Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/8/2012

Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται επίσης, μεταξύ άλλων, στη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Κούρκουλα, στην άνοδο των τιμών λιανικής πώλησης καυσίμων, στο ζήτημα της κινεζικής επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας και στο θέμα που προέκυψε με το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Χριστόφια Μάριο Ιερωνυμίδη καθώς και στις δυσκολίες του κράτους, λόγω της κρίσης, να εκπληρώσει οικονομικές του υποχρεώσεις.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο “Στάση πληρωμών προς την κοινωνία”, γράφει πως ούτε σεντ δεν δίδει το κράτος και ότι η Κυβέρνηση έχει βάλει στον πάγο κάθε είδους βοήθεια και ανάπτυξη, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Αλλού γράφει ότι πύρινη λαίλαπα εκδηλώθηκε χθες, με τέσσερα μέτωπα φωτιάς σε δύο επαρχίες, κατακαίοντας έκταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων και ότι το βράδυ της Κυριακής εκκενώθηκε η Σκαρίνου για προληπτικούς λόγους. Αλλη είδηση της εφημερίδας αφορά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, με το εντυπωσιακό σβήσιμο της φλόγας.

“Η Σημερινή”,με κύριο τίτλο “Εκκενώθηκαν χωριά για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές” γράφει στο κύριό της θέμα ότι εκατοντάδες κάτοικοι πέντε χωριών στην ορεινή επαρχία Λάρνακας και Λεμεσού έζησαν και εξακολουθούν να ζουν δραματικές ώρες, εξαιτίας των πυρκαγιών. Σε άλλο θέμα γράφει πως νέες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα “βάζουν φωτιά στις τσέπες μας” και ότι διεξάγεται έρευνα από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο ενδεχομένως να προχωρήσει στην επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης. Αλλού γράφει για τις εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία συμπλήρωσης αύριο μιας επταετίας από τη συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας “Ηλιος” στο Γραμματικό Αττικής.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο “Σε πύρινο κλοιό η Κύπρος”, ότι τεράστιες εκτάσεις κατέκαυσαν οι τέσσερεις πυρκαγιές, που ξέσπασαν χθες στις παρυφές των ορεινών περιοχών Λάρνακας και Λεμεσού. Αλλη είδηση αναφέρεται σε συνεδρία της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας που θα γίνει σήμερα και κατά την οποίαν αναμένεται η επισημοποίηση της απομάκρυνσης του Μάριου Ιερωνυμίδη από το Προεδρικό, τερματίζοντας , μετά από αίτημα του Προέδρου Χρριστόφια, την απόσπασή του από τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του. Αλλού γράφει ότι κρίνεται η τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπόταν η Κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει το ρωσικό δάνειο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η “Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα, με τον τίτλο “Πύρινος τρόμος”, γράφει πως σε πύρινο εφιάλτη ευρίσκονται από χθες το μεσημέρι αρκετές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, λόγω μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαυσαν τα πάντα και για τις οποίες εκφράζονται υπόνοιες ότι τέθηκαν κακόβουλα. Αλλού παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος καταγγέλλει την αντιπολίτευση για κομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες σε ότι αφορά στο θέμα της κινέζικής επένδυσης στο παλιό Αεροδρόμιο Λάρνακας. Επίσης αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού για συνειδητή υπόσκαψη των προσπαθειών ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας και πως κάποιοι έχουν θέσει ένα συγκεκριμένο στόχο: να μη γίνει καμιά επένδυση στον τόπο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου