Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/8/2012

Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι προσπάθειες για δάνειο από τη Ρωσία, οι διεργασίες για τις Προεδρικές, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, το θέμα της κινεζικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας και η κατοχύρωση του χαλουμιού είναι μερικά από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ζητείται ενήλικο κράτος» γράφει ότι η σκιά μιας πιθανής στάσης πληρωμών παραμένει σταθερά πάνω από την κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση μια σειρά από γεγονότα και αποφάσεις με τελευταία την αντιμετώπιση της Τρόικας δείχνουν ότι η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί που ελέγχει δεν έχουν εισέλθει σε περίοδο ενηλικίωσης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα δημοσιεύει αφιέρωμα στην επέτειο της συντριβής του αεροσκάφους της «Ηλιος». Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Κώστα Ευσταθίου, Αντιπροέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο οποίος δηλώνει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας περνά στο β’ γύρο των Προεδρικών.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πάνε για τετραμερή υπό το Νίκο Αναστασιάδη» αναφέρεται στις διεργασίες για τις Προεδρικές και γράφει ότι υπαρκτή είναι η προοπτική συνεργασίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμμαχία εκτιμάται πως ενδεχομένως να καταστήσει τις Προεδρικές εκλογές ενός γύρου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα δημοσιεύει ανάλυση για το αν θα υπογράψει εν τέλει η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας το Μνημόνιο. Αλλού αναφέρεται στην πιθανότητα ενός νέου ρωσικού δανείου θέτοντας το ερώτημα ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στη Μόσχα.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ρίχνουν το γάντι στον Πρόεδρο» και γράφει ότι το Προεδρικό βρίσκεται σε «ασφυκτικό πρέσιγκ» για την υπόθεση της κινεζικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, αναφέροντας ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταγγέλλει παραβίαση του νόμου. Αλλού γράφει για νέες συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο φιλοξενώντας τρεις αξιολογήσεις της αναβάθμισης σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ σε σχέση με την Κύπρο και το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Ρωσίδα ποδηλάτισσα, δις ολυμπιονίκης, Ολγα Ζαμπελίνσκαγια, κάτοικος Κύπρου από το 2003, ζήτησε πέρυσι βοήθεια από την Κυπριακή Ομοσπονδία για εξασφάλιση άδειας παραμονής, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εθνικός στόχος η κατοχύρωση του χαλλουμιού» δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Γεωργίας Σοφοκλή Αλετράρη, στην οποία ο Υπουργός εξηγεί ότι η κατοχύρωση της ονομασίας hellim παράλληλα με την ονομασία χαλλούμι, θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι μιλώντας στην Αλαμινό χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για δικαίωση και ότι η προοπτική της λύσης είναι ζωντανή. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη λήξη των Ολυμπιακών σήμερα και την προσπάθεια της Κύπρου με τον Μάριο Αθανασιάδη στην ποδηλασία, στο cross country των ανδρών.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Οι Δήμοι παλεύουν για την επιβίωση» γράφει ότι τους τελευταίους μερικούς μήνες οι δήμοι έχοντας επηρεαστεί από τη λιτότητα προειδοποιούν ότι σύντομα θα αναγκαστούν να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στα αρχαιολογικά ευρήματα στο νησάκι της Γερόνησου. Αλλού γράφει ότι γονείς στην Κύπρο δεν μπορούν να πληρώσουν τα ιατρικά έξοδα των παιδιών τους, προσθέτοντας ότι το Μακάρειο νοσοκομείο απειλεί με νομικά μέτρα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρεται στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ωρα μηδέν για τους δήμους που καταρρέουν διαδοχικά» στο θέμα της οικονομικής δυσκολίας στην οποία βρίσκονται οι δήμοι, γράφοντας ότι τρεις τουλάχιστον δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο πολιτικός σχεδιασμός για καθυστέρηση της συμφωνία Κύπρου – Τρόικας για το Μνημόνιο επιτείνει την αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα οι έρευνες που ζήτησε η Κεντρική βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία του εξερευνητικού οχήματος της NASA ‘Curiosity’ και γράφει ότι η προσεδάφισή του στην Αρη είχε ιστορική σημασία, καθώς οι έρευνες του μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό ενδείξεων για ύπαρξη ύδατος ή μικροβιακής ζωής στο παρελθόν.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Στόχος να σωθεί το ΑΚΕΛ» γράφει για τις προσπάθειες εξασφάλισης ρωσικού δανείου, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ δεν θέλει λόγω ενός σκληρού μνημονίου να καταστεί ένα μικρομεσαίο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Δημοσιεύει σε άλλο της θέμα αφιέρωμα στην αεροπορική τραγωδία της Ηλιος και αναφέρεται στα μνημόσυνα και το άναμμα κεριών που οργανώνονται από τους συγγενείς των θυμάτων. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη στην οποία δηλώνει ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει περισσότερο τους αθλητές και υποστηρίζει ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου