Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/4/2011

Τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο Χριστόφια του αλιευτικού καταφυγίου στο Ζύγι, οι βουλευτικές εκλογές και η δύναμη των κομμάτων, τα οικονομικά στοιχεία του κράτους, η άτυπη σύνοδος πέντε Υπουργών Εξωτερικών στη Λεμεσό, η ανεργία, τα έργα αναβάθμισης στα αεροδρόμια, καθώς και ο πριγκιπικός γάμος στο Λονδίνο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Η λάμψη, ο πόλεμος και η φτώχεια» γράφει ότι ενώ χθες ο κόσμος έζησε το βρετανικό όνειρο του γάμου του Γουίλιαμ και της Κέιτ, εκατοντάδες είναι οι νεκροί στη Μέση Ανατολή και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 1,2 δις άνθρωποι παγκόσμια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν να βρεθούν ξανά οι διαπραγματευτικές ομάδες με διεθνείς εμπειρογνώμονες για τις περιουσίες εντός Μαϊου στις ΗΠΑ.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκρηξη Σταυράκη» γράφει ότι φανερά ενοχλημένος από όσα ελέχθησαν για μεταφορά αποθεμάτων από το 2010 στο 2011 ακριβώς για να φανεί μειωμένο το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι συνιστά εθνική προδοσία ανεξάρτητοι αξιωματούχοι να αφήνουν σκιές για τα επίσημα στοιχεία του κράτους, δαχτυλοδείχνοντας τον Διοικητή της ΚΤ. Αλλού γράφει ότι στο 7,2% κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ανακάμπτει ο κεντρώος χώρος» αναφέρεται σε δημοσκόπηση του «Φ» και του Mega για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου, σύμφωνα με την οποία ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του σταθερά πρώτου ΔΗΣΥ, παρατηρήθηκε σημαντική ανάκαμψη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ενώ πρώτο κόμμα είναι η αποχή και η αδιαφορία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αρχαίοι τάφοι εντοπίστηκαν στη καρδιά της Λευκωσίας, στη λεωφόρο Κένεντι και έχουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η «Χαραυγή» υπό τον κύριο τίτλο «Με έργα ανάπτυξης απαντά η Κυβέρνηση» γράφει για το αλιευτικό καταφύγιο στο Ζύγι που εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας και αναφέρει ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν αποπροσανατολίζουν την Κυβέρνηση από το στόχο της. Αλλού, γράφει ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι επιπτώσεις στις χώρες της Μεσογείου ήταν στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας και του Ισραήλ, που έγινε στη Λεμεσό.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Σφραγίστηκε με βασιλικό φιλί» γράφει για τον γάμο στο Λονδίνο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της αγαπημένης του Κέιτ οι οποίοι παντρεύτηκαν μπροστά σε εκατομμύρια θεατές αρχίζοντας από χθες την κοινή τους ζωή ως παντρεμένο ζευγάρι. Αλλού, η εφημερίδα γράφει για τα μεγάλα έργα αναβάθμισης των αεροδιαδρόμων, ύψους 7 εκατ. ευρώ, της εταιρείας «Ερμές» στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με την πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί. Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί το 2012.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 30/4-1/5/2011


Επισκόπηση τύπου 30/4-1/5/2011

Η οικονομία με τους ενταντικούς ελέγχους της εφορίας και το ζήτημα του χρέους, η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό και η «αναταραχή» στο χώρο της υγείας, κυριαρχούν στον Τύπο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ του Σαββατοκύριακου: "Μείωση έως 30% στο εφάπαξ. 52.000 αιτήσεις σε αναμονή. Τι προβλέπει μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου" ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Το αντάρτικο της "λευκής μπλούζας" στο ΕΣΥ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Μητροπολίτης Πειραιώς: Το "διαβατήριο" για την παγκόσμια δικτατορία είναι η "κάρτα του πολίτη".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Ασφαλιστικός οδηγός. Πότε συμφέρει να βγουν στη σύνταξη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενοι".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Μήνας αγώνων εν όψει αποφάσεων"

Η ΕΠΟΧΗ: "Κι όμως, ο κόσμος πάντα κινείται!

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι Έλληνες αλλάζουν άποψη για ΔΕΚΟ και μονιμότητα. Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων το 74%, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους"

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επιστροφή στη δραχμή με εθελοντική έξοδο από την Ευρωζώνη"

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κάτι κουρασμένα παλικάρια...Χωρίς πνοή οι υπουργοί. Στο τραπέζι το σενάριο του ανασχηματισμού. Διάχυτη η απογοήτευση στους πολίτες"

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Για την Εργατική Πρωτομαγιά 2011".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Μέτρα 8 δισ. ευρώ χωρίς ορίζοντα...."

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ""Πόθεν έσχες" για όλα τα ακίνητα".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Ο μήνας που θα κρίνει τα πάντα".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Άνοιγμα λογαριασμών και "πόθεν έσχες" για όλους.
Επιμήκυνση χρέους για 300.000 δανειολήπτες".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ιδού τα ντοκουμέντα με τις μίζες!"

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Διώξ' τους όλους".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Σκληρό πόκερ με κεδροσκόπους, επιμήκυνση χρέους και με πρόωρες εκλογές".

Realnews: "Κλείδωσε η συμφωνία για το χρέος. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για το σύνολο των ομολόγων προωθούν Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ

ΤΥΠΟΣ ΕΞΠΡΕΣ: "Ακριβότερο...το χρήμα για όλες τις επιχειρήσεις".

ΚΕΡΔΟΣ: "Φορολογικό πιστοποιητικό από τους ορκωτούς ελεγκτές"

Iznogood

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Επισκόπηση τύπου 29/4/2011


Επισκόπηση τύπου 29/4/2011

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ούτε αναδιάρθρωση, ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός!...»

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Εκτός τόπου και χρόνου ο Γιώργος»

ΕΘΝΟΣ: «Κούρεμα εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Εξωγήϊνος ο πρωθυπουργός έκανε τον σχολιαστή στο υπουργικό συμβούλιο»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Η δήλωση σε 60 απλά βήματα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κυνήγι φοροφυγάδων»

Η ΑΥΓΗ: «Υποβρύχια συγκάλυψη»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Αυθαίρετα κλειδώνει η ρύθμιση»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ασφαιρες παραινέσεις Παπανδρέου. Εκανε λόγο για κινδυνολογία και φέουδα των υπουργών»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Κινδυνεύει η υγεία του λαού»

ΤΑ ΝΕΑ: «Τα κλειστά επαγγέλματα στο παζάρι»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Ο βολικός στόχος και η ταμπακιέρα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: «Δυστοκία... για εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Περαιώση» σε όλα.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ: «Λύση για τη ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή»

ΚΕΡΔΟΣ: «Ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον με 3 νομοσχέδια».

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: «Τριετής πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Δεύτερη ευκαιρία» παρέχει ο νέος κώδικας πτωχεύσεων.

Iznogood

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Καλπάζει το χρέος σε όλη την ΕΕ


Καλπάζει το χρέος σε όλη την ΕΕ

Στον αέρα έχει τιναχτεί το Μάαστριχτ στις προβλέψεις του για το ανώτατο επιτρεπτό όριο του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη τόσο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ όσο και στα 17 κράτη που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η Γιούροστατ, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ

Ποιο 3% ως ανώτατο όριο του ελλείμματος; Κατά μέσο όρο στις 27 χώρες της ΕΕ το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται στο 6,4% του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στις 22 από αυτές τις χώρες το έλλειμμα υπερβαίνει το όριο 3% και μόνο σε 5 όλες κι όλες χώρες είναι κάτω από το 3%, μέσα δηλαδή στις προβλέψεις του Μάαστριχτ.

Πρόκειται μόνο για τις τρεις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) συν το ζάπλουτο Λουξεμβούργο και την Εσθονία.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο μέρος όρος του ελλείμματος του προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 6%.

Και εδώ οι 14 χώρες έχουν έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% και μόνο τρεις χώρες μικρότερο απ' αυτό - πρόκειται για τρεις χώρες που έχουμε ήδη αναφέρει (Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Εσθονία).

Θλιβερή πρωταθλήτρια του ελλείμματος είναι και πάλι το 2010 η Ιρλανδία, κυριολεκτικά απογειωμένη όμως στο... 32,4% (!!!) του ΑΕΠ της εξαιτίας της εγκληματικής απόφασης της εκδιωχθείσης κυβέρνησής της να... κρατικοποιήσει τα χρέη των τραπεζών καταβαραθρώνοντας την οικονομία της χώρας.

Για τη δεύτερη θέση παλεύουν η Ελλάδα με 10,5% και η Βρετανία με 10,4% και με σαφείς, εκφρασμένες εγγράφως υποψίες της Γιούροστατ ότι οι Αγγλοι έχουν κάνει λαθροχειρίες στα στατιστικά στοιχεία με τις στρατιωτικές δαπάνες τους. Κοντά μας σε απόσταση αναπνοής η Ισπανία και η Πορτογαλία, με 9,2% και 9,1% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.

Καθόλου μακριά δεν βρίσκεται και η Γαλλία με έλλειμμα 7% του ΑΕΠ, ελάχιστα βελτιωμένο από το 7,5% που είχε το 2009.

Ούτε γι' αστείο φυσικά δεν ισχύει και το όριο του 60% του ΑΕΠ που καθόριζε το Μάαστριχτ ως ανώτατη επιτρεπτή τιμή για το δημόσιο χρέος. Αυτό συνεχίζει να επιδεινώνεται διαρκώς, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ βαθύτερο δομικό πρόβλημα πανευρωπαϊκών διαστάσεων και όχι με τις... σπατάλες και την τεμπελιά των μεσογειακών λαών που δήθεν ζουν εις βάρος των εργατικών Γερμανών.

Ξεπερνά το 85% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος των 17 χωρών της Ευρωζώνης κατά μέσο όρο από 79,3% που ήταν πέρυσι. Μόνο 5 χώρες είχαν δημόσιο χρέος το 2010 κάτω από 60% του ΑΕΠ τους, ενώ οι υπόλοιπες 12 υπερβαίνουν το όριο.
Στο σύνολο της ΕΕ των «27» ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους ανέβηκε στο 80% του ΑΕΠ από 74,4% που ήταν το 2009.

Εδώ πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2010 το δημόσιο χρέος σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε στις 25 (!) από τις 27 χώρες της ΕΕ και μειώθηκε μόνο σε 2.

Αξιοθρήνητη «πρωταθλήτρια» στο δημόσιο χρέος φυσικά η Ελλάδα με ποσοστό 142,8% του ΑΕΠ έναντι του 127,1% του 2009, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 119%, το Βέλγιο με 96,8% και την Ιρλανδία με 96,2%, η οποία είχε δημόσιο χρέος ανερχόμενο μόλις στο 25% του ΑΕΠ της μόνο τρία χρόνια νωρίτερα.

Με εξαίρεση τις τρεις σκανδιναβικές χώρες και το Λουξεμβούργο, οι 11 από τις 15 χώρες της «παλιάς» ΕΕ της Δυτικής Ευρώπης έχουν σήμερα χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ τους.

Προσωρινό είναι επίσης το φαινόμενο, κατά την άποψή μας, του συγκριτικά χαμηλού δανεισμού των χωρών του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Οι κυβερνήσεις τους δεν δανείζονται πολύ γιατί κανένας για την ώρα δεν τους δίνει αφειδώς δάνεια και γιατί οι πληθυσμοί τους ανέχονται μοιρολατρικά κάθε είδους στερήσεις μετά την κατάρρευση των προηγούμενων καθεστώτων, πράγμα το οποίο όμως σταδιακά θα αλλάξει.

ΣΗΜΕΡΑ - Δεν θα έμπαινε κανένας στο ευρώ!

Σχεδόν καμία χώρα δεν θα έμπαινε στην Ευρωζώνη με βάση τα σημερινά στοιχεία των 17 κρατών που τη συναποτελούν, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους! Οι 12 από τις 17 χώρες θα απορρίπτονταν γιατί έχουν δημόσιο χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ τους και οι 14 από τις 17 θα απορρίπτονταν επειδή έχουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους πάνω από το 3% του ΑΕΠ που ορίζει το Μάαστριχτ! Το διασκεδαστικό είναι πως θα απορρίπτονταν από την Ευρωζώνη τόσο η... Γερμανία όσο και η Γαλλία, αποτυγχάνοντας μάλιστα και στα δύο κριτήρια! Το Βερολίνο έχει χρέος 83,2% και έλλειμμα 3,3%, ενώ το Παρίσι χρέος 81,7% και έλλειμμα 7%...

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/4/2011

Οι χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για την οικονομία και τις επικρίσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του Μ. Κλείτου στο ΔΣ της Τράπεζας, είναι το κυρίαρχο θέμα στον σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με το θέμα της ασφάλειας πτήσεων σε συνδυασμό με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο ανέκυψε από διεθνές συνέδριο στη Λευκωσία για την ασφάλεια πτήσεων.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αλλάξτε πορεία…», γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την κυπριακή οικονομία, «τονίζοντας ότι επιβάλλεται ριζική αλλαγή πορείας και υποδεικνύοντας ότι τα περιθώρια πλέον στενεύουν επικίνδυνα». Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος θα έχει γύρο συναντήσεων με αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου για την ενέργεια στις ΗΠΑ.

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Καμπάνες Ορφανίδη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε έντονα επικριτικός έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον διορισμό του Μ. Κλείτου στο ΔΣ της Κεντρικής, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία της τράπεζας. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μελέτη της κατάστασης που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος στη Λευκωσία, παρουσία των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας, Μάλτας και Βουλγαρίας.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αστραψε και βρόντηξε κατά Χριστόφια ο Αθανάσιος Ορφανίδης», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο κ. Ορφανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε μεταφορά δαπανών από το 2010 στο 2011, για να εμφανιστεί μειωμένο το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ εξέφρασε την έκπληξη του για το 5,3% τη στιγμή που όλοι μιλούσαν για έλλειμμα πάνω από 6%. Αλλού, γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποδέσμευσε κονδύλι 25 εκ. δολαρίων για να δοθεί ως βοήθεια προς τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα με τίτλο «Φόρμουλα για Τύμπου», γράφει ότι στο επίκεντρο διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια πτήσεων βρέθηκε η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Γράφει επίσης, ότι ο ΓΓ του ICAO Ρέιμοντ Μπέντζαμιν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος «κατέθεσε πρόταση για ‘τεχνική επίλυση του προβλήματος’ χωρίς να επηρεάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας». Αλλού, γράφει ότι περισσότεροι από 2.000 οδηγοί περιμένουν εδώ και δέκα μήνες το Υπουργείο Συγκοινωνιών για να προχωρήσει σε εξετάσεις για επαγγελματικές άδειες.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Ενδυνάμωση των προσπαθειών για λύση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε σκληρή μάχη για την Κύπρο και τον λαό τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο Κυπριακό και την οικονομία. Αλλού, γράφει για τον απολογισμό της τριετίας από την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, και αναφέρει ότι οι βασικοί άξονες του Υπουργείου είναι στήριξη της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, σημειώνοντας παράλληλα ότι τυχόν καθυστερήσεις θα την θέσουν σε κίνδυνο. Αλλού, γράφει για τον αυριανό γάμο του Πρίγκιπα Γουίλλιαμ και της Κέητ Μίτλετον και τις πυρετώδεις προετοιμασίες.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 28/4/2011


Επισκόπηση τύπου 28/4/2011

Η ταρίφα που κλειδώνει τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, οι μέρες Αργεντινής για τα ελληνικά ομόλογα, η εκτόξευση των spreads, η κυβέρνηση σκορποχώρι που είναι σαν ακυβέρνητο πλοίο, ο φοροεισαγγελέας και οι σαρωτικοί έλεγχοι, το κρίσιμο δεκαήμερο αποφάσεων, και οι ανοιχτές και το απόγευμα δημόσιες υπηρεσίες, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλα 12 δισ. ευρώ ζητά η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ!!!".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ζούμε μέρες Αργεντινής".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Νοκ άουτ στη λωρίδα της... γάζας. Οι γιατροί εκθέτουν τον Λοβέρδο για τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία".

ΕΘΝΟΣ: "Οι παγίδες της Εφορίας για τις αποδείξεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εβραιομασονική υπέρ-στοά ετοιμάζει «εισβολή» του Ισραήλ στο Αιγαίο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χλευάζουν τη Ν.Δ. οι πασοκοι για την κριτική Σαμαρά στην απογραφή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πέφτει η ταρίφα για τα αυθαίρετα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γκρέμισε το αυθαίρετο του Παπακωνσταντίνου".

ΕΣΤΙΑ: "Σκορποχώρι η Κυβέρνησις".

Η ΑΥΓΗ: "Κυβέρνηση «Σαμίνα»".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα κλειδώνει η ρύθμιση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κρίσιμο δεκαήμερο αποφάσεων".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ανοιχτές και το απόγευμα οι δημόσιες υπηρεσίες".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα σενάρια «φουντώνουν» τα spreads".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Η τρόικα κονομάει, ο λαός πληρώνει".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εγκλημα το ξεπούλημα της ΔΕΗ με πολλαπλές συνέπειες για το λαό".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φοροεισαγγελέας και σαρωτικοί έλεγχοι".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Συγχωροχάρτι στη διαφθορά".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τοκογλύφοι - μπράβοι λυμαίνονται τη Θεσσαλονίκη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Κλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά των ομολόγων".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επικίνδυνος εκτροχιασμός. Ασφυκτικές πιέσεις σε ομόλογα-μετοχές".

ΚΕΡΔΟΣ: "Προσωπικό εφοριακό αποκτούν 1.875 έχοντες και κατέχοντες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στη «ζυγαριά» της αγοράς τα σενάρια αναδιάρθρωσης".

Iznogood

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κοινωνικό φαινόμενο η «Χρεοκρατία»


Κοινωνικό φαινόμενο η «Χρεοκρατία»

Εκρηκτικές διαστάσεις πήρε η τηλεθέαση στο Διαδίκτυο του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία» που αναφέρεται στην κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Δημιούργημα δύο νέων σε ηλικία δημοσιογράφων, του Αρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη, και χρηματοδοτημένο εξ ολοκλήρου με προσφορές σωματείων και εκατοντάδων μεμονωμένων ατόμων, το ντοκιμαντέρ αυτό συνάντησε απίστευτης έκτασης αποδοχή: μέσα σε μόλις δέκα μέρες από την έναρξη της προβολής του, πάνω από μισό εκατομμύριο (!) άνθρωποι έσπευσαν να το δουν στο Διαδίκτυο, όπου μέχρι στιγμής είναι και ο μοναδικός τρόπος που μπορεί κανείς να το δει.

Κανένα κανάλι εθνικής εμβέλειας δεν το έχει προβάλει στην τηλεόραση (το έχουν κάνει μόνο κάποια μικρά τοπικά τηλεοπτικά κανάλια) παρόλο που όλοι οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ έχουν ομόφωνα αποφασίσει ότι η χρήση του έργου τους είναι ελεύθερη και δωρεάν για οποιονδήποτε χρήστη, χωρίς οι ίδιοι να αμείβονται καθ' οιονδήποτε τρόπο. Μέσα στον Μάιο θα κυκλοφορήσει το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ και σε βιβλίο, ενώ αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει και η διεθνής ιντερνετική καριέρα του με τον τίτλο «Debtoctacy», καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία υποτιτλισμού του στα αγγλικά ώστε να είναι προσιτό σε πολύ ευρύτερο κοινό.

Το ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία» έχει σαφή πολιτική άποψη τόσο ως προς το Μνημόνιο της κυβέρνησης Παπανδρέου όσο και ως προς το τι δέον γενέσθαι με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Ελληνες και ξένοι οικονομολόγοι θεμελιώνουν τις απόψεις αυτές. «Κανένας δεν έχει την υποχρέωση να πληρώσει αυτό το χρέος» δηλώνει απερίφραστα ο τόσο θαυμαζόμενος από το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες Σαμίρ Αμίν, παγκοσμίως διάσημος. «Να αποτινάξουμε από πάνω μας την υποτέλεια, να απελευθερωθούμε από την τρόικα, η οποία είναι η οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας» διακηρύσσει ο αιώνιος έφηβος Μανώλης Γλέζος.

«Με μάχες κερδίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων και όχι με την υποταγή στις υπαγορεύσεις των δανειστών» παροτρύνει τους Ελληνες ο γνωστός οικονομολόγος Ερίκ Τουσέν. Το πρωτοφανές με το ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία» δεν έγκειται αυτοτελώς στις απόψεις που προβάλλει. Αυτό που το καθιστά πραγματικά κοινωνικό φαινόμενο είναι το τεράστιο ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι απόψεις αυτές με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ στους χρήστες του Διαδικτύου, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των ίδιων των συντελεστών του εγχειρήματος.

Οι απροσδόκητες διαστάσεις της επιτυχίας στον τομέα της τηλεθέασης προκάλεσαν πολιτική αίσθηση. Αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός κοινωνικού υποστρώματος που ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τέτοιες απόψεις, αν του προσφέρονταν με τον προσιδιάζοντα σε αυτό το κοινό τρόπο. Με δεδομένο δε ότι το κοινό του Διαδικτύου είναι κατά μέσο όρο πολύ νεότερο ηλικιακά από τον μέσο όρο του συνολικού πληθυσμού και τουλάχιστον το 95% των χρηστών του Ιντερνετ ανήκουν τις παραγωγικές ή στις πολύ νεανικές ηλικίες, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η έμπρακτη αποκάλυψη του γεγονότος ότι και αυτό το κοινό διακατέχεται από αισθήματα κατά του Μνημονίου και ενδιαφέρεται για τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του δημόσιου χρέους που βρίσκονται σε ριζική διάσταση με την ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η απήχηση της «Χρεοκρατίας» σηματοδοτεί την έλλειψη επιρροής του σημερινού ΠΑΣΟΚ στο δυναμικότερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, στο οποίο επιπροσθέτως ανήκει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον. Αποκαλύπτει επίσης ότι η εικόνα υποδεέστερης πολιτικοποίησης με την κλασική έννοια του όρου των χρηστών του Διαδικτύου είναι επί της ουσίας παραπλανητική, καθώς αποκρύπτει βαθύτερες διεργασίες που συντελούνται στις συνειδήσεις των νέων κατά τεκμήριο ανθρώπων.

Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των χρηστών του Ιντερνετ κίνησε και ο εναλλακτικός τρόπος παραγωγής της «Χρεοκρατίας»: έξω από όλα τα καθιερωμένα κυκλώματα και με χρηματοδότηση «λαϊκής βάσης» - κάτι που είναι αναγκαίο αλλά όχι και επαρκές για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ «αντισυστημικού», έννοιας που γοητεύει πάντα τους νέους. Παράλληλα, η χειραφετημένη στάση των δημιουργών της «Χρεοκρατίας» στο εξαιρετικά ευαίσθητο για τους χρήστες του Διαδικτύου θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων -απολύτως ελεύθερο το δωρεάν κατέβασμα του ντοκιμαντέρ από οποιονδήποτε θέλει- επέτεινε το αίσθημα συμμετοχής στο εγχείρημα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ - Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Ρεαλιστική, απολύτως εφικτή, αλλά άκρως ανεπιθύμητη από το σύστημα είναι η πρόταση άμεσης δράσης που προβάλλεται από το ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία» και τους οικονομολόγους και κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες που εμφανίζονται σ' αυτό: Η συγκρότηση μιας διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, η οποία θα εξετάσει μία προς μία τις μεγάλες συμβάσεις του κράτους και τα δάνεια που συνήψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 30-35 χρόνια, προκειμένου να αποφανθεί αν και ποια τμήματα του ελληνικού δημόσιου χρέους υπάγονται στην κατηγορία του επονομαζόμενου «απεχθούς χρέους» το οποίο η Ελλάδα δεν υποχρεούται να αποπληρώσει. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησαν την έννοια του «απεχθούς χρέους» για να διαγράψουν τα χρέη του Ιράκ.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/4/2011

Οι προετοιμασίες για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, η μείωση του δημόσιου ελλείμματος και η αύξηση του δημόσιου χρέους, η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ –ΕΥΡΩΚΟ με αφορμή την προσπάθεια κάποιων να κάψουν ελληνικές σημαίες και η κατάσταση στη Συρία είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Εγιναν άφαντοι οι τρεις φάκελοι», γράφει ότι άφαντοι είναι οι φάκελοι των τριών από τις τέσσερεις αποτυχημένες ή στημένες επιχειρήσεις που οργάνωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών με σκοπό την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων εξαρτησιογόνων ουσιών και τη σύλληψη των υπόπτων εμπόρων. Γράφει, επίσης, ότι αύξηση του δημόσιου χρέους 2,8%, και υποχώρηση του δημόσιου ελλείμματος κατά 0,7%, καταγράφηκε στην Κύπρο το 2010.

Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Προεδρία λιτότητας θα κάνει η Κύπρος», γράφει ότι την αποφυγή υπερβολικών δαπανών σε αχρείαστες εκδηλώσεις και συνεδρίες στην Κύπρο επιθυμεί η Κυβέρνηση, προσανατολιζόμενη στο στόχο της πραγματοποίησης μιας ουσιώδους Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Γράφει, επίσης, ότι πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στο ΑΚΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ με αφορμή την προσπάθεια κάποιων να κάψουν ελληνικές σημαίες στη λαμπρατζιά κοντά στη ΠΕΟ.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Αργός θάνατος στην Κύπρο μέσω Ιντερνετ», γράφει ότι θραύση κάνουν τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους, εξαρτησιογόνες ουσίες που εισάγονται με παραγγελίες μέσω Ιντερνετ, χωρίς να περάσουν από τελωνειακούς ή άλλους ελέγχους. Αναφέρεται στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αν δεν ήταν οι Ρώσοι, η αγορά σήμερα θα ήταν νεκρή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθυντή πωλήσεων της Buysell Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Παιγνίδι με την Τύμπου», γράφει ότι με προφανή στόχο τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, η Αγκυρα προωθεί πρόταση για πολυμερή διάσκεψη για την επικοινωνία των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Τουρκίας–Κύπρου, απαιτώντας όπως σε αυτή μετάσχει και το ψευδοκράτος. Γράφει, επίσης, ότι τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση κρεοπώλες και υπεραγορές λόγω της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης που παρατηρήθηκε ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν από το Πάσχα.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Αναδεικνύεται η κοινωνική διάσταση της ΕΕ», γράφει ότι τη σφραγίδα της στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη στην ΕΕ φιλοδοξεί να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Γράφει, επίσης, ότι την εκτίμηση πως ο Τ/κ ηγέτης, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να υποσκάψει και να δυσφημίσει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή έκκληση να σταματήσει η βία στη Συρία», γράφει ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν χθες τη Συρία να τερματίσει τη βία μετά που ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είχε στείλει τανκς για να καταστείλει εξέγερση στην πόλη της Deraa. Γράφει, επίσης, ότι η εβδομάδα του Πάσχα αποδείχτηκε εφιάλτης για κάποιους, με την Αστυνομία να υποστηρίζει ότι φέτος κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση σε σχέση με τις λαμπρατζιές.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror υπό τον ολοσέλιδο τίτλο «Ο πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας αναζωπυρώθηκε», γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξανάνοιξε τη συζήτηση αναφορικά με την ανεξαρτησία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του εποπτικού του ρόλου επί των τραπεζών στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι άλμα σημείωσε χθες το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ισπανίας με τις αγορές της ευρωζώνης να εξακολουθούν να ανησυχούν για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 27/4/2011


Επισκόπηση τύπου 27/4/2011

Τα πρόσθετα μέτρα που φέρνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι φόροι ακόμα και κατά του τουρισμού, ο κεφαλικός φόρος για τους αγρότες, οι μαζικές μεταθέσεις σε γιατρούς του ΕΣΥ, η αντισυνταγματική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και οι εμφύλιες συρράξεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τσίρκο η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα στην κατάρρευση".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Κεφαλικός «φόρος» για τους αγρότες".

ΕΘΝΟΣ: "Εμφύλιες συρράξεις σε κυβέρνηση - ΝΔ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αέρα - πατέρα η πατρότητα με... μαμή τον ΟΗΕ"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "«Βόμβες» κατά Γιώργου από τον πρώην υπουργό Θ. Μικρούτσικο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εφοδος σε νοσοκομεία, Ταμεία, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χτυπούν με φόρους και τον τουρισμό!".

ΕΣΤΙΑ: "Πλήρης αποτυχία με το έλλειμμα".

Η ΑΥΓΗ: "Αρον άρον σταύρωσον αυτούς".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σαρώνουν μισθούς και συντάξεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το έλλειμμα οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα".

Η ΝΙΚΗ: "Εισαγγελέας σε τράπεζα για απάτη 2,7 ευρώ εκατ.".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κύμα μέτρων φέρνει η αναθεώρηση της Eurostat".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κλιμάκωση αντιλαϊκού πολέμου με πρόσχημα τα ελλείμματα και τα χρέη".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μαζικές μεταθέσεις για γιατρούς του ΕΣΥ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κλείνουν τα Τέμπη ανοίγουν τα διόδια".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Μικρότερη προσαρμογή λόγω βαθύτερης ύφεσης".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "-15% ο τζίρος στην αγορά. Στο 10,5% το έλλειμμα - Ερχονται νέα μέτρα".

ΚΕΡΔΟΣ: "Μετά την πιστοποίηση του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010 τα μέτρα της αναθεώρησης".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκτός στόχων το έλλειμμα και το χρέος του Δημοσίου".

Iznogood

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Επισκόπηση τύπου 22/4/2011


Επισκόπηση τύπου 22/4/2011

Το ελεγκτικό σαφάρι που ξεκινά μετά το Πάσχα ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, οι περαιτέρω εξηγήσεις που ζητεί η τρόικα για τα κυβερνητικά σχέδια, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ο «Γολγοθάς» των ανέργων, και η «Μαύρη Βίβλος» του ΠΑΣΟΚ που εξέδωσε η Ν.Δ. είναι τα θέματα που κυριαρχούν στους σημερινούς πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαύρη Βίβλο του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε η Ν.Δ.".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ληστεύουν κανάλια ραδιόφωνα και εφημερίδες οι διαφημιστές".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Σαββατοκύριακο): "Ναυαγός στην Υδρα".

ΕΘΝΟΣ: "Τακτοποίηση 3 ταχυτήτων για τα αυθαίρετα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πως η «Κάρτα» του Αντίχριστου θα εισβάλλει στο μυαλό και την ψυχή μας!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συμπληγάδες αναδιάρθρωσης φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πιέζει η Ε.Ε. για νέες αλλαγές στα κλειστά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα!".

ΕΣΤΙΑ: "Σήμερα ένθετο Πάσχα 1901".

Η ΑΥΓΗ: "Εκδικούνται για τα διόδια".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο Γολγοθάς των ανέργων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στάση πληρωμών, επενδύσεων".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Εξοδος... παθών".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Η κρίση απειλεί το κοινωνικό σύστημα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Γολγοθάς δίχως τέλος η ανεργία".

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Μέτρα ανακούφισης για... Ανάσταση".

ΤΑ ΝΕΑ: "Προς βελούδινη αναδιάρθρωση".

PRESStime: "Στο «σφυρί» ένα σπίτι για χρέος 1.000 ευρώ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Νομιμοποιούνται καταπατημένες εκτάσεις".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Κλήσεις για πληρωμή ΦΠΑ σε 43.471 φορολογούμενους".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ξεκινά ελεγκτικό σαφάρι".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η τρόικα ζητεί εξηγήσεις για τα κυβερνητικά σχέδια".

Iznogood

Αραβικές εξεγέρσεις εν τάφω


Αραβικές εξεγέρσεις εν τάφω

Μελαγχολικός είναι ο απολογισμός των επιτευγμάτων μέχρι στιγμής των αραβικών εξεγέρσεων που τόσες ελπίδες ριζικής αλλαγής προς το καλύτερο γέννησαν. Στις δύο όλες κι όλες περιπτώσεις που οι λαοί που εξεγέρθηκαν πέτυχαν την απομάκρυνση διεφθαρμένων και αυταρχικών ηγετών, του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και του Μπεν Αλί στην Τυνησία, οι εξεγέρσεις δεν μπόρεσαν να μετεξελιχθούν σε επαναστάσεις και να επιφέρουν αλλαγή καθεστώτος.

Στην Αίγυπτο ειδικά, παρά τη μεγαλειώδη εξέγερση εκατομμυρίων λαού με εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες νεκρούς, δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα περισσότερο από τον Μουμπάρακ και το πολύ στενό του περιβάλλον. Η ίδια στρατιωτική χούντα ελέγχει και σήμερα την κατάσταση και κατέχει την εξουσία. Ασήμαντα είναι τα βήματα του εκδημοκρατισμού που έχουν γίνει, εντελώς ανάξια του μεγαλείου της εξέγερσης, η οποία έχει πλέον μπλοκαριστεί από το καθεστώς που απλώς υποχρεώθηκε να θυσιάσει τον υπερήλικα ηγέτη του.

Στην Τυνησία το καθεστώς υπέστη σοβαρότερο πλήγμα, ουσιαστικά έχει αποσυντεθεί, αλλά δεν υπάρχουν συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις για να αναπληρώσουν το κενό εξουσίας. Εστω και βασανιστικά πάντως κάτι οπωσδήποτε διαφορετικό θα προκύψει σταδιακά στη χώρα αυτή, καθώς ήταν η πρώτη εξεγερμένη χώρα και ο αιφνιδιασμός του παλιού καθεστώτος ήταν απόλυτος.

Στην Αλγερία και στο Μαρόκο τα καθεστώτα κέρδισαν τον πρώτο γύρο, καθώς με μέτρα καταστολής που προκάλεσαν ελάχιστες δεκάδες νεκρούς και με κοινωνικές παροχές απέτρεψαν μέχρι στιγμής τη γενίκευση των εξεγέρσεων.

Λίγο-πολύ το ίδιο έγινε και στην Ιορδανία, χωρίς πάντως να θεωρείται ότι έχει οριστικά αποτραπεί η ανάφλεξη εξεγέρσεων στις τρεις αυτές χώρες.

Η εισβολή της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν κατέπνιξε με δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο την εξέγερση του λαού αυτού του μικροσκοπικού νησιωτικού κράτους και αποκατέστησε εκ νέου το σκοτάδι της απόλυτης μοναρχίας.

Στην Υεμένη αποκλείεται να επιβιώσει πολιτικά στο τέλος ο πρόεδρος Σαλέχ. Η εξέγερση των φοιτητών και του λαού όμως έχει ήδη μπλοκαριστεί εντελώς και δεν έχει καμιά ελπίδα επιτυχίας. Η λυσσαλέα αντίσταση του Σαλέχ επί μήνες έδωσε τον χρόνο στο καθεστώς να... διασπαστεί συντεταγμένα. Τώρα πλέον συγκρούονται διάφορες φατρίες του καθεστώτος και φυλές που το στήριζαν, επομένως αυτό που θα προκύψει τελικά θα είναι απλώς μια αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ των παλαιών παικτών, με τη χώρα να βυθίζεται ενδεχομένως στον στρόβιλο της διάσπασης σε δύο - τρία μικρότερα κράτη, επίσημα ή ανεπίσημα.

Απομένουν η Συρία και η Λιβύη, δύο χώρες δηλαδή που οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιθυμούν σφοδρά καθεστωτική αλλαγή - μόνο που στις χώρες αυτές δεν είχαμε λαϊκές εξεγέρσεις συγκρίσιμες καθ' οιονδήποτε τρόπο με εκείνες της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μπαχρέιν ή της Υεμένης.

Στη Λιβύη είχαμε οργανωμένη ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι, με ηγέτες που είχαν εκ των προτέρων επαφή με Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Η εξέγερση αυτή βρήκε λαϊκή ανταπόκριση μέτριας έκτασης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εντελώς ανεπαρκή όμως για να την οδηγήσει στη νίκη. Οι αντικανταφικές δυνάμεις θα είχαν συντριβεί, αν δεν κήρυσσε η Δύση αεροπορικό πόλεμο εναντίον της Λιβύης.

Στη χώρα αυτή δεν έχουμε πλέον εμφύλιο με πρώτη γραμμή, αλλά πόλεμο εθνικοαμυντικό του Καντάφι εναντίον των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει ελπίδα πολιτικής επιβίωσης, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να τον ανατρέψουν προχωρώντας σε χερσαίο πόλεμο στη Λιβύη και οι ίδιοι, αν αποδειχθεί οριστικά ότι είναι ανεπαρκείς οι Λίβυοι συνεργάτες τους.

Συρία- Ο Ασαντ μάλλον θα επιβιώσει

Αποκλείεται οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι να κηρύξουν πόλεμο εναντίον της Συρίας, όπως έκαναν στη Λιβύη. Γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα νέο γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή με απροσδιόριστα εκ των προτέρων αποτελέσματα. Το συριακό καθεστώς το γνωρίζει αυτό και το αξιοποιεί για να καταπνίξει με ιδιαίτερη σκληρότητα τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, η περιορισμένη έκταση των οποίων υποδηλώνει ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για να ανατραπεί ο Ασαντ από εσωτερικές συριακές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής επίσης δεν φαίνεται να έχουν κατορθώσει οι ΗΠΑ να διαβρώσουν σε αξιόλογο βαθμό τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/4/2011

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας να εφαρμόσουν σχέδια β’ στο Κυπριακό, οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα, η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, οι τιμές αγαθών στην αγορά, και η αναστολή έκδοσης δελτίων ταυτότητας σε αλλοδαπούς, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Πολλαπλές ανατροπές”, γράφει ότι, στην τελευταία τους συνεδρία, οι βουλευτές καλούνται σήμερα να δείξουν ότι δεν θα ευλογήσουν τα γένια τους, και ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν επί καυτών τροπολογιών που θα καταθέσει ο ΔΗΣΥ για τις πολλαπλές συντάξεις, οι οποίες τους αφορούν άμεσα, αφού θα επηρεάσουν τις τσέπες τους. Γράφει, επίσης, ότι η δημοσιοποίηση από την εφημερίδα της δίκης για την υπόθεση Πάλμα οδήγησε αναγνώστες να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία για πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή που θεωρούνταν αγνοούμενοι.

Ο ”Πολίτης”, υπό τον τίτλο ”Κρίση ‘οικοπέδων’ μεθοδεύει η Αγκυρα”, γράφει ότι το ενδιαφέρον εταιρειών πετρελαίου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα νοτίως της Τουρκίας αναζητεί η κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, χωρίς προηγουμένως να έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι χθες προκλήθηκε αναστάτωση μεταξύ των νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με το φόβο νοσοκόμα να μολύνθηκε με τον ιό HIV στη διάρκεια χειρουργείου.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Μουδιασμένη η αγορά παρά τις καλές τιμές”, γράφει ότι μουδιασμένη ήταν μέχρι χθες η αγορά, παρόλο που οι τιμές των αγαθών είναι μειωμένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες που ίσχυσαν πέρσι την ίδια περίοδο. Γράφει, επίσης, ότι δέκα φυλάκια σε νευραλγικές θέσεις της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία δεν επανδρώνονται πλέον και ότι την ίδια ώρα γίνονται σκέψεις κατάργησης άλλων δύο φυλακίων στο πέρασμα προς τη Λεύκα, ενώ ανώτεροι αξιωματικοί εκφράζουν φόβους ότι με τη μείωση της επιτήρησης μεγαλώνουν οι τρύπες στην άμυνα.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Λαμπρατζιές στην αγορά”, γράφει ότι δύο ξεχωριστές παραστάσεις στην αγορά χθες, με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, άναψε εκ νέου τις φωτιές της ακρίβειας, και ότι η Κυβέρνηση είδε φθηνότερο πασχαλινό τραπέζι, ενώ η αντιπολίτευση είδε ακρίβεια. Γράφει, επίσης, ότι η οικονομική κρίση οδηγεί την Κυβέρνηση στην ακύρωση της μίας από τις δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις που προγραμμάτιζε να διοργανώσει, στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σκοπούς.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Δεν θα περάσει”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας να εφαρμόσουν σχέδια β’ για προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και κοινή αντιμετώπιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις των προκλήσεων και του κυνισμού της Τουρκίας. Γράφει, επίσης, ότι οι κατοχικές δυνάμεις έστρεψαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης τα όπλα τους κατά ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο ”Κόβεται το εθνικό δελτίο ταυτότητας για αλλοδαπούς”, γράφει ότι δεν εκδίδονται πλέον κυπριακά δελτία ταυτότητας για αλλοδαπούς και ότι η απόφαση εφαρμόστηκε στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή, χωρίς εξήγηση ή ειδοποίηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ακόμα φαίνεται απίθανη.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 21/4/2011


Επισκόπηση τύπου 21/4/2011

Οι διεθνείς συζητήσεις και παρεμβάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, οι μετοχές των ΔΕΚΟ σε εταιρείες ειδικού σκοπού, ο πανικός στο οικονομικό επιτελείο για την υστέρηση των εσόδων, η τακτοποίηση των αυθαιρετων με ρύθμιση περαίωσης και το πόρισμα-κόλαφος Ρακιντζή για τους συνδικαλιστές, είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρασινοφρουροί οι 25.000 διευθυντές στο Δημόσιο!..".

ΑΥΡΙΑΝΗ:LEHMAN BROTHERS η Ελλάδα πάει ολοταχώς για χρεωκοπία».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Πονηρό σχέδιο για τα αυθαίρετα".

ΕΘΝΟΣ: "Περαίωση στα αυθαίρετα μετά το Πάσχα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Μυστικός Δείπνος» με μεταλλαγμένη πατάτα για να μας ξεκάνουν!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απίστευτο! Βουλευτές πιέζουν για την εισαγωγή μεταναστών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σε περαίωση τα αυθαίρετα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Τακτοποίηση» αυθαιρέτων σε τιμή... ευκαιρίας".

ΕΣΤΙΑ: "Τελευταία ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό".

Η ΑΥΓΗ: "Κατάρρευση δημοσίων εσόδων, μετοχών και ομολόγων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πανικός για τα έσοδα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "31,2 εκατ. ευρώ έλαβε η ΓΕΝΟΠ για αφίσες και εκδρομές...".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Τις έκανε... πακέτο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόρισμα - ΣΟΚ για χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάλη κόντρα στην κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων του ΙΚΑ".

ΤΑ ΝΕΑ: "ΓΕΝΟΠ tours. Πόρισμα κόλαφος για τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Οι Ιούδες παρα-φιλάνε υπέροχα".

City Press: "Εξοδος από τα προβλήματα".

DEALnews: "Οι μνηστήρες για τα «φιλέτα»".

METRO: "Εξοδος με τιμές ΔΝΤ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "ΠΑΣΟΚ κατά ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ".

Η ΑΞΙΑ: "Βάζουν υποθήκη την ακίνητη περιουσία".

ΕΞΠΡΕΣ: "Κάλυψη... χρεολυσίων 27 δισ. από τις αγορές".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα «πιράνχας» είναι εδώ. Με 20πλάσιες τιμές η προμήθεια ιατρικών υλικών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Βρώμικο παιχνίδι με την αναδιάρθρωση".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναζητώνται 25 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του 2012".

Iznogood

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μυστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης


Μυστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης

Πυρ και μανία κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι παρασκηνιακά ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί από τη στιγμή που η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, του μετέφερε την περασμένη εβδομάδα την εκτίμηση, συνοδευόμενη υποτίθεται και από σχετικές πληροφορίες, ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση για την κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οι Γάλλοι φοβούνται -και δικαίως- ότι αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών Αθήνας - Βερολίνου (στον βαθμό που όντως διεξάγονται, οφείλουμε να διατηρήσουμε επιφυλάξεις εμείς παρόλο που γαλλικές πηγές διοχετεύουν την πληροφορία με κατηγορηματικό τρόπο) θα είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και των γερμανικών τραπεζών εις βάρος φυσικά των υπολοίπων και πρωτίστως των Γάλλων, που είναι αρκετά εκτεθειμένοι αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Εκνευρισμένοι και ανήσυχοι με την προοπτική συμφωνίας και προώθησης ενός τέτοιου ελληνογερμανικού σχεδίου είναι και οι Αγγλοι.

Αυτοί δεν έχουν να χάσουν πολλά από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους - αντιθέτως, το Σίτι του Λονδίνου θα κερδίσει πολλά από τα τεράστια ποσά που έχουν στοιχηματίσει οι τζογαδόροι χρηματιστές του υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Οι Βρετανοί όμως φοβούνται ότι αν γίνει κάτι τέτοιο υπό γερμανική αιγίδα στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται καθόλου να επαναληφθεί στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, όπου οι βρετανικές τράπεζες είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένες. Γι' αυτό και οι Βρετανοί αντιδρούν μαζί με τους Γάλλους.

Το πρώτο θέμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου το Σάββατο αποτύπωνε ανάγλυφα τη βρετανική αντίδραση, καθώς αποκάλυπτε ευθέως την ύπαρξη του σχεδίου αυτού.

«Η Γερμανία σχεδιάζει για ελληνική χρεοκοπία», ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. «Το Βερολίνο προτείνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των ομολόγων», υπογραμμίζεται στον υπότιτλο.

Ανάλογου περιεχομένου και το ρεπορτάζ. «Η Γερμανία καταρτίζει προσωρινά σχέδια για να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στην περίπτωση που οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αθήνας αποτύχουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει», γράφει ευθύς εξαρχής η σοβαρή βρετανική εφημερίδα και συνεχίζει:

«Οι προθέσεις της Γερμανίας έρχονται σε κόντρα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φοβάται ότι η μείωση της αξίας του ενεργητικού θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση σε μια εποχή που το τραπεζικό σύστημα είναι ακόμη μωλωπισμένο από την τελευταία».

Με τον δικό της τρόπο και με ηπιότερους τόνους προέβαλε το ίδιο θέμα την ίδια μέρα και η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» - άλλωστε το Σάββατο είχε πάρει φωτιά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους όλος ο σοβαρός ευρωπαϊκός και αμερικανικός Τύπος.

«Η αγορά αναμένει επιμήκυνση για την Αθήνα - Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις αγορές κεφαλαίου θεωρούν αναπότρεπτη μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας», τόνιζε στους τίτλους του πρώτου θέματος του οικονομικού τμήματος της εφημερίδας.

Η αλήθεια είναι πως οι γερμανικές θέσεις δεν εκφράστηκαν μόνο μέσω εφημερίδων. Την Παρασκευή, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Βέρνερ Χόγιερ, δήλωσε δημοσίως ότι μια εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους «δεν θα ήταν καταστροφή», προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υποστηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας Γερμανός υπουργός θα έβγαινε και θα έκανε τέτοιες δηλώσεις μιλώντας μόνο υποθετικά, αν δεν υπήρχε και κάποια φωτιά εκτός από τον καπνό.

Εκφοβισμός - Πίεση στον αδύναμο κρίκο, την Ελλάδα

Τις ευθύνες στον αδύναμο κρίκο, την Ελλάδα, επιχειρούν να ρίξουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για την περίπτωση επίτευξης συμφωνίας Αθήνας - Βερολίνου. Ανώνυμος Γερμανός αξιωματούχος υποτίθεται ότι δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Η γερμανική κυβέρνηση έχει από πολύ καιρό αρχίσει να ετοιμάζεται για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν σπρώχνει όμως την Ελλάδα προς αυτήν. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν θα λειτουργήσει, αν δεν τα θέλουν οι Έλληνες». Αφού λοιπόν υποτίθεται ότι «κανένα σχέδιο δεν θα λειτουργήσει, αν δεν το θέλουν οι Έλληνες», η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που κατά τους Άγγλους θα φέρει την ευθύνη για οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης αποφασιστεί.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood