Press: Φορο-βόμβα διασποράς. Η εφημερίδα γράφει ότι « πανικόβλητη η κυβέρνηση ξαναγράφει το νομοσχέδιο. Πολιτικός μύθος η δημοσιονομική εξυγίανση».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε διαθεσιμότητα οι πρώτοι 46 υπάλληλοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Προσγείωση... της κλίμακας στο όριο κοινωνικής αντοχής. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε αγώνα δρόμο για να κλείσει το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκονται η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε χθες μαραθώνιο συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας αλλαγές στο νομοσχέδιο που θα αμβλύνουν τις οξύτατες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις ».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο φορολογικό. Αλλαγές μετά τη θύελλα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «στο παρά πέντε της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως τη «χρυσή τομή» προκειμένου να αμβλύνει τις έντονες διαφωνίες και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Βασικές διατάξεις «ξαναγράφονται» με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται έως και δέκα εναλλακτικά σενάρια για να περιορίσει τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις που προκαλούν στις οικογένειες με παιδιά».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σχεδιάζεται από το «μηδέν» το φορολογικό νομοσχέδιο. Η εφημερίδα τονίζει ότι «σε πλήρη επανεξέταση όλων των σεναρίων για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που έχουν ήδη γίνει από το ΥΠΟΙΚ και κυρίως αφορούν στη νέα φορολογική κλίμακα, στη φορολογική αντιμετώπιση των παιδιών, στη φορολογία των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, καθώς και σε άλλα ζητήματα που άπτονται των φορολογικών εκπτώσεων κυρίως για τις ασθενέστερες ομάδες, προχωρά η κυβέρνηση, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος έβαλε τέλος στα σενάρια θέσπισης συντελεστή 45% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 26.000 ευρώ».

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου