Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/8/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 17/8/2012

Η αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Καρογιάν για τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές, η ενδεχόμενη συμφωνία με το Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από το οικόπεδο Ταμάρ για τις ανάγκες της ΑΗΚ, το ζήτημα της απόφασης για απομάκρυνση του Μιχάλη Σαρρή από την Προεδρία της Λαϊκής, η ανάκληση των απαλλοτριώσεων για το δρόμο Πάφου-Πόλεως, και η ανάσα στην οικονομία από τη μεγάλη αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο ημερήσιος και εβδομαδιαίος Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κλείνει το deal» γράφει ότι οι Πρόεδροι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συναντώνται Σάββατο πρωί και αναμένεται ευρέως ότι θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές σε συμφωνία συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως το δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έντονες ανησυχίες για τη σκληρότητα των μέτρων που θα προτείνει η Τρόικα, καθώς εκτιμάται ότι τα μέτρα θα φέρουν δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά θα σπρώξουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι υπάρχει δυστοκία στο θέμα του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών καθώς ούτε ο Χρίστος Πατσαλίδης ούτε ο Πανίκος Πούρος αποδέχονται τη θέση του Προέδρου.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αέριο από το Ταμάρ για τις ανάγκες της ΑΗΚ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι την πιθανότητα συμφωνίας με το Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο μέχρι το τέλος του 2013 από τα κοιτάσματα του οικοπέδου Ταμάρ, για τις ανάγκες της ΑΗΚ, εξετάζει η Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ προειδοποιούν για προβλήματα στη νέα σχολική χρονιά και ζητούν αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι συνεχίζεται το κύμα φυγής από τον δημόσιο τομέα, καθώς άλλοι 30 δημόσιοι υπάλληλοι αιτήθηκαν πρόωρης αφυπηρέτησης τον τελευταίο μήνα.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Επιστροφή απαλλοτριωθέντων», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ιδιοκτήτες τεμαχίων γης που απαλλοτριώθηκαν για σκοπούς κατασκευής του δρόμου Πάφου-Πόλεως, έλαβαν επιστολές με τις οποίες ενημερώνονται ότι ανακαλούνται οι απαλλοτριώσεις. Αλλού γράφει για ρωσικό σωσίβιο στον τουρισμό, καθώς οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία έφτασαν τις 79.278 τον Ιούλιο του 2012 σε σύγκριση με 56.361 τον Ιούλιο του 2011. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι τον Σεπτέμβρη θα υπάρχουν εργοτάξια σε 40 σχολικές μονάδες, ενώ πολλά άλλα έργα μικρότερης κλίμακας αναμένεται να παραδοθούν πριν το πρώτο κουδούνι.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βαθύτερα τα αίτια απομάκρυνσης Μ. Σαρρή», γράφει ότι πολύ σοβαρότερα και βαθύτερα είναι τα αίτια της απομάκρυνσης του Μιχάλη Σαρρή από την προεδρία της Λαϊκής Τράπεζας και είναι προσπάθεια παραπλάνησης τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι πως οι λόγοι απομάκρυνσης του οφείλονται στην άρνησή του να παραχωρήσει δάνειο στην Ομόνοια. Αλλού γράφει για την προειδοποίηση των συγγενών αγνοουμένων για τον κίνδυνο να καταρρεύσει το πρόγραμμα της ΔΕΑ αν η Τουρκία συνεχίσει να μην συνεργάζεται. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Με τίτλο «Ο Ισημερινός παραχωρεί άσυλο στον Assange» η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ισημερινός παραχώρησε χθες άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange, μια μέρα μετά τις απειλές της Βρετανίας ότι θα εισέβαλλαν στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο για να τον συλλάβουν. Αλλού, γράφει ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει τις ανάγκες για πόσιμο νερό στην Κύπρο από τα αποθέματα νερού των βροχοπτώσεων παρά από τις μονάδες αφαλάτωσης σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο αδελφός του Σύρου ηγέτη Ασαντ έχασε το πόδι του σε βομβιστική επίθεση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον κύριο τίτλο «Σύγκρουση συμφερόντων», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι αιτίες απομάκρυνσης του Μιχάλη Σαρρή από την Προεδρία της Λαϊκής σχετίζονται με το ότι ο Μ. Σαρρής συμμετείχε σε Συμβούλια 8 εταιρειών που χρωστούν τεράστια χρηματικά ποσά στη Λαϊκή, με την απροθυμία συνεργασίας με την Εποπτική Αρχή και την παταγώδη αποτυχία προσέλκυσης επενδυτών. Αλλού γράφει για κακοποίηση Κυπρίας από σωματέμπορο, ο οποίος την εκβίαζε απειλώντας την ότι θα κάνει κακό στις έφηβες κόρες της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ενέργειες υπόσκαψης των προσπαθειών της Κυβέρνησης για επενδύσεις και δάνεια από Ρωσία και Κίνα αγγίζουν τα όρια της εθνικής προδοσίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Weekly” με τίτλο «Γλυκό καλοκαίρι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η αύξηση, ύψους 40,7%, της άφιξης Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, αποτελεί μια τονωτική ένεση για την κυπριακή οικονομία που βουλιάζει. Αλλού γράφει για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Κύπρο και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν στο νησί. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάσταση στη Συρία και γράφει ότι τα ΗΕ εκτιμούν πως 2,5 εκ. Σύροι χρειάζονται βοήθεια, ενώ χώρες του Κόλπου καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν και το Λίβανο μετά τις απαγωγές χθες που συνδέονται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου