Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Επέλαση Ακροδεξιάς στη Φινλανδία


Επέλαση Ακροδεξιάς στη Φινλανδία

Έχει κάτι το πολιτικά ανατριχιαστικό το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν προχθές στη Φινλανδία. Η εκλογική επέλαση της Ακροδεξιάς, του Κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, προσέλαβε διαστάσεις που παγώνουν το αίμα, καθώς αποκαλύπτουν μια σαρωτική μετατόπιση της φινλανδικής κοινωνίας προς τη ζώνη του πολιτικού λυκόφωτος.

Σχεδόν... πενταπλασιάστηκε (!) το ποσοστό των Αληθινών Φινλανδών: από 4,1% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2007, πριν από τέσσερα χρόνια, εκτινάχθηκε στο 19%! Από 5 έδρες που είχε αυτό το ακροδεξιό κόμμα στη 200μελή Βουλή, τις έκανε... 39! Τυπικά, η φινλανδική Ακροδεξιά κατέκτησε την τρίτη θέση σε εκλογική απήχηση, αλλά πρακτικά είναι πλέον ισοδύναμη με το δεύτερο κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, από το οποίο υστερεί κατά μόλις... 0,1%! Και το πρώτο κόμμα άλλωστε, ο δεξιός Εθνικός Συνασπισμός, δεν υπερέχει ούτε καν μιάμιση μονάδα από τους ακροδεξιούς, καθώς έχει μόλις 20,4% έναντι 19%!

Είναι εφιαλτικό να σκέπτεται κανείς πως στη φινλανδική Ακροδεξιά αρκεί να αυξήσει μόλις κατά 1,5% το ποσοστό της για να γίνει πρώτο κόμμα! Και να σκεφθεί κανείς ότι στην απερχόμενη Βουλή οι Αληθινοί Φινλανδοί ήταν το όγδοο και τελευταίο κόμμα στα οκτώ κόμματα που εκπροσωπούνταν και εκπροσωπούνται στο φινλανδικό κοινοβούλιο...

Και μόνο τα προαναφερθέντα στοιχεία αρκούν για να εξηγήσουν γιατί μιλήσαμε για «πολιτικά ανατριχιαστικό» αποτέλεσμα των φινλανδικών βουλευτικών εκλογών. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη χειρότερο, που επιτείνει τις ανησυχίες για το πού βαδίζει η φινλανδική κοινωνία.

Από τα υπόλοιπα επτά κόμματα του κοινοβουλίου της Φινλανδίας πλην των Αληθινών Φινλανδών, και τα επτά -ναι, και τα επτά!- έχασαν ψήφους και ποσοστά με τελικά μοναδικό κόμμα που κέρδισε σε ποσοστό να είναι η Ακροδεξιά!

Είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται οι δεξιοί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι κεντροδεξιοί, οι αριστεροί, οι οικολόγοι, οι χριστιανοδημοκράτες και οι ψήφοι τους να πηγαίνουν στην Ακροδεξιά. Μέχρι και το κόμμα της σουηδικής μειονότητας είδε να μειώνεται το ποσοστό του και ένα τμήμα των σουηδικής καταγωγής και γλώσσας ψηφοφόρων να ψηφίζει τους... Αληθινούς Φινλανδούς (!) της Ακροδεξιάς.

Το φαινόμενο αυτό είναι τρομακτικό από ποιοτική πολιτική σκοπιά, όχι μόνο από αριθμητική, σε σχέση με τα ποσοστά. Δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ψηφοφόροι από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, δεξιά, κεντρώα ή αριστερά, διαρρέουν και κατευθύνονται απευθείας προς την Ακροδεξιά, χωρίς ενδιάμεσους πολιτικούς σταθμούς. Σύσσωμη δηλαδή η φινλανδική κοινωνία υιοθετεί ακροδεξιές αξίες και θέσεις, όχι κάποια δεξιά τμήματά της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετατροπή ενός μικρού κόμματος της τάξης του 4% σε κυβερνητικό για τη Φινλανδία κόμμα της τάξης του 20%, θα επιδράσει σοβαρά στις θέσεις των Αληθινών Φινλανδών και θα μετριάσει τον ακροδεξιό χαρακτήρα τους. Το πρόσθετο 15% του εκλογικού σώματος δεν έγινε ξαφνικά ακραία ακροδεξιά.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι το 20% του πληθυσμού ψήφιζε ένα κόμμα με ακροδεξιά συνθήματα θα έχει οπωσδήποτε καταλυτικές επιπτώσεις στο συνολικό πολιτικό σκηνικό της Φινλανδίας, μετατοπίζοντάς το πολύ δεξιότερα από όσο ήταν μέχρι τώρα. Αυτό είχε ήδη αρχίσει να συμβαίνει προεκλογικά. Μετεκλογικά όμως αναμένεται να προσλάβει πολύ ευρύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι επιβεβαιώθηκε και στις κάλπες πως η γραμμή αυτή έχει απήχηση σε πλατιά στρώματα του φινλανδικού πληθυσμού.

Εγωισμοί - Αλληλεγγύη στην ΕΕ δεν υπάρχει πλέον

Παρελθόν αποτελεί πλέον σε ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλοβοήθειας. Εκλείπουν σταδιακά τα συναισθήματα αλληλεγγύης των λαών, και επικρατούν οι εθνικοί εγωισμοί, όπως απέδειξε και η εκλογική επιτυχία της φιλανδικής Ακροδεξιάς, η οποία πρόταξε το σύνθημα «καμιά βοήθεια της ΕΕ στην Πορτογαλία», στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία... «Ο κάθε λαός μόνος του, η κάθε χώρα μόνη της» είναι το σύνθημα που ουσιαστικά κυριαρχεί πλέον ως αποτέλεσμα της άκρατης νεοφιλελεύθερης πολιτικής των ηγετών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που καλλιέργησε τον πιο στενό ατομισμό στους Ευρωπαίους πολίτες που τώρα φαίνεται σε συνθήκες κρίσης.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου