Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/8/2012

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή για τα μέτρα που εισηγείται η Τρόικα είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει επίσης τη χθεσινή σύσκεψη στην ΠΑΣΥΔΥ και τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης στην οικονομία, τις αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο και τη θέση του παρατηρητηρίου τιμών για αισχροκέρδεια, την πολύ καλή παρουσία μέχρις στιγμής του Παύλου Κοντίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κ.α.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι αλήθειες του Β. Σιαρλή», γράφει ότι ο Υπουργός αποκάλυψε τις εισηγήσεις της Τρόικας για ριζικό συμμάζεμα του κρατικού μισθολογίου, μισθούς, επιδόματα και το 13ο μισθό, σοκάροντας πρώτα απ’ όλα Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ. Αλλού, γράφει για «κρυφό χαρτί Χριστόφια», καθώς χθες έληξε η θητεία των ΔΣ αρκετών ημικρατικών οργανισμών, και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει αύριο κατά πόσο θα υπάρξει «άλωση με Ακελικά στελέχη» ή άνοιγμα στον ενδιάμεσο χώρο. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ο Παύλος Κοντίδης οδεύει ολοταχώς για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου καθώς χθες βρέθηκε στη 2η θέση στα σκάφη λέιζερ.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Τα κόβει όλα η Τρόικα, Μισθούς, 13ο και επιδόματα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών προδιέθεσε τους πολίτες για τα μέτρα που έρχονται και μίλησε για περικοπές παντός είδους. Αλλού, γράφει για εντυπωσιακή γαλλοκυπριακή αεροναυτική άσκηση Ερευνας-Διάσωσης και ασύμμετρων απειλών, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι από το Υπουργείο Υγείας θα φύγει ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς και θα αναλάβει, όπως ακούγεται, ο Χάρης Χαραλάμπους.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Με δόσεις ο λογαριασμός», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή αποκάλυψε ότι κάθε εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο θα γίνεται αναθεώρηση των ζητημάτων που βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου «για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε με τους τεχνοκράτες της Τρόικας». Αλλού, γράφει ότι πρατηριούχοι καλύφθηκαν πίσω από ανατιμήσεις άλλων εταιρειών και αύξησαν τις τιμές τους με το παρατηρητήριο τιμών να αποκαλύπτει αισχροκέρδεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με διορισμούς αναπληρωτών θα καλυφθούν για όσο διαρκεί η κρίση, οι διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υποχρέωση όλων», γράφει ότι η διάσωση της οικονομίας και η σωτηρία του τόπου είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο των εργαζομένων, όπως δήλωσε χθες ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου μετά από ευρεία σύσκεψη όλων των συντεχνιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αλλού, γράφει ότι το Δικαστήριο Λεμεσού αποφάνθηκε ότι δεν υπέχει καμία προσωπική ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το τραγικό συμβάν στο Μαρί. Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή» γράφει για ενδιαφέρον Κινέζων για μόνιμη κατοικία στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καταφύγιο σκύλων απέτυχε να εκπληρώσει το καθήκον του για φροντίδα» των ζώων, γράφει ότι φιλοζωικές ομάδες έστειλαν επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, καταγγέλλοντας καθεστώς συστηματικής κακομεταχείρισης ζώων στο δημοτικό καταφύγιο ζώων στο Δάλι. Αλλού, γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο. Αλλού, πλαισιωμένο από σχετικό φωτορεπορτάζ, γράφει για άσκηση της Πυροσβεστικής στην Λήδρας και Ονασαγόρου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Financial Mirror”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κάτω τα χέρια από την Τράπεζα Κύπρου», γράφει ότι η κρίση στο τραπεζικό σύστημα εξελίχθηκε από κάτι μη σημαντικό σε «κουτί της Πανδώρας» με μια μάχη εξουσίας στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς η Κυβέρνηση συνεχίζει μια πολιτική κωλυσιεργίας και εν μέσω ισχυρισμών για ανάμειξη στα εσωτερικά της Τράπεζας. Αλλού, γράφει ότι οι εισηγήσεις της Τρόικας δεν αποτελούν έκπληξη για τον Υπουργό Οικονομικών. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκέπτεται το αδιανόητο για να σώσει το ευρώ, που περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων ακόμη και εκτύπωση χρημάτων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου