Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/12/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/12/2012

Η ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων χθες από τη Βουλή, η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το δημόσιο χρέος της Κύπρου, οι αποφάσεις του Υπουργικού για το τερματικό πετρελαιοειδών και για αποκατάσταση της μνήμης φονευθέντων την περίοδο ’56-’58, είναι από τα βασικότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «’Άδεια τα ταμεία» και γράφει ότι η Κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως χρήματα και για κάλυψη των αναγκών επιστρατεύεται η ΑΗΚ και η Αρχή Λιμένων, ενώ στη CYTA υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση του ΔΣ να παραχωρήσει δάνειο. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στη ψήφιση χθες 23 νομοσχεδίων που θα αποφέρουν στο κράτος 4,5 δισ. ευρώ το 2013. Επίσης, η εφημερίδα πρωτοσέλιδα αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού για έναρξη διαπραγματεύσεων με ολλανδική εταιρεία για το τερματικό στο Βασιλικό.

Με τίτλο «Στην εποχή…του μνημονίου» η «Σημερινή» στο κύριό της θέμα αναφέρεται στην ψήφιση των νομοσχεδίων χθες από τη Βουλή και τις αντιδράσεις πολυτέκνων και άλλων ομάδων., σημειώνοντας ότι οι επιταγές μισθών και συντάξεων θα είναι κουτσουρεμένες τέλος του μήνα. Αλλού γράφει ότι το δημόσιο χρέος τίθεται σήμερα ενώπιων της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης. Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας ότι το πακέτο διάσωσης των τραπεζών στην Κύπρο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο.

«Βαρύ το τίμημα για όλους» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Φιλελευθέρου» που αναφέρει ότι η Βουλή με διαδικασία εξπρές ψήφισε 23 νομοσχέδια που προνοούν για νέους φόρους, μειώσεις μισθών και κατάργηση επιδομάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συζήτηση στο Eurogroup για το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης στην πρώτη του σελίδα ο «Φ» αναφέρει ότι έφθασαν στις 200,000 οι άδειες εγγραφής Ευρωπαίων πολιτών στην Κύπρο το 2012, ενώ καταγράφηκε αύξηση 40% στις αφίξεις Ελλαδιτών τα τελευταία χρόνια.

Υπό τον τίτλο «Δικαίωση μετά από 45 χρόνια» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει για την απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου χθες για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης των δολοφονηθέντων αριστερών την περίοδο ‘56-’58.Η «Χ» επίσης στην πρώτη της σελίδα κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υποψηφίου Σταύρου Μαλά ότι δεν είναι η ώρα για υπερφίαλες εξαγγελίες αλλά για σοβαρές προτάσεις. Προβάλλεται επίσης η ψήφιση των νομοσχεδίων και γίνεται αναφορά σε σύμπνοια μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής που αναμένεται να αποτελέσει όπλο στη δύσκολη μάχη στο Eurogroup.

Με τίτλο «Βουλευτές: Λιτότητα ή χρεοκοπία» η αγγλόγλωσση Cyprus Mail αναφέρεται στην ψήφιση των 23 μνημονιακών νομοσχεδίων και το δίλημμα που τέθηκε για μνημόνιο ή χρεοκοπία την ώρα που έξω από τη Βουλή διαδήλωναν ομάδες πολιτών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση μερίδας συντεχνιών της CYTA για επ’ αόριστον απεργία με αφορμή την απόφαση για παραχώρηση δανείου στο κράτος. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρεται στην γέννηση ενός αγοριού χθες στο Εσεξ στις 12.12.12 η ώρα 12.12.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου