Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση τύπου 21/8/2012


Επισκόπηση τύπου 21/8/2012

Οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τα μέτρα των 11,6 δισ. που θα οριστικοποιηθούν το Σεπτέμβριο, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού τις επόμενες μέρες με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ και οι καταστροφές από την πυρκαγιά στη Χίο είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Από κόσκινο άλλες 900 Υπηρεσίες του Δημοσίου". Η εφημερίδα γράφει ότι "στην «κόκκινη γραμμή» μεταξύ συγχώνευσης και λουκέτου θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες οι περίπου 900 οργανισμοί και εταιρείες του ελληνικού δημοσίου που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τους 70.000 υπαλλήλους των φορέων αυτών θα διασωθούν μόνο όσοι έχουν προσληφθεί με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, ενώ η τύχη των υπολοίπων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη μορφή της εργασιακής τους σύμβασης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "500.000.000 ευρώ από ΦΠΑ χρωστάει στο Δημόσιο η Χόχτιφ του Χανς Πέτερ Καϊτελ που έχει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου". Η εφημερίδα σημειώνει "ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων μεγαλύτερος φοροφυγάς στην Ελλάδα. Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για το γιγαντιαίο σκάνδαλο προκειμένου να μάθουμε ποιοι έχουν λαδωθεί και εξασφαλίσει ασυλία στο γερμανικό κολοσσό".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Νέο μνημόνιο. Το τρίτο και... πιο φαρμακερό". Η εφημερίδα γράφει ότι "μια καταιγίδα μέτρων είναι επι θύραις. Οι τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που αφορούν δραματικές περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα, μπήκαν στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου".

ΕΘΝΟΣ: "Ανέβηκε στα 13,5 δισ. ο λογαριασμός". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει το πακέτο για τη διετία 2013-2014. Ο λογιαριασμός με τις περικοπές δαπανών ανεβαίνει από τα 11,5 στα 13,5 δισ. ευρώ και αυτό για να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που θα φέρουν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το πράσινο φως για να προχωρήσει η εξειδίκευση μέχρι το τέλος του μήνα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η παγκόσμια εξουσία στόχος του σιωνισμού". Σύμφωνα με την εφημερίδα "παγκόσμια εξουσία και περιουσία ολοκληρωτικά σε εβραϊκά χέρια - αυτός ήταν και, φυσικά, εξακολουθεί να παραμένει ο υπέρτατος και έσχατος στόχος του σιωνισμού".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Λίφτινγκ» στο πακέτο για συντάξεις και επιδόματα". Η εφημερίδα γράφει ότι "μία «ασπίδα» στις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα ύψους 11.5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 επιχειρεί να υψώσει η κυβέρνηση, ώστε να μετριαστούν οι ήδη αναπόφευκτες μειώσεις στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα".

ΕΣΤΙΑ: "Διπλή κλοπή από φοροφυγάδες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "αν ένας ιατρός δεν εκδώση απόδειξη σε ασθενή του, συνήθως του προτείνει μειωμένη αμοιβή: «100 ευρώ με απόδειξη, 80 ευρώ χωρίς απόδειξη». Ο δε ασθενής αποφασίζει ο ίδιος τι θα επιλέξη. Ετσι, σε περίπτωση που προκρίνει το «χωρίς απόδειξη», καθίσταται συνένοχος στην φοροδιαφυγή".

Η ΑΥΓΗ: "Η καταστροφή της Χίου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με περιβαλλοντικό και οικονομικό αφανισμό απειλείται η Χίος, καθώς επι τρεις ημέρες η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχει κάψει όχι μόνο 100.000 στρέμματα, αλλά και τον συντονισμό της πυρόσβεσης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στεγαστικά: Νέες ρυθμίσεις για ποσά και αριθμό δόσεων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στόχος της κυβέρνησης, αλλά και των διοικήσεων των τραπεζών, είναι να δώσουν λύση σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα, κυρίως όμως να ανακόψουν τον υψηλό ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: "Κρατική ανικανότητα πίσω από την καταστροφή στη Χίο". Η εφημερίδα γράφει ότι "παραλείψεις των αρμοδίων για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο ακριτικό νησί, οι οποίοι την ώρα του κινδύνου, αντί να καταστρώσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης και να λάβουν αποφάσεις που θα ενίσχυαν τις προσπάθειες του μηχανισμού κατάσβεσης, δεν μερίμνησαν ούτε για τις πιο απλές ενέργειες, που είχαν αντιληφθεί οι απλοί κάτοικοι του νησιού".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Υποχωρούν τα σενάρια εξόδου από το ευρώ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την Ευρωζώνη, τα σενάρια που θέλουν την έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα εμφανίζουν σημάδια υποχώρησης. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως πρόσφατα, το τελευταίο 48ωρο υπήρξε μπαράζ δηλώσεων, προβλέψεων και αναλύσεων υπέρ της διατήρησης της ενότητας της Ευρωζώνης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει εξαλειφθεί, καθώς από όλες τις πλευρές τίθεται ως προϋπόθεση η απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεών της".

Η ΝΙΚΗ: "Τα γερά «χαρτιά» που υπόσχονται καλά λεφτά". Η εφημερίδα γράφει ότι "χρυσός, άργυρος, πετρέλαιο, σιτηρά και κρατικά ομόλογα δίνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις από το ξέσπασμα της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές θα συνεχίσουν να δίνουν υψηλές αποδόσεις, τουλάχιστον για το 2013, με εξαίρεση ίσως τα κρατικά ομόλογα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Χρυσώνουν» το χάπι των μέτρων". Σύμφωνα με την εφημερίδα "δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους πολίτες με την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Πάντως, μέτρα όπως η εφεδρεία και οι περικοπές στις συντάξεις φαίνεται ότι είναι ηπιότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τα πρώτα σενάρια που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός να πει τέρμα οι θυσίες για το ευρώ και τα κέρδη". Η εφημερίδα αναφέρει "ΚΚΕ: Τα νέα άγρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και ΕΕ είναι η συνέχεια, αλλά όχι το τέλος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει στο λαό.
Απαιτείται λαϊκή οργάνωση και συμμαχία ενάντια στον κοινό εχθρό, την ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματα που τους υπηρετούν".

ΤΑ ΝΕΑ: "«Πακέτο Μέρκελ». Τι «κλειδώνει» για μισθούς-συντάξεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ένα σκληρό σενάριο δημοσιονομικής προσαρμογής καταλήγει το οικονομικό επιτελείο, που κατέθεσε χθες στον Πρωθυπουργό τις προτάσεις του για τα μέτρα των 11,6 δισ. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να συμφωνεί με τα μέτρα που περιορίζουν και άλλο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Το πακέτο αναμένεται να έχει κλείσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά τον έλεγχο της τρόικας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Προκηρύξεις για 7.100 θέσεις".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αναζητούνται μέτρα χωρίς υψηλό κόστος". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στις 14 Σεπτεμβρίου τοποθετείται η καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να καταλήξει σε επιλογές με το μικρότερο δυνατό κόστος".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξεκινά η κρίσιμη μάχη. Με το πακέτο των μέτρων ο Σαμαράς στη Μέρκελ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συναντήσεις ιδιαίτερης σημασίας θα έχει ο πρωθυπουργός στο προσεχές τετραήμερο. Αύριο υποδέχεται στην Αθήνα τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Παρασκευή μεταβαίνει στο Βερολίνο για συνάντηση με την Αγκ. Μέρκελ, ενώ το Σάββατο στο Παρίσι βλέπει τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολαντ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τα μέτρα 11,5 δισ. βρέθηκαν, ζυγίζουν τις επιπτώσεις τους". Η εφημερίδα γράφει ότι "επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και θέσεις εργασίας στο Δημόσιο περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που παρουσίασε χθες στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Οι προτεινόμενες περικοπές υπερβαίνουν κατά πολύ τα 11,5 δισ.ευρώ και περιλαμβάνουν και εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να επιλεγούν οι λιγότερο οδυνηρές λύσεις χωρίς τον κίνδυνο απόρριψής τους από την Τρόικα με την οποία η πλατεία Συντάγματος έχει ανοίξει άμεσο δίαυλο επικοινωνίας".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το Βερολίνο «ψαλιδίζει» τις ελληνικές προσδοκίες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η γερμανική κυβέρνηση «ψαλίδισε» χθες τις ελπίδες για επίτευξη προόδου στο θέμα της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχουν στο Βερολίνο η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και μετά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου