Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/8/2012

Οι διεργασίες στο πολιτικό προσκήνιο ενόψει των Προεδρικών εκλογών αλλά και η στρατηγική των υποψηφίων, με έμφαση στην οικονομία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Ακόμη, προβάλλονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ενόψει της επόμενης καθόδου της Τρόικας στο νησί. Άλλα θέματα περιλαμβάνουν τον απόηχο του δημοσιεύματος για κινηματογράφηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από την ΚΥΠ, το ζήτημα της δωρεάν παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε Τ/κ και τη δράση των χούλιγκαν ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου.

«Police.TV – Εννεν Γιάννης εν Γιαννάκης…», είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Αλήθεια» που αναφέρει ότι η Κυβέρνηση, με επιχειρηματολογία που θυμίζει την πιο πάνω κυπριακή παροιμία, επιχείρησε να απαλύνει τις εντυπώσεις από την αποκάλυψη για κινηματογράφηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπως αυτής των αιγοπροβατοτρόφων, λέγοντας ότι η κάμερα δεν ανήκει στην ΚΥΠ αλλά στην Αστυνομία. Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη συνέντευξη του οικονομικού αναλυτή Στέλιου Πλατή, ο οποίος αναφέρει ότι ο χρόνος μετρά εναντίον της Κύπρου, καθώς όσο στενεύουν τα χρηματικά αποθέματα στενεύουν και τα διαπραγματευτικά όρια με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ενόψει της νέας αγνωστικής περιόδου, οι πάντες είναι ανοχύρωτοι μπροστά στη βία των γηπέδων και τον χουλιγκανισμό.

Η «Σημερινή» στεγάζει τα κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Εκλογές Μνημονίου οι επερχόμενες Προεδρικές» και γράφει ότι η επάνοδος της Τρόικας και το επερχόμενο Μνημόνιο θέτουν εκ των πραγμάτων το Κυπριακό «στο ψυγείο», καθιστώντας την οικονομία ως το βασικότερο ζήτημα γύρω από το οποίο θα κριθούν οι Προεδρικές. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι επαναχαράζεται ο τραπεζικός χάρτης, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, με την Κεντρική Τράπεζα στη Λευκωσία να στοχεύει σε μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών και απεξάρτηση από την Ελλάδα μέσω σχεδίου θυγατροποίησης. Ακόμη, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Λυγερού που λέει ότι το φυσικό αέριο είναι ένας τρόπος να προχωρήσει και να εξελιχθεί το Κυπριακό.

Στο κύριό του θέμα με τίτλο «‘Γάμος’ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ την Πέμπτη» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η συνάντηση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να σφραγίσει τη συνεργασία των δύο πολιτικών δυνάμεων προς στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική για διεύρυνση της συνεργασίας με ΕΥΡΩΚΟ ή και Οικολόγους. Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση των Βρετανών κατά την πρόσφατη αξιολόγηση για τις βάσεις στην Κύπρο είναι ότι πρόκειται για υψηλής προτεραιότητας χώρους που έχουν γεωπολιτική σημασία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφάλειας της Βρετανίας. Ακόμη, η εφημερίδα κάνει λόγο για σκύβαλα με κόστος «χρυσαφιού» για τα νοικοκυριά.

Η «Χαραυγή», στο κύριό της θέμα με τίτλο «Να δώσουμε ελπίδα στο λαό», φιλοξενεί συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος λέει ότι κόμματα προχωρούν σε μεταλλάξεις θέσεων, σε μια προσπάθεια να μετέχουν στη νομή της εξουσίας, ενώ διερωτάται πως είναι δυνατόν το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ ή οι Οικολόγοι να συμφωνούν με τον Νίκο Αναστασιάδη που υποστήριξε φανατικά το Σχέδιο Ανάν. Επίσης, η «Χ» αναφέρεται σε «μίζες εκατομμυρίων από αγορές ομολόγων» και γράφει ότι η έκπτωση του 18% και οι προμήθειες εκατομμυρίων που προσέφερε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για να ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα, ήταν το δέλεαρ για τραπεζικούς οργανισμούς και τα στελέχη τους στην Κύπρο, να τα προμηθευτούν. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την παροχή ρεύματος προς Τ/κ, γράφοντας ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την ευαισθησία που υπάρχει.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Ιστορική αναζήτηση για τα ‘χαμένα μωρά’» και αναφέρεται στην προσπάθεια ενός ισραηλινού αρχειονόμου να καταγράψει την ταυτότητα περισσότερων από 2.000 Εβραίων που γεννήθηκαν σε βρετανικά στρατόπεδα κράτησης στην Κύπρο μεταξύ 1946 και 1949, κατά την απόπειρά των γονιών τους να εγκατασταθούν στην Παλαιστίνη, αψηφώντας τη βρετανική πολιτική. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη της Στατιστικής Υπηρεσίας στο ΚΥΠΕ, όπου αναφέρεται ότι η Υπηρεσία δεν διαθέτει κεντρικό σύστημα δεδομένων, παρόλα αυτά όμως ανταποκρίνεται καλά στις απαιτήσεις της Προεδρίας της ΕΕ. Ακόμη κάνει λόγο για σπάνια εμφάνιση χιλιάδων λευκών πελαργών στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πιέσεις της Τρόικας για ξέπλυμα» ότι η Τρόικα θέτει εκ νέου και πιο επιτακτικά το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι που, όπως γράφει, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους ξένους καταθέτες, ενώ προσθέτει ότι σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος του οίκου “Alvarez and Marsal” για το έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Ακόμη, αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για Τράπεζα Κύπρου και Alpha , οι οποίες συζητούν την ανταλλαγή των δανειακών χαρτοφυλακίων, ενώ προσθέτει ότι το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να προχωρήσει σε καθολική αποξένωση των εργασιών του στο εξωτερικό. Επίσης παραθέτει συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Τίτου Χριστοφίδη, που λέει ότι δεν έγινε καμία παρέμβαση από την Κυβέρνηση για δάνειο υπέρ της Ομόνοιας ούτε φάγωμα του Μιχάλη Σαρρή από την Λαϊκή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» κάτω από τον κύριο τίτλο «Εκλογές ενός γύρου» φιλοξενεί συνέντευξη της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους, η οποία λέει ότι με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα έχουμε εκλογές ενός γύρου και πως η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στο λαό και στον τόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίς, είναι η αποχώρησή του. Εξάλλου, γράφει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι σε απόγνωση και βάζουν τα ζώα στους δρόμους τη Δευτέρα. Ακόμη, γράφει για γυμνάσια στην Εθνική Φρουρά και από τους Βρετανούς, αφού βρετανικά αεροσκάφη έθεσαν σε συναγερμό τέθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης τις μονάδες αεράμυνας της ΕΦ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου