Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/8/2012

Η κατάσταση της οικονομίας, το μνημόνιο της Κύπρου, το θέμα των αξιογράφων των τραπεζών, η επιλογή Μαλά ως υποψηφίου του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλόγές από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αλλά και οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

«95% Μαλάς…and his people» είναι ο κύριος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι τα ποσοστά στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ που ανέδειξαν ως υποψήφιο για την προεδρία τον Σταύρο Μαλά ήταν «σοβιετικού τύπου», προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ούτε μια αρνητική ψήφος παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί καθώς και ότι ούτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είχε τέτοια αποδοχή το 2008. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ζητά επειγόντως από το ταμείο της ΑΗΚ 200 εκ. ευρώ για να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα παρθεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού τ η ν Π έ μ π τ η. Αλλού, η εφημερίδα προβάλλει το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για την οικονομία χωρίς να λάβει απάντηση.

“Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μέσω των επιτοκίων η κάλυψη των ζημιών» και γράφει ότι το επικρατέστερο σενάριο για λύση στο θέμα των αξιογράφων είναι η φόρμουλα Χρίστου Στυλιανίδη ότι σε περίπτωση μικρού κουρέματος των ομολόγων αυτό θα αντισταθμιστεί με μεγαλύτερα επιτόκια που θα δώσουν οι τράπεζες στους καταθέτες τα επόμενα χρόνια. “Μας γονάτισε ο καύσωνας”, γράφει σε άλλο της θέμα η εφημερίδα, αναφέροντας ότι πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο χθες με θερμοπληξία και ότι απαγορεύθηκε η εκτέλεση εργασίας κάτω από τον ήλιο. Αλλού προβάλλει την “περίπλοκη”, όπως γράφει, υπόθεση της ανεύρεσης από την Αστυνομία πιστολιού τύπου Grizzly σε χειραποσκευή 44χρονου, αναφέροντας ότι το πιστόλι έχει σταλεί για βαλλιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί το παρελθόν του.

Με τον τίτλο «Μνημόνιο με 15 δισ. ευρώ, “Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου μαζί με το μνημόνιο της Ελλάδας, το μνημόνιο της Κύπρου που αναμένεται προς το τέλος Αυγούστου, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες ανεπίσημα υπολογίζουν ότι το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος είναι 10 δισ. ευρώ, ενώ οι Standard & Poors το ανεβάζει ακόμη 5 δισ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ χθες για Σταύρο Μαλά, αναφέροντας ότι στην επιλογή Μαλά βάρυνε η βούληση του ΑΚΕΛ να διατηρήσει τη στρατηγική επιλογή του για συνεργασίες, που θα παίξει ρόλο κατά το δεύτερο γύρο. Αλλού, προβάλλεται το θέμα 300 βρεφών που βρίσκονται θαμμένα σε βρετανικά κοιμητήρια στη Δεκέλεια και στην Επισκοπή. Η εφημερίδα επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι θάνατοι των βρεφών έγιναν στο εξωτερικό και για άγνωστους λόγους αυτά μεταφέρθηκαν και τάφηκαν στο νησί.

«95% υπέρ Μαλά» τιτλοφορεί τo κύριο της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει ότι στην Κεντρική Επιτροπή ο Αντρος Κυπριανού ενημέρωσε για τη συζήτηση και τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στις κομματικές οργανώσεις βάσης, παρουσία και του Προέδρου Χριστόφια, ενώ η απόφαση της ΚΕ για την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα τεθεί ενώπιον του έκτακτου συνεδρίου του ΑΚΕΛ το Σάββατο. Προστίθεται ότι τα αποτελέσματα στις κομματικές ομάδες βάσης θα ανακοινωθούν στο συνέδριο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ – Αναστασιάδης σιωπούν «εκκωφαντικά» για τις ευθύνες της ΕΟΚΑ Β’ και των Αμερικανοβρετανών, προβάλλοντας ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ σε εκδήλωση μνήμης αντιστασιακών, σύμφωνα με τον οποίο τα ερωτήματα για τους ντόπιους αυτουργούς της προδοσίας είναι ‘αδυσώπητα’.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» έχει κύριο τίτλο «Ρεκόρ ζέστης για δεύτερη μέρα» και γράφει ότι οι θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς στη Λευκωσία χθες. Αναφέρεται επίσης στην εισαγωγή στο νοσοκομείο τη Δευτέρα σε κωματώδη κατάσταση 54χρονης, η οποία τώρα αναπνέει με τη βοήθεια αναπνευστήρα στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα εταιρειών που προσφέρουν εκδρομές ψαρέματος καρχαρίων και φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Nireas Marine Research Μιχάλη Παπαχαρίδημου ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες αυτούς δεν είναι σαρκοβόροι, δεν έχουν δόντια και είναι είδος προς εξαφάνιση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αποφάσισε ότι η μαύρη σοκολάτα και το κακάο μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Financial Mirror» έχει κύριο τίτλο «Εχασε το πλοίο η Τράπεζα Κύπρου;» και γράφει για ότι πολλά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ των οποίων, η επίλυση του προβλήματος των αξιογράφων, η πώληση των ασφαλιστικών της τράπεζας και η πιθανή πίεση που μπορεί να ασκηθεί για συγχώνευση με τη Λαϊκή, καθώς και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε κρυφά δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθεί η Τράπεζα Πειραιώς της τάξης άνω των 100 εκ. ευρώ σύμφωνα με έγγραφα ελεγκτών που επικαλείται το Reuters. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει πρόσφατα στοιχεία για την αγορά ακινήτων, γράφοντας ότι ο αριθμός των ακινήτων που οικοδομήθηκαν μεταξύ το 2001 και το 2010 αυξήθηκε κατά 95% από την προηγούμενη δεκαετία, ενώ ο αριθμός νοικοκυριών για την ίδια περίοδο αυξήθηκε μόνο κατά 31%

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου