Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 19/8/2012

Η χθεσινή συνάντηση ΔΗΣΥ –ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές και οι αποφάσεις που λήφθηκαν είναι το κύριο θέμα που κυριαρχεί πρωτοσέλιδα σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες. Επίσης πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στην οικονομία, σε θέματα που αφορούν τα κρατικά νοσηλευτήρια, την τουριστική βιομηχανία ενώ φιλοξενούνται και διάφορες συνεντεύξεις για ποικίλα ζητήματα.

«Εριξαν άγκυρα!» είναι ο τίτλος το κύριο θέμα της εφημερίδας ”Αλήθεια” που αναφέρει ότι ΔΗΣΥ κα ΔΗΚΟ συζήτησαν χθες αποκλειστικά το Κυπριακό στη βάση εγγράφων που αντάλλαξαν και ότι βαδίζουν προς την εκπόνηση κοινού και δεσμευτικού προγράμματος συνεργασίας.Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι εκατοντάδες ασθενείς ταλαιπωρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με την αναμονή να φτάνει κάποιες φορές και τις 12 ώρες και ότι τα χειρουργεία κλείνουν στις 3 το απόγευμα λόγω περικοπών στις υπερωρίες.Επίσης στην «Α» γίνεται πρωτοσέλιδη αναφορά στην έναρξη της διαδικασίας επιλογής του διεθνούς οίκου που θα διαπιστώσει τις ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

“Η Σημερινή» στεγάζει τα κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Τα βρίσκουν σε όλα εκτός από τις διευρυμένες συνομιλίες» και γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφωνούν στο Κυπριακό, σε απόσυρση των προτάσεων Χριστόφια, σε μη αποδοχή σχεδίου τύπου Ανάν ως λύση και σε ξεκαθάρισμα της βάσης των συνομιλιών και ότι μοναδικό σημείο τριβής είναι η συμμετοχή σε διευρυμένες συνομιλίες. Στην «Σ» επίσης πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά στον τουρισμό και στις αφίξεις το πρώτο επτάμηνο του 2012 οι οποίες παρουσιάζονται αυξημένες. Αλλού η εφημερίδα γράφει για επενδύσεις και κυβερνητικές εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά όπως η επένδυση στο Κατάρ, η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, η δημιουργία καζίνο και η αίτηση για δημιουργία τράπεζας από μεγάλο κολοσσό.

Στο κύριό του θέμα με τίτλο «Προς διευρυμένη συνεργασία» “ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έκαναν σημαντικό βήμα προσέγγισης για τις προεδρικές και ότι αγκάθι παραμένει η συμμετοχή σε διευρυμένες συνομιλίες στο Κυπριακό. Αναφέρεται ότι στο εγχείρημα θα καταβληθεί προσπάθεια για εμπλοκή του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων. Αλλού ο «Φ» αναφέρει πως στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της προσαρμογής των κατεχομένων στην Τουρκία και πως ήδη γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης φιλοξενείται συνέντευξη του Χριστόφορου Πισσαρίδη για τις διαβουλεύσεις με την Τρόϊκα. Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρει ότι χωρίς μνημόνιο δεν θα έχουμε μισθούς, ότι μόνο με ανάκαμψη της οικονομίας θα μειωθούν οι άνεργοι και ότι η ΑΤΑ έχει χαθεί και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί δημόσια και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με την ένδειξη «αποκλειστικό» και με  τίτλο «Κρυφή ατζέντα για τις προεδρικές» γράφει ότι Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας είχαν μυστική συνάντηση σε ξενοδοχείο της Πάφου με αντικείμενο συζήτησης την ενίσχυση του τελευταίου στις προεδρικές. Γράφει ότι Νεοφύτου και Παπαδόπουλος λειτουργούν με προσωπικές ατζέντες και θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Αναστασιάδη θα αμφισβητηθεί. Αλλού η «Χ» αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν αναστέλλεται η αναπτυξιακή πολιτική με τις απαλλοτριώσεις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Συγκοινωνιών για το νέο λιμάνι της Λάρνακας.

Η αγγλόγλωσση Sunday Mail» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Κατσάδα στη Ρωσία για την ετυμηγορία για φυλάκιση» και αναφέρεται στην απόφαση για επιβολή ποινής φυλάκισης δύο χρόνων στο συγκρότημα Pussy Riot με αφορμή την διαμαρτυρία τους κατά της πολιτικής Πούτιν στην εκκλησία του Σωτήρος στη Μόσχα και τις αντιδράσεις και δηλώσεις που ακολούθησαν από τη διεθνή κοινότητα μεταξύ άλλων και από το Λευκό Οίκο. Σε άλλο θέμα γίνεται αναφορά στα διάφορα σενάρια για τυχόν αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια από τον προεδρικό θώκο πριν τη λήξη της θητείας του. Επίσης αναφέρεται στο διορισμό του πρώην ΥΠΕΞ της ΑλγερίαςΜπραχίμι ως νέου διαμεσολαβητή για τη Συρία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «`Εξοδος` τραπεζών από Ελλάδα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank εξετάζουν ανταλλαγή των δανειακών τους χαρτοφυλακίων σε περίπτωση κατάληξης των προσπαθειών για απαγκίστρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ελληνική οικονομία. Αλλού γράφει ότι αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση για αναστήλωση 140 μνημείων στα κατεχόμενα και ότι η αρχή γίνεται με αναστήλωση δέκα μνημείων και ότι δυστυχώς φαίνεται να χάνεται η συγκυρία για αποκατάσταση του Αποστόλου Ανδρέα. Επίσης στην «Κ» γίνεται πρωτοσέλιδη αναφορά στις επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι και στην κοινή συνάντηση Ολαντ-Μέρκελ για κοινή γραμμή έναντι της Αθήνας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» κάτω από τον κύριο τίτλο «Κλείδωσαν τη συμφωνία» γράφει ότι η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ είναι πλέον με ‘βούλα και χαρτόσημο’ και ότι τα δύο κόμματα κάλυψαν την απόσταση που τους χώριζε στο Κυπριακό. Αλλού με την ένδειξη αποκαλυπτικό γράφει ότι η αεράμυνα της Κύπρου τέθηκε σε μερική επιφυλακή την Παρασκευή λόγω προκλητικών κινήσεων της τουρκικής αεροπορίας σκάφη της οποίας πέταξαν προς Πάφο σε απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων από την βάση Ανδρέας Παπανδρέου. Επίσης η «Μ» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για μεταφορά αερίου από το Ισραήλ και ότι κλιμάκιο μεταβαίνει στο Τελ-Αβίβ στις 2 Σεπτεμβρίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου