Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/8/2012

Η παραίτηση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, οι εξελίξεις σε σχέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές και η παρασημοφόρηση χθες του Ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με το θέμα της αλλαγής των ΔΣ τραπεζών, την αύξηση των τιμών γάλακτος και αμόλυβδης βενζίνης και την αύξηση της εκκόλαψης χελωνών στην Κύπρο φέτος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Παραίτηση για το θεαθήναι» γράφει ότι ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου ‘πείστηκε’ να φύγει «για να μην γίνει έρευνα και ανακατευθεί η φωτιά που άναψε η κινεζική επένδυση». Προσθέτει ότι όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, μιλούν για σκάνδαλο και ζητούν έρευνα. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στις Κυπριακές Αερογραμμές και γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένα να αλλάξει εξ ολοκλήρου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Αλλού γράφει για δυσαρέσκεια του Διοικητή της Κεντρικής γιατί ο Υπουργός Οικονομικών διόρισε τον Ανδρέα Φιλίππου ως νέο Πρόεδρο της Λαϊκής χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση μαζί του.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ισχυρό Πλήγμα» και γράφει ότι ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε ο Πανίκος Δημητριάδης στο θέμα της απομάκρυνσης του Μιχάλη Σαρρή από την Προεδρία του ΔΣ της Λαϊκής χαρακτηρίζεται ως πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της Κεντρικής. Επικαλείται επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι του ΑΚΕΛ άσκησα πιέσεις στον Μιχάλη Σαρρή για παραχώρηση δανείου πολλών εκ. στο σωματείο της Ομόνοιας με τον πρώην Πρόεδρο του ΔΣ της Λαϊκής να αρνείται. Αλλού προβάλλει την παρασημοφόρηση χθες του Παύλου Κοντίδη από τον Πρόεδρο Χριστόφια με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά μέχρι και 6 σεντ.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Επεσε στα μαλακά ο Πρέσβης» γράφει ότι ο Μάριος Ιερωνυμίδης παραιτήθηκε από τη θέση του και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχθηκε την παραίτηση επειδή εγείρεται θέμα τάξης από την παρουσία του σε θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Προστίθεται ότι η παραίτηση περιγράφεται ως «πτώση στα μαλακά», αφού απλώς θα μετακομίσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σε άλλο της θέμα κάνει λόγο για «γκάφα ολκής» πολιτικού ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, έκλεισε το γραφείο αλλά άφησε πίσω του σκορπισμένα έγγραφα και σημειώσεις που παραπέμπουν μεταξύ άλλων σε παρεμβάσεις για διορισμό σε στο δημόσιο, μεταθέσεις στρατιωτών, φακέλωμα ψηφοφόρων και κομματικές λίστες αρεστών και δυσαρεστημένων. Αλλού προβάλλεται η αύξηση της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα εκτοξεύτηκε μέσα σε 20 μέρες κατά 12 σεντ το λίτρο.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Σήκωσε στις πλάτες του την Κύπρο» στο οποίο αναφέρεται στην παρασημοφόρηση χθες του Παύλου Κοντίδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γράφοντας ότι οι στιγμές που εξελίχθηκαν στο Προεδρικό ήταν άκρως συγκινητικές και ανθρώπινες, με τον Πρόεδρο Χριστόφιας να συμβουλεύει τον Παύλο «μείνε σεμνός» και τον Ολυμπιονίκη να του απαντά ότι «θα είμαι πάνω από όλα άνθρωπος». Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι νέα πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών και την Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Δάσος Αδελφοί, η οποία υπολογίζεται ότι έκαψε δυο περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα κρατικής και ιδιωτικής γης.

Hαγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η Κύπρος καταφύγιο των χελωνών τώρα» γράφει ότι με μια μεγάλη αύξηση στην εκκόλαψη νεοσσών η Κύπρος δείχνει το δρόμο στη Μεσόγειο. Η εκκόλαψη 40.000 νεοσσών φέτος από περίπου 800 φωλιές δείχνει ότι το πρόγραμμα προστασίας που άρχισε πριν από 34 χρόνια είναι επιτυχές, προσθέτει. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διπλωμάτης Μάριος Ιερωνυμίδης έδωσε χθες την παραίτησή του εν μέσω πυρών για την ανάμιξή του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους και Κινέζου επενδυτή για την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την αύξηση των προσφύγων από τη Συρία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου