Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/4/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/4/2011

Το θέμα της κατάργησης από τη Βουλή των πολλαπλών συντάξεων, μια δίκη που αφορά στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο ‘πόλεμος’ νεαρών ενόψει Πάσχα για λαμπρατζιές και κροτίδες και η έκκληση των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ για βοήθεια από την ΕΕ προς αντιμετώπιση των αυξημένων ροών μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Δίκη-σοκ για αγνοούμενους», γράφει ότι η Αντρούλλα Πάλμα και οι δύο της θυγατέρες ενήγαγαν την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί για πάνω από δύο δεκαετίες τις είχε καταδικάσει στην κατηγορία «συγγενείς αγνοουμένων» ενώ η Πολιτεία γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει μετά από στοιχειώδη έρευνα ότι ο Χαράλαμπος Πάλμας ήταν σκοτωμένος και θαμμένος στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας. Αλλού, γράφει ότι άνθρακας αποδείχθηκε ο χρυσός της Κακοπετριάς καθώς μπέρδεψαν τα ονόματα των χωριών. Οι έρευνες αφορούν την περιοχή Αγγλισίδων και τον Αγιο Νικόλαο Πάφου, προσθέτει

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Εκανε πίσω το ΑΚΕΛ και Βόλεψαν εαυτούς», γράφει ότι παρά τη φραστική διαβεβαίωση ενώπιον της Ολομέλειας ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, εντούτοις το κυβερνών κόμμα χθες όταν τα πράγματα έφθασαν στο ‘διά ταύτα’ επέφερε τις σημαντικότερες αλλαγές. Αλλού, γράφει ότι οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής οργανώνουν εκστρατεία καταψήφισης όσων βουλευτών αρνούνται να ρυθμίσουν το θέμα του καπνίσματος.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Διπλός πόλεμος», γράφει ότι εκρηκτικό σκηνικό δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε παρέες νεαρών με κροτίδες και λαμπρατζιές και προσθέτει ότι βρέθηκαν σε σπίτι 18,000 κροτίδες. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι εξακόσιοι Βρετανοί πεζοναύτες βρίσκονται καθ’ οδόν για τις Βάσεις στην Κύπρο, γεγονός που δεν θεωρείται άσχετο με μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση στη Λιβύη σύμφωνα με την εφημερίδα “Times”. Προσθέτει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως η στάθμευση των πεζοναυτών δεν σχετίζεται με τη Λιβύη.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Μας έκοψαν από τη λίστα», γράφει ότι η Τουρκία δεν προσκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή σύνοδο που συνδιοργανώνει με τα Ηνωμένα Εθνη, τον ερχόμενο μήνα στην Κωνσταντινούπολη, το έπραξε όμως ο ΟΗΕ και η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών. Προσθέτει ότι η Κύπρος θα ενημερώσει διεθνείς οργανισμούς και Κυβερνήσεις για τη συμπεριφορά αυτή της Αγκυρας. Αλλού, γράφει ότι αυγά με σαλμονέλα πήγαν ήδη σε 36 υπεραγορές, οι πλείστες στη Λεμεσό. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανακοίνωσαν αυτή τη φορά το όνομα της μονάδας όπου εντοπίστηκαν οι μολυσμένες κότες.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Προς κατάργηση οι πολλές συντάξεις», γράφει ότι αίρονται οι πολλαπλές συντάξεις και τερματίζονται τα παράλογα συνταξιοδοτικά πλεονεκτήματα που είχαν μέχρι σήμερα οι πολιτειακοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι υποχώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010 αφού μειώθηκε στο 5,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2009 και προσθέτει ότι αυξημένα κατά 7% ήταν τα έσοδα και κατά 5% τα έξοδα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Χρειάζεται βοήθεια από την ΕΕ για αντιμετώπιση των μεταναστών», γράφει ότι η Κύπρος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου έκαναν έκκληση για στήριξη από τους εταίρους τους σε ό,τι αφορά τις ροές μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική και προσθέτει ότι οι βόρειες χώρες της ΕΕ δεν θεωρούν ότι υπάρχει κρίση. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με το Φάκελο της Κύπρου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, η χούντα της Ελλάδας ήταν η κύρια υπεύθυνη για το δίδυμο έγκλημα στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» με τίτλο «Πολύ πιθανό να γίνει κέντρο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο» γράφει ότι η Κύπρος φαίνεται να κερδίζει δημοτικότητα ως πιθανό κέντρο μιας μελλοντικής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου για άντληση από το Ισραήλ και την Κύπρο και χρησιμοποίηση του νησιού για μεταφορά του προϊόντος σε πελάτες. Αλλού, γράφει ότι η γερμανική αγορά αποτελεί αγορά προτεραιότητας για τον κυπριακό τουρισμό σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου